Captură destul de subțire a procurorilor DNA, cel puțin în ceea ce privește Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Oancea și Biroul Vamal Oancea.
Peștii grași au scăpat și de data asta, iar în plasa legii s-au prins câțiva obleți vai de mama lor, pe care probabil a căzut măgăreața sau au fost băgați la înaintare de adevărații păpușari care coordonează piața șpăgilor în vămi.
„În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.
În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”,
se precizează în comunicatul de presă al DNA.
Trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că polițistul de frontieră și cei doi lucrători vamali de la Oancea au acționat de capul lor și i-au vămuit la buzunar pe cetățenii moldoveni fără știrea șefilor lor.
Nu e un secret pentru nimeni că spirala corupției în vămi se duce sus de tot, chiar până în birourile MAI de la București, după cum susțin unii.
De asta pare extrem de ciudat că pentru șpăgile percepute la Oancea procurorii DNA au spus că vinovați ar fi doar un polițist de frontieră și doi vameși.
Adică aceștia au luat șpăgi cuprinse între 20 și 250 de euro, timp de aproape doi ani de zile, și nimeni nu a știut de treaba asta ca să îi prindă în flagrant?
Vorbim de o perioadă de 2 ani de zile, nu de o zi sau două, timp în care șpăgile au curs ca la tonomat.
Poate că pe parcursul anchetei cei trei lucrători de la Vama Oancea vor începe să vorbească și să deseneze întregul tablou al șpăgii, chit că omerta funcționează de minune în cazurile vameșilor prinși că au luat mită.
Nimeni nu acceptă să vorbească, pentru că superiorii le promit că vor scăpa ușor, ba vor rămâne și cu banii adunați din șpagă.