Filești – cartier de Galați de sfârșit de lume!
Ei, fonfleuri jurnalistice vor spune cei cu capsa conspiraționistă activată. Nu e nimic forțat aici, în cartierul de Galați unde dotarea urbană e funebră, de sfârșit de lume, unde nimic nou nu lucește sub soarele pesedist, care răsare de altfel degeaba de 31 de ani în Orașul Roșu. Soare pesedist care părea că în 2020 (an electoral de re-re-reînceput de lume) va lumina lucrările de aducțiune apă și canal și la Filești, cartier de Galați (ca Bădălanul, ca Vadu Ungurului, ca Bărboși sau ca Țiglina III).
N-a fost să fie nici de data asta! Au fost lucrări, au fost lucrători, s-au făcut șanțuri, gropi, betoane, noroaie, smârcuri, surpări, prăbușiri, dar apă și canal, nu!
Ia să vedeți cum se face supraviețuire de succes la Filești!
Dacă Ionuț Pucheanu de PSD a fost reales Primar, e clar că pentru următorii alți 4 ani nici naiba din Primăria Galați n-o să-și facă timp să fie atent la astfel de mizerii scârboase de administrație noroioasă. E limpede că pentru fileșteni doar niște țipete și huiduieli la fereastra primarului ionuț (ca cele din seria 55% majorare de impozit auto) ar mai pune „guzganii de primărie” în foială administrativă.
Aplicând regula de trei simplă, furioșii contributori 100% din Filești trebuie însă să ceară reducere taxă auto de 100%
Corespunzător căderii în timp cu 100 de ani – oamenii nu au oficial apă și canal, au latrine în fundul curții, aruncă dejecțiile la gârla comunală sau în iazul cu pești sau pe uliță, majoritatea se spală la lighean, nu au gaze, nu au containere pentru deșeuri municipale, nu au asfalt pe „străzi”, polițiștii locali Hahui nu calcă pe la ei (să nu-și zdruncine burțile prin hârtoape), nu au dispensar și – apoteotic – copii de grădiniță se ușurează tot la haznaua din fundul curții (stând disciplinați la coadă).
Vedeți cum se face supraviețuire de succes la Filești? Respectând cu strictețe regulile!
Regula 1, aplicată celei mai bune firme pentru băgat apă și canal la Filești, cartier de municipium reședință de județ – Rotary Construcții în faliment
Vă dați seama cât de hidos sună problema aducțiunii de apă la Filești? În 2011, Moș Dumitru Nicolae Primar de PSD le spunea fileștenilor că-i bagă în programul ISPA Apă și Canal. I-a băgat doar în hârtii, programul ISPA s-a dus în realitate la vilele de pe Arcașilor.
După 10 ani buni pesediști, urmașul lui Moș Nicolae de la Primăria PSD îi bagă în programul „Cea mai bună firmă pentru apă și canal la Filești este cea care intră în faliment”. Ca Rotary Construcții.
Unii dintre oropsiții din Cartierul Filești s-au „descurcat”, cum sunt norocoșii de pe strada principală Grigore Ureche, care s-au branșat la o țeavă principală de apă. Ceilalți, norocoșii de rangul II de lângă strada principală, iau apă unul de la altul, dacă au banii necesari pentru treaba asta.
Regula 2 a aducțiunii de apă pe str. Tomis : Orice conductă tăiată prea lungă se dovedeşte a fi prea scurtă
Primăria Pucheanu a făcut contract de lucrări de aducțiune și canal cu Rotary Construcții în faliment. Sigur, falimentul a venit după. Înainte de asta, au săpat, au băgat țevi, n-au îngropat, au astupat pietrișul pus de alții, acum sunt plecați la alte interese și rasoleli.
Principala activitate din vara 2020 era „Rotary Construcții scurmând pământul”
Când nu ploua era praf cumplit, când ploua era mocirlă groaznică. Lucrătorii de import erau mai mult pe facebook, se relaxau cu muzică indiană, mai râcâiau pământul, mutau țevile din stânga în dreapta, mai vorbeau cu familia, ziua era lungă, umbra de omorât timpul era mică.
Singurul segment de conductă cu apă de pe str. Tomis este cel amplasat pe cheltuială proprie de un cetățean cu copii în plasament.
Alți câțiva vecini norocoși s-au branșat la această conductă, plătind cote părți din valoare lucrării, adică 8-10 milioane vechi. Apă canal n-a avut nici o contribuție, a venit însă imediat să-și monteze contorul.
Lucrările de extindere aducțiune apă au fost alandala, nu s-au făcut drenaje sau evacuări, n-a fost nici măcar compactat pământul. Pământul impregnat de apă a aruncat afară casetele de plastic pentru conexiuni. Apa pluvială se scurge în pământ, în șanțurile unde au fost amplasate conductele, deteriorând grav traseul de drenaj și canalizare.
Se întâmplă pentru că lucrarea are probleme grave de calitate, pur și simplu au uitat să pună gurile de admisie către conductele de canalizare.
Regula 3 a iresponsabilității de Filești: Nu ştii niciodată cine are dreptate, dar ştii cine decide
Este de știut dacă funcționarii din Primăria Pucheanu, responsabili cu recepția lucrării, au auzit de legile lui Murphy. Le-au aplicat oare la lucrarea de aducțiune apă? Au verificat calitatea lucrării în diferitele faze de execuție? Au fost atenți la normative, au avut în vedere standarde de calitate?
Starea de abandon, furturile de componente, mutarea săpăturilor de pe dreapta pe stânga,disparițiile de capace de la castele tehnice ale lucrării par să spună că da. Sau că nu.
De stație de epurare nici măcar nu se vorbește, nu există un proiect clar.
Oamenii spun că Primăria nu ia în calcul lărgirea străzii Tomis, din comoditate refuză să facă exproprieri, deci dacă nu poate avea contrasens, strada va avea sens unic.
Smârcul creat pe stradă este imens, cetățenii de pe str. Tomis merg la muncă cu cizmele în sacoșă. Pentru ca mașinile să nu rămână cu burta pe mâl a fost nevoie de săpat șanțuri pentru drenajul apei în curțile celor de pe stradă.
Pământul rezultat din lucrări a fost depus tot pe stradă, dar preferențial, după cum au făcut presiuni cetățenii. Acolo unde era pietriș pus de cetățeni a fost acoperit cu pământ. Evident, nu era timp de compactat, indienii și pakistanezii și vietnamezii prost plătiți n-aveau chef de muncă, puneau filme, se conversau cu familia, se distrau.
Regula 4 aplicată gunoaielor de la Filești: lucrurile se înrăutăţesc înainte de a se îmbunătăţi
Luni-marți se iau deșeurile reciclabile, joi-vineri, deșeurile menajere. Fiindcă cetățeanul pune excitantele mirosuri în pungile municipale, haitele de câini maidanezi le sfâșie și le împrăștie, de ți-e silă să mai calci pe ulițele pline de bălți și smârcuri, pline de resturi alimentare. Evident, în competența sa, serviciul Ecosal adună ce e mare, ce e mic rămâne animăluțelor comunitare. C-așa-i de la Dumnezeu citire!
O subregulă vine natural: dacă tot e multă mizerie, de ce să nu arunc și eu fecalele în pârâu?!
Indolența municipală atrage irefutabila nesimțire comunitară, care este la ea acasă la Filești. Cetățeanul iresponsabil este o inepuizabilă sursă de mizerie.
Păi, dacă Pucheanu nu-mi bagă canal, nu-mi fac nici eu latrină în fundul curții, îmi fac nevoile la hârdău și arunc fără griji la gârla de alături, ce naiba!
Subregula „fără containere” este sfântă. Mai ales că depozitul de containere este chiar la Filești. Dacă nu are container, cetățeanul pune „marfa” în ce apucă și are de aruncat prin curte: cratițe, butoaie sparte, pungi și saci vechi. Câinii vagabonzi desăvârșesc opera de împrăștiere optimă a mizeriei comunitare cât mai uniform. Gunoiul se mai ia, se mai dă și saci, dar mizeria este la ea acasă. Șanțurile sunt pline de gunoaie, și pentru că nu sunt containere, dar și pentru că oamenii n-au chef de salubritate municipală.
Regula de fundament (sub)urban: primarii vin, mandatele trec, mocirlele și mizeriile rămân la Filești
La Filești nu se face cam nimic din ce este normal să facă o Primărie respectabilă, pe măsura taxelor și impozitelor scârbos de majorate, aplicate alandala, fie pe terenuri intravilane sau extravilane, cu sau fără construcții, arabile sau agricole, de categorie A sau D. Esențiale sunt majorările, mai ales că e al doilea mandat al lui Pucheanu, cel al disperărilor financiare.
O fi impozitare de categoria „periferie”, dar oricum este enormă față de sărăcia și abandonarea și paragina îngrozitoare instalată în cartierul Filești.
Singurul care a asfaltat un capăt de stradă a fost primarul Eugen Durbacă. Acum 20 de ani. Este cam singurul progres edilitar în 31 de ani. Gheorghe Sălceanu plătește taxe, dar este dezolat de indiferența autorităților. Nu există medic de familie, dar se cer contribuții/cofinanțări de montat canal, plătite deja de mulți dintre cetățeni direct la firma de construcții, Rotary Construct.
Dejecțiile se varsă direct în pârâiașul de cartier, copii se avântă la o minge printre gropi și noroaie iar stația de autobuz are băltoacă asigurată prin proiectare.
Poliția Locală Hahui nu a auzit de Filești, nu calcă pe acolo nici când e chemată. Se bazează pe realitatea cruntă a fundăturii Cartier Filești – și infractorii fug de pestilență, mocirlă și sărăcie.
Singurii atrași de fundătura Filești sunt câinii, tot mai mulți.
Regulile Rotary de Filești: Găurile date sunt de două feluri: unele cu diametrul mai mare decât cel proiectat, iar celelalte cu diametrul bun, dar poziţionate greşit
Dezolarea este cumplită, mărită și de constatarea tristă că satele din jurul Galațiului sunt mai civilizate și mai dotate decât cartierul urban Filești.
Ecosal și Apă Canal își pasează responsabilitățile ori de câte ori cetățenii cer intervenții pentru remedieri esențiale în infrastructura de municipiu.
Petiție n-au făcut, oamenii nu mai au speranțe și cred că totul va rămâne așa. Sunt nedumeriți de abandonarea lucrărilor la Filești, dar intrigați de faptul că aceeași firmă (falimentară?) Rotary Construcții a lucrat toată vara în comunele din apropiere, dar și pe scuarul de pe str. Brăilei din Galați.
Regula disperării bântuie și pe str. Colectiviștilor
Nici aici nu s-a pus apă sau canalizare, unii au dat câte 10 milioane ca să le facă branșarea la conducta de apă. Strada n-are zgură, n-are pietriș, nu e compactată, n-are rigole, șanțuri, pantă, drenaje. Cine are treabă și se duce la alimentare pentru pâine, trece obligatoriu pe o stradă a chinurilor… colective. Când plouă, balta de la Lacul Partidului dă pe afară și aduce și peștele de acolo.
Maria a lui Haralambie e necăjită că nimic nu se mișcă în colțul ei de sat.„Am făcut cerere la primărie, nu s-a făcut nimic. Drumul e desfundat, părinții bolnavi trec de nevoie prin mocirlă să-și ia rețeta de medicamente iar copii merg la școală plini de noroi. Nu au apă și canal, dar cetățenii de la pârâu sunt amenințați de Apă canal că vor fi amendați pentru că deversează dejecțiile în pârâu.”
Primarul Pucheanu n-are timp de mers în teren, răspunde doar la căldurica facebookului
„Veți avea! Cândva!” Primește poze, plângeri, promite, se dă interesat, dar atât. Între timp, impozitele curg. De 3-5 milioane vechi pe an, cetățenii Fileștiului nu primesc oleacă de civilizație în schimb.
Gazele sunt un vis suprarealist, deși conducta de gaze este amplasată până la fabrica Arcada. Primăria mărește taxele, la apă, la salubritate, impozitul pe locuințe, dar nu oferă nici măcar speranțe.
Nu există o evidență clară a atribuțiilor care revin societăților publice, nu se știe cine pietruiește, cine face branșarea la conducte, cine…
Visul de a compacta și pietrui este pentru viitoarea campanie, cea din 2024. Deși zgura de la Haldă este foarte aproape, nimic nu se schimbă în starea străzilor. Tonele de piatră cubică stau în depozitul Primăriei, dar străzile sunt niște trasee ale înămolirii și scufundării în absolutul nesimțirii și nepăsării administrative.
Dacă o frânghie are un capăt, atunci are precis încă unul
Acest text putea fi scris și acum 5 ani, adică la prima venire la manetele administrației a buldozeristului de partid Ionuț Pucheanu. Problema este că va fi la fel de actual și la cea de-a treia realegere.
Și atunci, bălțile de pe străzile desfundate vor fi regulă, ploaia va fi evacuată în curțile oamenilor, Salvarea nu va veni iarna, zăpada se va topi primăvara iar pompierii vor stinge incendiile posibile doar vara. Toamna și iarna în Valea Plângerii Filești se îmbătrânește cu brio în sărăcie, paragină și abandon.
Deși a promis în 2020 că va fi prezent la întâlnirea cu electoratul, Pucheanu va găsi un pretext și în 2024 ca să se fofileze tiptil. Primarul Stan măcar s-a deranjat să stea de vorbă cu oamenii, chiar dacă nu le-a pus asfalt pe străzi, parc de joacă modern și un traseu de autobuz direct, măcar până în piaţa din Micro 39.
Votanții frenetici de pesedism vor vota de nou „PSDu nostru”, chiar dacă merg kilometric peste linia de cale ferată, își vor distruge maşinile pe drumuri de zgură și vor fi fugăriți/lătrați de haitele de câini vagabonzi de oraș.
Până atunci, e musai să învețe ceva murphologie de la maestrul urbanismului decrepit, Pucheanu de PSD.
Cum ar fi: „Anumite lucruri sunt imposibil de cunoscut. Dar este imposibil de aflat care sunt aceste lucruri” sau „Secretul succesului este sinceritatea. Falsific-o şi obţii imediat succesul dorit”. Căci, „rezolvarea a 90% dintr-o problemă se face de obicei în 10% din timp, restul de 10% rezolvându-se în 90% din timp”.