De doi ani de zile încoace, directorul Muzeului de Istorie din Galați, Cristian Dragoș Căldăraru, încearcă să acrediteze ideea că procesul lui prin care a contestat faptul că a fost turnător la Securitate încă se mai judecă. Că el, Cristian Căldăraru, ar mai avea o șansă să dovedească faptul că nu a fost turnător, că adevărul istoric este de partea lui.
Ei bine, am mers pe urmele proceselor intentate de Căldăraru pentru a-și dovedi nevinovăția și am aflat că verdictul în cazul său este „definitiv”, dat de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin urmare, directorul Căldăraru trebuie dat afară din funcție, căci demisia de onoare cu siguranță nu și-o va da. Directorul Muzeului de Istorie, Cristian Dragoș Căldăraru, este turnător cu acte-n regulă. Definitiv.
V-0 spunem noi, cei de la Alternativa – Jurnalism fără mogul, fiindcă în rest vedem că lumea se tot ferește să o zică pe aia dreaptă. Presa se prelinge sfioasă fie pe după acuzațiile în citat ale lui Marian Scripnic – restauratorul care nu a mai suportat restaurația de securiști – fie pe după bălmăjelile turnătorului Căldăraru Dragoș Cristian, zis și „Călugărul”, care tot invocă un proces încă în derulare.
Atacată la Curtea de Apel București, încadrarea de colaborator („turnător”) făcută de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității s-a stabilit că este corectă prin sentinţa nr. 1753 din 3 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.
S-a stabilit definitiv de acum doi ani
Contestată de directorul Muzeului de Istorie din Galați, decizia Curții de Apel a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție prin respingerea recursului.
„Decizia nr. 816 din 18 martie 2016. Respinge recursul declarat de Căldăraru Dragoş Cristian împotriva sentinţei nr.1753 din 3 iunie 2014 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 18 martie 2016.”
Contactat de noi, domnul ex-tovarăș Căldăraru se apără cu lipsa calificativului „irevocabilă” din dispozitivul sentinței. Și tot încearcă să ne convingă că de fapt se mai află încă în fază procesuală de contestare. Deși ÎCCJ este cea mai înaltă instanță, deși dispozitivul deciziei nu prevede vreo cale de atac, deși vreo cale de atac extraordinară nu ne interesează decât dacă, vreodată, se va pronunța, deși nu ne furnizează vreun număr de dosar sau o minimă dovadă a depunerii noii sale pretinse contestații, nu ne dă numele avocatului care îl reprezintă și, mai ales, nu înțelegem de ce trebuie noi să luăm de bune spusele unui turnător la Secu’?
De repetat în gând și ținut minte
Pentru cine a uitat, Căldăraru Dragoș Cristian este fostul director de la Tabere, de pe vremea Pionierilor și Șoimilor Patriei. Întrebare: oare cum, pe ce merite?
Pentru cine n-a notat ce am mai scris noi, Căldăraru Dragoș Cristian l-a găzduit în decembrie 2016 la Casa Cuza Vodă pe fostul șef al Securității, Iulian Vlad, dimpreună cu alt securist, Aurel Rogojan, veniți să lanseze o carte. Oare cu cât drag sau câtă subordonare?
Pentru cine nu a observat, lui Căldăraru Dragoș Cristian i-a fost reînnoit mandatul de director puțin înainte ca instanța să se pronunțe definitiv asupra calității sale de turnător. Oare de către cine, cu ce afinități?
Pentru cine nu a renunțat deja, scârbit, să mai caute argumente pentru conservarea acestui „nemuritor” în funcție, mai notăm un detaliu. În ciuda împlinirii baremelor de pensionare încă de acum mai bine de un an parcă, numitul „Călugărul” nu se mai dă dus acasă, motivând mandatul care-i expiră prin 2020 se pare, deși am văzut că până și judecătorii ÎCCJ, ba chiar și ai Curții Constituționale se pensionează în plin mandat. Numai Căldăraru pare să aibă mereu ceva important de rezolvat. Oare de ce și pentru cine?…
(Foto deschidere: Viața liberă)