Deși au început să pescuiască încă de la 7 dimineața, cele 9-10 echipe de pescari amatori venite să participe la așa-zisul festival „Fir întins” n-au avut prea mare spor. Doar obleți/guvizi de maxim 20-30 g, o familie care s-a clasat pe primul loc reușind să strângă „impresionanta” captură de 450 g în total.
Concursul a fost organizat parcă în dispreț de autoritățile locale care au contractat toate manifestările de Ziua Marinei cu firma Radio Galați Media SRL. La sărbătoarea scrumbiei lui Pâslaru, măcar primeau concurenții niște numere imprimate pe foi A4. Acum, zona de mal ocupată de pescari era împrejmuită de benzi galbene de care atârna vestitul logo plagiat al Galațiului.
De aceea, sincer, eu unul nici nu m-am mirat că, pe la 9, a venit Florin „Pintea” Pâslaru să vadă cum decurge concursul. Parcă, dealtfel, îl aștepta toată lumea…
Probabil că, în mintea celor din Primărie, cheltuirea a 65.000 de euro pe asemenea manifestări dubioase are din start aspectul unui accident cu victime la care n-ar fi rău să facă cineva niște cercetări la fața locului…
Concurs însăilat cu ață colorată
Pe soarele tot mai arzător, nu s-a ocupat nimeni nici măcar să împartă concurenților din bidonașele de apă care stăteau de pomană la umbra foișorului de pe Faleza inferioară.
Mult trâmbițata expoziție de „bărci, echipamente, unelte şi/sau accesorii de pescuit pentru agrement” consta de fapt din aceeași barcă obosită peste care se aruncaseră în dezordine aceleași plase colorate care tronau și la scrumbia pâslărească.
Tot în caietul de sarcini al Primăriei se preciza „concursul va fi supravegheat de doi arbitri din cadrul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Galați – AJVPS.”
Să fim serioși! Vestitul Gicu Caraman, cameraman de profesie (la TV Galați), dar mai ales pasionat pescar amator, împreună cu un bun prieten al său, proprietar de magazin de profil, au dus greul concursului.
Ei au înscris concurenții, i-au încurajat, i-au lăudat, le-au măsurat capturile, i-au înregistrat și i-au premiat cu niște undițe și lansete care valorau, după părerea noastră, în jur de 1.000 de lei în total. Mai mult decât decent la un concurs atât de jenibil organizat pe bani publici. Și nu puțini!
Din partea firmei organizatoare, probabil ca să nu-și strice „firma”, patronul stătea deoparte lângă niște boscheți. Ca și cum nici n-ar fi vrut să știe lumea că ei, ProFM LiderFm, au organizat toată improvizația asta (sic!) în care au fost scoși la înaintare doi oameni pasionați, care oricum vin și de drag la toate evenimentele de profil. Iar alții încasează zeci de mii de euro, dar n-au dat și ei un suc, o cafea sau un borș de pește concurenților sau bieților angajți de la Ambulanță, veniți să-i vegheze sub soarele deja greu suportabil.
N-au pus nici măcar o muzică la premiere, că tot se ocupă chipurile cu asta în obiectul de activitate. Eveniment bifat, purcoiul de bani încasat, să mergem mai departe.
Armata e la mijloc. Și cu noi, dar și cu ei…
Și, după ani bun de întrerupere a acestui obicei, au reluat ziua porților deschise pe navele militare. Fix când autoritățile s-au lansat în cel mai vizibil raport penibilitate/preț dintre toate manifestările organizate de Ziua Marinei de ani buni încoace.
Ele sunt aceleași, nava de monitorizare 46 ”Ion C. Brătianu”, vedeta blindată 178 ”Smârdan” şi vedeta fluvială 159, săraca, fără nume. Sunt cele care an de an lansează fum tricolor și fac deliciul publicului chemat să înghită discursurile goale ale autorităților înainte de defilarea navală.
Cei mari, dar în special cei mici, au fost foarte încântați că au putut intra în camera de comandă, au văzut și li s-au explicat toată aparatura de bord, dar, mai ales, au putut proba la rece tot felul de arme de la bordul navelor, în special mitraliere și arme de ochire precisă de la distanță.
Mai mult, și pe mal, militarii au expus tot felul de arme de foc, dar și de ochire sau lansatoare portabile de grenade pe care le-au și dat gălățenilor doritori să le țină în mână, să ia linia de ochire cu ele sau măcar să le studieze îndeaproape.E adevărat, manifestarea a fost oarecum umbrită de prezența câtorva politruci locali. Din cauza lor, de exemplu, ca să aibă exclusivitate cât au vizitat navele, s-a format o coadă de vreo jumătate de oră pe mal.
Ceva mai târziu, vom punemai jos și un video.