VIDEO | Reportaj cu ciudați și tatuați. Un tatuaj pe tot spatele, executat în 14 ore, ajunge să coste 1800 de euro

In Divertismind, SocioNet

Încăperea pare lungă cât pasajul de la Unirii iar lumina difuză și culorile care se intersectează pe pereți te fac să crezi că ai nimerit într-o scenetă freaky, semn că organizatorii târgului de tatuaje, ținut în week-end-ul trecut în București, și-au făcut treaba.

Sunt câte 20 de standuri pentru tatuat, dispuse de o parte și de alta a clădirii din curtea Crystal Palace Ballrooms, așa că doritorii de tatuaje au de unde alege un artist care să le bată un nou desen pe piele. Contra cost, evident, pentru că totul costă la International Tattoo Convention Bucharest 2018, începând cu intrarea, care poate ajunge și la 150 de lei de persoană – un abonament VIP pentru cele trei zile ale evenimentului. Cel mai accesibil bilet, de simplu vizitator, era de 20 de lei pe zi.

Așa cum la un târg de nunți te duci să îți alegi costumul de mire sau, după caz, rochia de mireasă de la anumiți creatori de modă, la târgul de tatuaje mergi ca să vezi ce desene au artiștii în portofoliu, poate-poate te impresionează vreunul și ți-l bați pe piele.

Pe Liesje (foto) am remarcat-o în timp ce îi schița pe braț unei blonde un desen care să se întindă de la umăr pînă la încheietura mâinii. Adică, pe toată mâna. Tipa venise cu prietenul ei, care se uita captivat ca și noi la felul în care Liesje îi lua “măsurile” fetei.

“Eu sunt născută în Noua Zeelandă, dar acum trăiesc în Finlanda. Fac tatuaje de mai bine de 10 ani și m-am specializat în desene complexe, color, cu motive vesele”, ne spune Liesja.

Fata care a venit la Leisja a optat pentru un desen foarte interesant, cu multe flori și extrem de viu colorat. Operațiunea pare de durată, adică “mai bine de 12 ore” iar noi avem de descoperit și alte opere, așa că ne băgăm nasul și în “pistoalele” altor artiști.

Undeva pe stânga, Ovidiu din Sibiu (vezi video la finalul articolului) are pe masa de tatuat un tip care s-a decis să își facă un desen care să îi acopere tot spatele. E mult de muncă, după cum ne spune Ovidiu, în timp ce clientul său pare teleportat în altă lume, cu căștile în urechi. Ovidiu este el însuși un personaj. Tatuat pe ambele brațe, ras în cap și cu niște desene interesante bătute pe scalp, Ovidiu atrage destui curioși la standul său.

“Da, vă răspund la orice întrebare, nu-i problemă”, spune Ovidiu în timp ce se concentrează la amplul desen pe care i-l face tânărului întins pe burtă.

“Clientul meu de acum a vrut ceva personalizat, mai exact un dragon cu aripi. Este un desen complex. Ieri (vineri – n.r.) a venit și am făcut împreună schița, astăzi am am mai adăugat câteva elemente și m-am apucat de treabă. O să lucrez astăzi cam 6-7 ore și tot cam atât mâine (duminică – n.r.) în ultima zi de convenție”, mai spune artistul Ovidiu.

Suntem curioși cam cât ajunge o astfel de lucrare care se întinde pe tot spatele și care durează aproape 14 ore. Ovidiu nu pare deranjat de faptul că l-am întrebat câți bani face desenul, ci că privim lucrurile superficial, de parcă am fi mercenari.

“O astfel de operă costă, este multă muncă. Vin mulți și mă întreabă cât costă un spate (un tatuaj pe tot spatele – n.r.). Depinde de lucrare… Sunt unii tatuatori care au tarif 200 de lei pe oră, de parcă ar lucra la normă. Eu nu sunt așa. Eu nu iau bani cu ora. Eu îmi evaluez lucrarea și stabilesc prețul în funcție de ce îmi comandă clientul”, spune Ovidiu a cărui lucrare este estimată de alți tatuatori la 1700-1800 de euro, în funcție de cum merge negocierea.

În cealaltă parte a pavilionului, o blondă s-a urcat pe masă. Artistul tatuator îi fixează un desen pe gamba piciorului drept. Tipa are deja câteva tatuaje de la genunchi în sus, către coapsă. Intrăm în vorbă cu un client care voia să își facă programare la același artist. Îl întrebăm ce opțiuni ai în momentul în care te plictisești de tatuajul sau tatuajele pe care le-ai făcut în trecut, acum 3, 4 sau 10 ani?

“E simplu: dacă te plictisești de tatuajele pe care le-ai făcut, îți faci unul nou”, spune bărbatul, râzând.

Și, într-adevăr, există indivizi care parcă nu se mai pot opri să își facă tatuaje. Pe doi dintre ei i-am zărit la târg. Cu Rolf Buchholz, 49 de ani, din Germania (vezi foto), am vorbit mai mult despre piercing-urile care îi atârnau de tot corpul – peste 500 de ace, brice și… cercei înfipte în tot corpul. Rolf este un ciudat desfigurat de accesoriile pe care și le-a implantat sub piele, în zona frunții și în buza inferioară, care i se revărsa de parcă era Eddie Murphy în “Profesorul trăsnit”. Lumea își făcea poze cu Rolf, iar el nu refuza pe nimeni, însă părea plictisit de rolul de mascotă pe care trebuia să îl joace la târgul de tatuaje.

Mult mai volubil ni s-a părut Doug Smode (foto), 32 de ani, din Calgary, Canada. Tipul era pus pe distracție, pe băut bere și făcut poze cu curioșii veniți la International Tattoo Convention Bucharest 2018. L-am întrebat pe Doug de ce a ales să renunțe definitiv la gene, lucru care îl face să arate “ca dracu”.

“Ha-ha, eu mă simt bine în pielea mea. Mă simt special, iar faptul că lumea vrea să facă poze cu mine mă face să fiu mândru de felul în care arăt”, ne-a spus Doug, oarecum supărat că din cauza ședințelor foto solicitate de public nu avea timp să își bată un nou tatuaj care să îi aducă aminte de București, de România.


Poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

 

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu