Senatorul USR Galați Andrei Postică a inițiat un proiect legislativ prin care dorește limitarea la cel mult 3 mandate a primarilor și a altor aleși locali. Inițiativa este bună, numai că, din punctul nostru de vedere, mandatul primarilor și al aleșilor locali ar trebui limitat la 2 mandate (4+4 ani), nu la trei mandate – 12 ani.
Este bine că se aduce în dezbatere publică o astfel de temă.
Câte mandate ar trebui să stea primarii la o primărie?
De exemplu, în New York, primarul are dreptul la numai 2 mandate.
În România există însă primari pe viață, cu 6-7 mandate la activ, care au îmbătrânit la propriu în funcția de primar.
Da, există primari în România care au fost aleși, ho-ho, acum 30 de ani și care sunt și acum în funcție.
Treaba asta nu este în regulă.
„De multe ori, după 2 mandate, primarul, consilierul local, preşedintele de consiliu judeţean şi consilierul judeţean își construiesc în jurul lor un sistem politic și instituțional în care orice competiție reală locală devine imposibilă.
Din punct de vedere al actului administrativ local, anihilarea oricărei competiții politice se resimte în eficiența și eficacitatea administrației publice locale, cele mai multe proiecte pentru comunitate având bazele în primul și în al doilea mandat, al treilea fiind un mandat prin care cele mai multe proiecte sunt finalizate și încheiate.
Limitarea aleșilor locali la 3 mandate duce la o întărire a instituțiilor administrative locale, la creșterea credibilității acestora și, mai ales, a eficienței lor.
Prin limitarea mandatelor se urmărește și o depolitizare a instituțiilor subordonate primăriilor și consiliilor județene”,
a argumentat senatorul USR Galați, Andrei Postică, în proiectul său legislativ depus la Senatul României.
Adevărul este că mulți primari s-au obișnuit cu funcția precum câinele care stă în fața macelăriei.
Ei ar pleca din funcția de primar doar cu picioarele înainte.
Proiectul inițiat de senatorul USR Galați, Andrei Postică, este unul bun, dar din punctul nostru de vedere mandatul primarilor și aleșilor locali din România ar fi trebuit limitat la 2 mandate, nu la 3 mandate.
Logic ar fi ca primarii să aibă numai 2 mandate, ca președintele României (care și el este ales în mod direct ca primarii), dar vă dați seama că vor exista suficiente piedici în implementarea acestei idei.
Acest proiect are șanse mici să treacă la vot în plenul Parlamentului pentru că nici PSD și nici PNL (care au mulți primari conectați la ciolanul public) nu au niciun interes să voteze o astfel de lege.
Dar este bine, totuși, că acest subiect măcar a fost pus pe agenda publică, că poate peste 3-4 ani, când se va schimba majoritatea în Parlamentul României, se va vota legea ca primarii și aleșii locali să aibă un număr limitat de mandate.
E puțin probabil ca parlamentarii PSD și PNL să voteze un astfel de proiect de lege pentru că ar însemna să își taie craca de sub picioare.
One commentOn USR Galați propune „cel mult 3 mandate” pentru primarii și aleșii locali. Probleme mari pentru primarii PSD și PNL
Bravo! Daca este priceput, gospodar, etc si cetatenii il apreciaza sa nu mai fie primar. De parca nu este eles prin VOT. Eu zic sa schimbm fuctia. „Prim-secretari ai județelor României (1968-1989)”. Este OK asa!