Oxigen pentru copiii internați la Spitalul de Pediatrie din Galați. Donație de 63.000 de euro

In Actual, Local, Sanatate, Sistemul

Mediul academic gălățean a inițiat încă de la începutul pandemiei o acțiune de sprijinire a instituțiilor medicale. Efortul lor s-a concretizat în adăugarea a încă unor dotări stringente în lupta cu devastatorul coronavirus.

Din martie, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat un apel public de donații pentru achiziționarea unui aparat mobil de ventilație, destinat tratării cazurilor grave cauzate de noul coronavirus SARS-CoV-2. Pentru facilitarea colectării sumelor necesare și realizarea rapidă a achizițiilor, având în vedere creșterea alarmantă a cazurilor de îmbolnăviri la nivel local, s-a apelat la sprijinul Fundației Medicale „Dunărea de Jos”, iar comunității academice, studenților și altor gălățeni care au răspuns apelului universitarilor li s-au alăturat chiar și medici sau alte cadre din sistemul de sănătate.

Astfel, la scurt timp după lansarea apelului, a fost colectată o sumă apreciabilă pentru un efort civic, respectiv cei 63.000 de euro din care s-au putut achiziționarea a două aparate de ventilație mecanică moderne, de ultimă generație.

A durat foarte mult intervalul de timp de la comandarea până la livrarea efectivă a acestora din cauză că piața de componente necesare fabricării lor este efectiv bulversată, inclusiv producătorul german având mari probleme cu furnizorii de pe alte continente în asigurarea diverselor componente electronice.

Într-un final, cele două aparate au ajuns la Galați și au fost puse în funcțiune ieri. Unul va deservi Spitalul de Pediatrie „Sf. Ioan” din Galați, iar cel de-al doilea va funcționa la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ap. Andrei” din Galați, în cadrul secției ATI.

Aparatură înalt tehnologizată, pentru orice vârstă peste 10 ani

Ideea bună și pragmatică din spatele achiziției a fost să se comande două unități cu nivel ridicat de tehnologizare, comanda adaptivă a părții mecanice permițând ajustarea fluxului de aer astfel încât aparatele să poată fi folosite pe diferite capacități pulmonare, la pacienți de orice vârstă peste 10 ani.

La inaugurarea de la Spitalul de Pediatrie, au dat relații presei despre noile dotări chiar rectorul Universității „Dunărea de Jos”, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, cel care a inițiat acțiunea de solidaritate, dar și reprezentanți ai „beneficiarilor”, doctorii Corina Manole, șefa secției ATI a Spitalului Județean „Sf. Apostol Andrei” din Galați, și Aurel Nechita, președintele Colegiului Medicilor din Galațișeful secției Pediatrie II de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Sfântul Ioan” Galați.

De la stânga la dreapta, L.P. Georgescu, C. Manole și A. Nechita

Rectorul „Dunării de Jos” a ținut să sublinieze că nimic nu s-ar fi putut face fără solidaritate și conștiința civică a gălățenilor:

„În primul rând vreau să mulțumesc colegilor mei, oameni din prima linie, pentru eforturile lor din această perioadă critică. Noi am avut această inițiativă, la nivelul comunității academice din Galați, la nivelul mediului socio-economic din oraș, care a acoperit costurile de achiziție pentru două astfel de aparate. Este, să zicem, o mică contribuție pentru personalul medical din spitale, greu încercat în aceste zile”.

Vizibil afectată de lupta prelungită cu efectele pandemiei, șefa secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean „Sf. Apostol Andrei” a ținut să salute atât inițiativa universitarilor, dar și solidaritatea arătată de gălățeni în general:

„Mulțumesc domnului rector și universității pentru sprijinul acordat, acest nou aparat ne ajută foarte mult. Mulțumesc și comunității care ne-a ajutat în această perioadă critică, care din păcate, încă nu s-a terminat”,

a spus medicul Corina Manole în fața jurnaliștilor.

„Prin noile dotări, Galațiul devine astfel un centru regional de resuscitare respiratorie pentru bolnavii grav cu infecție Covid-19. Altfel spus, suntem un pilon între București și Iași”,

a declarat la rândul său medicul Aurel Nechita, președintele Colegiului Medicilor din Galați.

Totodată, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați mulțumește angajaților instituției, cetățenilor din Galați și companiilor care s-au implicat și au donat în cadrul acestei campanii umanitare.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu