Imaginați-vă că mâine dimineață vă treziți, că mergeți la baie și vreți să vă spălați pe mâini, pe față și pe unde mai aveți nevoie.
Și constatați că nu curge apă la robinet, pentru că la Apă Canal Galați (tot o societate de tip monopol ca Transurb Galați) a izbucnit un conflict între salariați și administrație. Adică e grevă!
De parcă ar fi greva voastră.
Grav este că nu v-a anunțat nimeni de treaba asta, deși sunteți cu facturile plătite la zi.
Și ce faceți?
Plecați nespălați la muncă?
Da, pentru că nu aveți ce face.
Ba nu.
Luați bidonul ăla de 5 litri cu apă plată, puneți apă într-un ibric/lighean sau ce mai aveți voi prin casă și vă spălați ca să fiți oameni curați, așa cum vă stă bine.
Dar e clar că prin treaba asta vi s-a creat un disconfort major, deși voi, în calitate de clienți, nu ați greșit cu nimic.
Zeci de mii de gălățeni au fost puși astăzi dimineață (vineri, 5 noiembrie 2021) în fața faptului împlinit: s-au trezit că autobuzele nu vin la timp, că tramvaiele nu circulă, că troleibuzele nu mai apar pe traseu.
Nu i-a anunțat nimeni pe gălățeni că vineri, la ora 6.00 dimineața, o să fie nevoiți să se descurce pe cont propriu.
Să ajungă cu taxiul la muncă sau pe jos pe unde aveau nevoie.
Păi e corect așa?
Transurb Galați prestează un serviciu de tip monopol, la fel ca și Apă Canal.
Când cei de la Transurb Galați fac grevă, e rău pentru gălățeni.
Și asta pentru că, deși ei au achizționat abonamente pentru toată luna în curs și nu au un alt operator de transport, sunt nevoiți să apeleze la privați.
Să meargă la taxi, la UBER, să o ia pe jos sau să călărească trotineta (electrică sau nu), pe timpul și pe banii lor.
Greva salariaților Transurb de astăzi a afectat zeci de mii de gălățeni, clienți ai Transurb, oameni care cumpără abonamente, care poate că nu au mașini personale și sunt dependenți de transportul public în comun.
Un transport public în comun care în Galați reprezintă monopol și este în subordinea Primăriei Galați, via Consiliul Local Galați.
Transportul public din Galați a fost reluat astăzi, dar abia după ora 12.00.
Negocierile de astăzi (vineri) au fost câștigate clar de greviști, de salariați, de sindicaliști.
Conducerea Transurb a cedat la solicitărilor greviștilor.
Contactat telefonic, președintele sindicaliștilor Transurb Galați, George Preda, ne-a spus că în urma negocierilor cu conducerea societății au fost obținute sporurile salariale pentru orele suplimentare (aproximativ 30% din salariul unui șofer) și indexările cu rata de inflație, începând cu data de 1 noiembrie 2021.
„Negocierile s-au încheiat cu bine. Este foarte important că am reușit să obținem acordarea imediată a sporului salarial pentru orele suplimentare, care practic reprezenta 30% din banii pe care șoferii îl câștigau. Sunt șoferi care muncesc de la 4 dimineața până la 2 după-amiaza. Este munca lor. Au familii. În plus, este un contract colectiv de muncă semnat și asumat, care trebuie respectat. Oamenii au fost foarte supărați și s-au adunat în curtea societății… Dar e bine că am obținut niște drepturi salariale care oricum trebuiau acordate de luni de zile”,
ne-a declarat liderul sindicatului Transurb Galați, George Preda.
Procentul privind majorarea cu rata de inflație trebuia introdus de la 1 ianuarie 2021, adică acum 11 luni, dar salariații sunt mulțumiți că totuși li s-a dat dreptate.
Practic, au fost aprobate cam toate solicitările sindicaliștilor Transurb Galați.
Autobuzele au revenit pe traseu, dar treaba este departe de a fi rezolvată.
În continuare sunt probleme grave la Transurb Galați.
Se fură cu tona, se fac numiri politice, se pun în funcții proști care habar nu au de nimic, după care toată lumea se miră că Transurb Galați este în impas finaciar.
Pe bune?!
Până una-alta angajații Transurb Galați au obținut tot ce au solicitat (bravo lor!) sunt mulțumiți pentru moment, însă nimeni nu vorbește despre daunele suferite de miile de gălățeni care astăzi au stat ca proștii în stații pentru că autobuzele Transurb Galați nu au mai ajuns deloc.
E, aici cum procedăm?