Seceta a ars cumplit în 2020, apa de ploaie n-a curs, dar banii de la buget au curs gârlă, canalele sistemului de irigații din județul Câmpiei Covurlui au fost mereu pline, însă – fatalitate de Covurlui – recolta din tot județul a fost declarată calamitată de secetă. Vasăzică, irigatul duduie, dar degeaba (e secetă pedologică, bre!) și e musai să se bage Guvernul cu despăgubitul.
Fu încă o treabă mare, de duhneală grea, ce pute a conspiraționism și infracționism de sute de milioane. Chiar dacă părea că Covurluiul nu e Caracal, că Prefectul Avrămescu nu e ca Panaitescu și că senatorul Scarlat e mai heirupist decât e habarnist deputatul Rodeanu, în dilema irigatului pe Câmpia Covurlui toate instituțiile statului nu aud, nu văd și tac.
Ne-am mirat și continuăm s-o facem și în episodul doi al relatărilor dintre țevi și pompagii bugetari, aflați în transa muclesului administrativ
Nu cumva iar dăm peste tembela frăție a deturnării banilor nerambursabili veniți prin programul PNDR? Iar să fi pus pe teren țevile alea din carton, la derută, ca să fie văzute din satelit ca investiție de milioane de euroi? Să fi mirosit ministrul Agriculturii că canalele erau pline de efecte electorale și că constatările de calamitate au fost aranjate/fraudate?
Încercat de astfel de dileme deshidratante, până și prefectul de tranziție Gabriel Avrămescu a avut o viziune a dilemelor privind administrarea activelor și banilor statului de către o ceată de băieți descurcăreți, din organizații OUAI cu titlu privat.
O spune cu veselie de tip monitorul oficial și ziarul „Viata liberă”, în primăvara-vara lui 2020: „Timp de aproape o lună, o comisie mixtă, constituită în baza unui ordin al prefectului județului Galați a verificat infrastructura de îmbunătățiri funciare aflată în exploatarea Federației de Organizații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (FOUAI) Câmpia Covurlui din județ. Din comisie au făcut parte, evident, reprezentanți ai Filialei Teritoriale de Îmbunătățiri Funciare (IF) Galați, dar și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului în Construcții și ai Fiscului județean.”
Comisia de care vorbim a identificat mai multe probleme in activitatea FOUAI, unele chiar serioase. Se vorbește de construcții ilegale, de furturi de energie electrică, nerespectarea regulilor de exploatație și multe alte jocuri de societate perversă, de-a lungul și de-a latul exploatației funciare, care ține de la Vânători la Matca.
Probleme identificate, dar bine îndosariate și pitulate la sertarele muncii la stat. Nu se aude că ar fi vreo monitorizare a măsurilor de corectare a erorilor și anomaliilor constatate. Se pare că influența fostului director al instituției Petru BĂRCEANU încă este foarte puternică, atât la nivelul Prefecturii Galați cât și la ANIF București sau Galați.
Până în prezent, nu se știe de ce parte a baricadelor este actualul șef al FTIF Galați Liviu BALTAGĂ. Colegii îl recomandă ca unul din puținii specialiști în domeniu, însă curând vine bilanțul și pentru el. Nu ar fi mare mirarea să fie schimbat cu un politruc.
Au trecut opt luni de atunci, a trecut și seceta 20, vine seceta 21, pe certificatele de infracțiuni s-a așezat praful de toamnă-primăvară
fermierul de Covurlui rămâne tot la mila ploii și la binecuvântarea lui jupân maximo Bărceanu.
Până când DNA Galați va lucra pe bune și pe terasele Covurlui, nu numai la chiolhanele de birou, să-i ajutăm pe surmenații procurori cu alte câteva argumente ale deviațiilor funciare de pe cea mai mare suprafață din țară amenajată pentru irigații.
Oamenii din zonă afirmă că, în proiectele PNDR recepționate în anul 2015 (Negrea, Lozova, Schela) reparațiile la instalații au fost realizate parțial, fiind instalate doar componentele vizibile la suprafață (gurile de hidranți), iar conductele metalice ce deserveau OUAI – urile au fost prăduite la centrele de fier vechi, fără a fi înlocuite cu unele noi. Cu ce se va iriga, cu aer?
Maeștrii jongleriilor penale de la DNA s-au prefăcut că lucrează pe tema asta chiar la sediul ANIF și FOUI, dar cu vigilență redusă, pentru a nu băga de seamă că firma soției președintelui Bărceanu și Federația OUI Bărceanu de Câmpia Covurlui aveau birouri în același sediu.
Potrivit unei declarații de avere din august 2020, Petru Bărceanu obținuse venituri din funcția de director al ANIF Galați, dar și din cea de director al unui SRL. La rândul ei, soția lui Petru Bărceanu avea venituri ca administrator al firmei ESCAVBULDO SRL, care a prestat servicii de reparații în domeniul irigațiilor.
În altă ordine de idei, actualul director Liviu Baltagă este fostul director ANIF, exact în perioada 2007-2009, când sute de miliarde au fost cheltuite pentru refacerea retelelor subterane de irigatii si a stațiior de pompare, ce au fost apoi predate la organizațiile OUAI și FOUAI, după care nu au irigat nici un hectar. Firmele de pază au fost angajate și plătite, cu confirmarea serviciilor făcută tot sub direcția lui Liviu Baltagă, deși s-au produs distrugeri, furturi și devalizări de mari proporții.
Se face revoluție în involuția ANIF, se trece inventarul de la privat la stat, dar tot cu Bărceanu șef serviciu la ANIF, la desecări
Culmea, aceste „restructurări” de fațadă se fac și în mandatul de președinte de Comisie de Agricultură din Senat a fostului secretar de stat George Scarlat, chiar și după demascarea frustă comisă de ministrul Adrian Oros, venit într-o vâjâială electorală la Galați, în septembrie 2020: deturnări de fonduri și degradări irecuperabile a infrastructurii de irigații- prin intermediul PNDR și PNRIPIR au fost cheltuite în mod nejustificat circa 529 de milioane lei pentru realizarea activităților de irigare și alte 43 milioane lei anual pentru paza obiectivelor, activitatea pe terenurile modernizate cu fonduri nerambursabile fiind extrem de redusă.
Pare de neînțeles ca preluarea unui sistem de irigații hârbuit de la FOUAI la ANIF să se facă grăbit și fără răspunderi pentru lipsuri și distrugeri, dar sunt lideri de influență care o vor realizată oricum.
Singurul care a răspuns prompt la solicitările de informații Alternativa-fără mogul a fost senatorul George Scarlat, președinte al Comisiei pentru Agricultură din Senat.
La finalul anului trecut Ministerul Agriculturii a emis un Ordin (nr.312 din 26.10 2020) semnat de …secretarul de stat gălățean George Scarlat, prin care se solicita retragerea dreptului de folosință gratuită constituit in favoarea FOUAI Câmpia Covurlui, a bunurilor din infrastructura de îmbunătățiri funciare aflate în administrarea ANIF.
La art. 3 se precizează că bunurile din infrastructură vor fi predate la ANIF în termen de 5 zile de la emiterea prezentului Ordin.
După șase luni, totul e pur și simplu…complicat. Ca la Ordin
În urma verificărilor efectuate la Ordinul Prefecturii Galați în vederea preluării de către ANIF a infrastructurii principale, s-a inventariat integritatea și distrugerile/lipsurile (furturile). Nici o surpriză, valoarea totală a pagubelor se ridică doar la peste 1 milion de euro!!!
Contrariant, Ordinul era emis fără studierea conflictelor. Infrastructura de irigații a absorbit fonduri europene prin FOUAI, deci nu poate fi preluată de către ANIF, deci ordinal este ilegal.
George Scarlat: „Astăzi Federațiile nu au șanse la fonduri UE, poate din 2023…pe viitorul buget… Oricum, sunt sume plafonate, s-a înțeles asta, fermierii susțin propunerile de preluare a instalațiilor de irigat la ANIF. Problema este că ANIF nu mai are acum nr de salariați necesar pentru a administra.
Am cerut modificare, să suplimentăm posturile, la centru s-a ocupat tot ce era post de director și secretare, dar în teritoriu nu ai un mecanic, un sudor…Ori sunt posturi vacante puține, ori nu sunt în organigramă.
Evident, susțin mărirea numărului de posturi…Sigur că nu vor fi posturi de director. Trebuie minim 65-67 oameni, deși ar fi necesari 160 de oameni la Galați”.
Zece șmecheri de canale de irigații prăduite fac și din Dumnezeu un strigoi
Evident, mai mult de zece au fost la FTIF, DAJ, Prefectură, IJP și ISC și FOUAI ca să fie pusă în opera de extracție bugetară seceta extremă manifestată în cursul anului 2020.
S-au raportat pagube de aprox. 400.000.000 lei pe raza județului, s-a plătit în toamnă 850 de milioane, iar în a doua tranșă, 150 de milioane, ca la vreme de campanie electorală pe secetă. Secetă cruntă rămâne însă în canalele cu idei despre cum să se irige mai mult, mai bine, mai ieftin.
Fatalitatea șmecheriei românești va lovi negreșit – va fi din nou secetă, vom avea din nou și solicitări de despăgubiri, căci, ce strategie de excelență poate fi mai facil extrasă din „managementul” MADR și ANIF București?
În alte situații, eventuale verificări ale eșaloanelor superioare din cadrul ministerului sau a corpului de control al prim ministrului sunt declanșate de chestiuni mult mai mărunte, însă în ceea ce privește agricultura județului Galați se pare că nu este valabil. Cel mai probabil există un interes ascuns în toată această chestiune și nu se vrea aflarea adevărului. O concluzie logică ar fi și că se urmărește inevitabilul și anume prăbușirea completă a sistemului de irigații din Câmpia Covurlui.
Opinia mai multor fermieri din zona loccalităților Schela, Negrea și Smârdan (unde sunt conducte cu diametre impresionante tip sifoane, aflte la limita funcționării) este că în mod cert în cursul anului 2021 vor apărea evenimente tehnice care le pun în pericol siguranța locuințelor și a vieților, pentru că rețeaua din proximitatea satelor menționate nu mai poate fi exploatată în regim de siguranță în acest moment.
Asta ca să se înțeleagă până unde s-a mers cu furturile și indolența mai marilor județului și a conducerii instituției ANIF Galați!
George Scarlat: Din ce știu eu, există probleme la sifoane, e pericol de a se rupe. Tipic românesc, unii dintre fermieri spun că „dacă era instalația la noi se repara, dar ANIF-ul…”
E an de cumpănă. E târziu, anul agricol a început, dacă vor ca administrarea instalațiilor să rămână la Federație e limpede că nu vor avea bani să toarne un sac de beton în canal.
În două luni sper să se clarifice, dar ANIF nu este pregătit, organizarea cere timp, e an critic, preluările sunt grele, bugetele se corectează, începem la SPA Dunăre, măcar o parte din conducte și pompe să fie remediate… Am prevăzut aceste lucrări în buget. Dacă era proiect și studiu, se intra direct la finanțare. Așa cum sunt evoluțiile și birocrația, nu se poate face totul într-un an”.
Normal, firesc, știe Scarlat ce știe! La cât de incompetent era Bărceanu, trebuia să-i fie asociat un șef de investiții ANIF de adâncă comoditate și lene, de teapa lui Marian SAVA.
În timp ce în județului Brăila a fost reabilitat aproape tot sistemul de irigat, cei doi terminatori de ANIF Galați nu au promovat niciun proiect de reabilitare. Pentru județul Galați, programul actual de reabilitatare este un eșec total. Trebuia să fie zece proiecte, dar merge doar unul, și acela cu improvizații tipice pentru alt asociat în proiecte cu faliment la pachet – Ionel CHIRIȚĂ, patronul HIDRACONSTRUCT GEOVIG.
Domnule ministru Oros, nu e campanie electorală, dar faceți-vă timp, căci e groasă la ANIF Galați! Rețeta Sava – Bărceanu e infailibilă: incompetență maximă-ratare sigură!
Sava și-a dat demisia în 2020, însă a fost numit tot pe o funcție de conducere, iar Bărceanu, chiar dacă nu știe meserie, rămâne și el în de-serviciul și in-deciziile ANIF Galați. Asta e! Muncă de partid în munca la stat.
Cu astfel de grile de selecție, ministrul Oros pare că joacă programul PNRR la ruleta rusească a ratărilor. A găsit dezastre pe linie la Galați, dar face vizite de lucru la Focșani, la Constanța, oriunde, dar nu la Galați.
La cum bat vânturile de primăvară, nu mai are gust și miros, masca i s-a urcat pe ochi și precis nu-i vine nimeni de la Galați să-l ajute la mersul vioi de pandemie…pedo-logică.
Ghidându-ne după fereala cu care lucrează George Scarlat când este solicitat să fie necruțător cu jupânii bărceniști din FOUAI și ANIF/FTIF Galați, nu este exclus să fie și el printre autorii flagranți ai unui jaf cu dosar DNA inclus, ce țintește chiar ordinul MADR de transfer de infrastructură de irigații de milioane. Precis a studiat reflecțiile depre agricultură cu ură: „Nu vorbi despre rinoceri, dacă nu ai un copac în apropiere”. În fond, epoca directoratului Petre Bărceanu a durat nouă ani, fiind în tot acest timp șeful curgerilor în canalul cu banii pentru apa de irigat/deversat, dar și jupânul scurgerii/golirii lor.
A fost posibil ca Bărceanu să fie director executiv la ANIF Galați dar și președinte la Federația Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații(FOUAI) deoarece partidul-stat PSD era în toate cele bugetare și umpluse toate canalele de scurgeri/sifonări cu lipitori bugetare.
Acum, partidul – stat PSD se reface, dar oamenii lui sunt cumplit de erecți
Dacă apa va rămâne tot pe mâna unor samsari politici care au pus monopol pe apa de irigații, este posibil ca în 2022 să nu se depună proiectele, iar prin 2026 iar se va constata că s-a ratat și minimul necesar irigatului în Câmpia Covurlui – de 200-250 milioane de euro.
A fost calamitate sau Federația nu și-a făcut treaba?
George Scarlat: „Noi am prins în finanțare și proiecte și măsura de dotare cu echipamente și instalații de irigat. Statul a băgat în 2020 apă gratis pe canale, dar randamentul a fost de 52-53%. Fermierii nu au fost dotați să tragă apă, este știut că fermierii se organizează doar când îi lovește seceta. Când plouă, nu mai plătesc cotizații la OUAI, nu cooperează pe probleme, pe reparații și organizare…
La OUAI și Federație sunt orgolii, acuze, își aduc aminte de șuruburi și bucăți de țeavă, uitând obiectivul comun, de a moderniza pentru următorii 40 de ani infrastructura de irigații pentru tot județul.
Ne împiedicăm de cioturi, că transformatorul nu are doi contactori, că s-a ars un ventilator – se ardea și dacă era la stat, era recuperat din amortizări – și doi oameni nu semnează… Toate astea sunt amănunte fără conotații serioase, nu se adună la reușita generală”.
Hei, fermieri, fiți optimiști, de irigații se interesează Bogdan Rodeanu!
Se interesează, dar nu ca să afirme hotărât ceva despre jafurile bărcenisto-pesediste la sistemul de irigat județean, ci doar ca să ne anunțe că USR are secretar de stat la Agricultură.
Mai întâi, e oleacă mirat: „De ce nu avem apa? De ce nu putem iriga Câmpia Covurluiului?” Păi, cum că „infrastructura de irigații nu nmai este complet operațională; că nu mai sunt motopompe, pentru că stațiile de pompare sunt deteriorate; pentru că sistemul de irigații de pe mai mult de 70.000 de hectare din județul Galați a fost lăsat de izbeliște; cum că Ministerul nu poate prelua prin ANIF Galați infrastructura predată, pentru că există diferențe mari între ceea ce au predat și ceea ce se găsește acum, pe teren. E vorba de pagube de milioane de lei”. Sunt probabil date din raportul de constatări ale Comisiei Prefectului de Galați, exact acela pe care Alternativa-fără mogul l-a solicitat de aproape o lună și încă nu l-a primit.
Brusc, Rodeanu se lasă frământat de grija irigatului. Coincidental?! Mai întâi, pentru că USR are la Galați Prefect (Gabriel Panaitescu) și în superprincipal, pentru că USR și-a tras (algoritmal) și Secretar de Stat, desemnat de Alianța USR PLUS – George Cățean.
E clar, cu Cățean „lucrurile nu vor rămâne așa. Sistemul de irigații va porni în Câmpia Covurluiului. E timpul pentru o schimbare!”.