Victor Rebengiuc, dialog memorabil la Garantat 100%. „Nu mă lăuda, domnule! S-ar putea să îmi faci rău”

In AltaTara?, ArteFapte, Divertismind, National

TVR a pregătit un eveniment de gală în onoarea marelui actor Victor Rebengiuc (foto deschidere), care luna viitoare va împlini vârsta de 89 de ani. Victor Rebengiuc s-a născut în data de 10 februarie 1933, în București. Realizatorul emisiunii Garantat 100%, Cătălin Ștefănescu, a pregătit o emisiune de 88 de minute pentru a celebra vârsta de 88 de ani a maestrului Rebengiuc (emisiunea a fost filmată anul trecut). Gala va fi difuzată în două calupuri, pe TVR 1. Astăzi, duminică, 2 ianuarie 2002, va fi difuzată prima parte, de la ora 22.15. A doua parte a dialogului de senzație va fi prezentată tot pe TVR 1, duminica viitoare, 9 ianuarie 2022, de la ora 23.15.

Cele două ediţii speciale „Garantat 100%” reprezintă o discuție în fața publicului Les Films de Cannes à Bucarest, cu Victor Rebengiuc. O discuție cu totul diferită de cele până acum prin faptul că este o privire de ansamblu asupra întregului său parcurs atât în teatru, cât şi în film, de la momentul când a ales să urmeze actoria, până la momentul actual, care, la 88 de ani, pentru Victor Rebengiuc înseamnă, în cea mai mare parte, o viață închinată actoriei.

„Nu mă lăuda, domnule! S-ar putea să îmi faci rău!”,

a exclamat la un moment dat Victor Rebengiuc în timpul discuției.

El nu i-a oprit pe cei prezenți să îl admire, dar a explicat că este o persoană sfioasă, care preferă să se gândească la profesia pe care o face, la arta sa și nu la laudele pe care le primeşte în urma acestora.

Cu mare sinceritate şi franchețe, invitatul lui Cătălin Ştefănescu a relatat poveşti şi gânduri pe care nu le-a mai exprimat până acum în faţa unui public. Nu puţine au fost momentele în care s-a râs în hohote, după cum au existat şi părţi ale acestei convorbiri în care cu greu cei prezenți s-au abținut să verse o lacrimă, se precizează pe site-ul TVR1.

„E o sărbătoare cum rareori s-a făcut pentru un actor de o asemenea anvergură şi, în acelaşi timp, un eveniment meritat pentru un astfel de actor care a scris istorie în cultura contemporană”,

a subliniat realizatorul emisiunii Garantat 100%, Cătălin Ştefănescu.

Regizorul Cristian Mungiu, directorul Les Films de Cannes à Bucarest, a ţinut să atragă atenţia la începutul festivalului desfăşurat în luna octombrie 21021 că festivalul pe care îl conduce intenţionează să onoreze personalităţi ale teatrului şi filmului nostru „câtă vreme sunt în viaţă şi ne mai putem bucura de prezenţa lor aici”.

Victor Rebengiuc, o carieră impresionantă

Victor Rebengiuc a fost membru al Teatrului Bulandra din anul 1957 și a jucat în peste 200 de roluri numai pe această scenă.

După performanța sa în Pădurea spânzuraților, în regia lui Liviu Ciulei, Victor Rebengiuc a ajuns o figură emblematică în cinematografia românească și a devenit cunoscut mai ales pentru apariția sa în 1986 în Moromeții lui Stere Gulea.

De asemenea, el a jucat în filmele lui Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanțuri, Faleze de nisip, Omul zilei) și Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?, Balanța, Prea târziu, Paradisul ultimelor opriri, Niki și Flo, Tertium non datur).

Pe scenă Rebengiuc a jucat în piesele regizate de Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa, Alexandru Dabija și alții. Fost soț al actriței Anca Verești, Victor Rebengiuc este căsătorit din anul 1965 cu actrița Mariana Mihuț, colega sa de la Bulandra.

Viața lui Rebengiuc în regimul comunist i-a oferit o perspectivă anticomunistă, iar unele dintre filmele sale din anii ’80 au fost cenzurate sau interzise de oficialii țării. În 1989 a participat la Revoluția Română, făcând parte din cei care au intrat în clădirea Televiziunii Române.

Ulterior, Victor Rebengiuc a vorbit împotriva forțelor politice despre care a crezut că reprezintă moștenirea regimului comunist în societatea modernă și a cerut condamnarea retrospectivă a comunismului. A avut o scurtă carieră în politică și, de la mijlocul anilor 1990, a susținut organizații non-guvernamentale.

Victor Rebengiuc a fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București și director al Teatrului Bulandra.

Descris drept unul dintre „monștrii sacri ai teatrului și filmului românesc”, lui Rebengiuc i-a fost acordat, în 2008, un doctorat onorific din partea UNATC.

Pentru popularitatea sa în România, el a primit o ofertă de la Pixar și a asigurat vocea personajului Charles Muntz în 2009 pentru versiunea românească a filmului Up, potrivit  Wikipedia.

În video de mai jos, puteți urmări un pasaj din filmul Balanța (1992), regizat de Lucian Pintilie, în care Victor Rebengiuc joacă magistral rolul de primar al satului. Prestația lui Rebengiuc este una de senzație, specifică marilor actori.

Sursa foto: TVR1/Garantat 100%


Dacă vrei să sprijini financiar publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face dând click AICI. Sau mergi mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu