La un an distanță, dosarul accidentului care a băgat în spital șase copii tratat cu o superficialitate suspectă

Un accident cu șase victime minore, patru vehicule avariate și alte pagube colaterale nu este nici acum clarificat, la aproape un an de la producere.

A stârnit multă emoție modul în care un șofer beat a fost pus la pământ și imobilizat, duminică, de către alți șoferi, după ce tamponase un alt autovehicul și-i rănise pe ocupanții acestuia. Dar, la cum se preocupă autoritățile de jungla din trafic, este posibil ca oamenilor civilizați să le fi ajuns răbdarea la limită.

Captură foto după o filmare de amator. Sursa: Facebook, contul ProFM LiderFM

Măcar șoferul din imagini a ajuns în timp util să fie testat cu alcoolmetrul și să se vadă clar că era praf de beat. Deci, uneori, se vede că paza bună a civismului poate trece peste indiferența autorităților după cum vă vom arăta în alt caz care a „zguduit” internetul, dar și presa. Însă degeaba.

Mai țineți minte accidentul de la Roșcani, comuna Băneasa, de pe 15 august anul trecut? Când un SUV rupea gardurile unui parc și năvălea peste un grup de copii?

Ei bine, acolo, n-a prea avut cine să-l pună la punct pe șoferul vinovat, dărâmat de beat și acela, iar dosarul penal întocmit de procurori pare cusut cu multe ațe albe ca să nu strice roșul de PSD…

Șase victime devin doar cinci, vătămarea gravă devine simplă, Primăria absentă, iar asiguratorul dispărut…

Accidentul de la Roșcani, din comuna Băneasa, a avut loc anul trecut, pe 15 august. De sărbătoarea Sf. Marii se ține hramul satului, iar primarul a invitat lumea la un program cultural-artistic și o băută în centrul satului, mai pe șleau.

Fiindcă așa a ajuns Nicu Rusu, de 41 de ani, să bea în centrul satului și apoi să se urce la volan, să plece de pe loc în trombă și – pierzând controlul direcției, incapabil să mai apese pe frână – să accidenteze șase copii minori, cinci băieți și o fetiță, care se jucau într-un parc împrejmuit cu bordură și garduri, să distrugă bicicletele acestora, o bancă și gardurile parcului, oprindu-se în alte două mașini parcate regulamentar.

La aproape un an de la accident, tatăl celui mai grav rănit dintre minori, Nelu Hurduc, este foarte nemulțumit de modul în care lucrează Justiția ca să-i facă dreptate.

Unul dintre fiii săi, Alex Sevastian, a fost efectiv târât pe sub mașină, alegându-se astfel cu răni grave la umăr, la cap și de jur împrejurul bazinului, dar și cu multiple fracturi ale acestuia. Celălalt băiat, Ciprian, lovit la cap, gât și un genunchi. Nepotul, Andrei, a stat cu un picior în ghips de la șold în jos.

Deși Alex Sevastian a stat aproape două luni în spital, alte două acasă doar în pat, pe spate și apoi a mers cu un cadru până prin februarie al acestui an, în instanță se vorbește doar despre cele 60-65 de zile de îngrijiri medicale estimate la momentul internării. Și, în consecință, încadrarea faptei este cu totul alta, vătămare corporală din culpă în loc de infracțiune contra integrității corporale. Ca să nu mai spunem că vindecarea lui Alex, sudarea osoasă a tuturor fragmentelor de bazin s-a petrecut printr-o minune, cum susțin mulți doctori, dar nimeni nu garantează că nu-i va fi afectată creșterea în înălțime, cum se întâmplă adesea în urma unor astfel de accidente.

Nelu Hurduc, un mic întreprinzător particular cu magazin sătesc, a avut din fericire bani să-și îngrijească fiii prin spitale. 35.000 de lei susține că a cheltuit cu deplasări, cazare, medicamente, materiale, dar și cu susținerea contribuțiilor la stat pentru cartea sa de muncă și a soției cât au umblat prin spitale având afacerea cu lacătul pus temporar.

Deci, dacă părinții nu aveau norocul să fie mai înstăriți, Alex Sevastian Hurduc avea șanse să rămână cel puțin cu sechele pe viață fiindcă, pe lângă fracturi, avea răni extinse care se puteau infecta grav, mai ales într-un sistem sanitar ca cel românesc, care „în afară de calmant, n-a avut nimic”.

Nu se știe cine îi va achita daunele fiindcă, în mod ciudat, procurorul nu a introdus la timp, în cauză, societatea de asigurări la care avea RCA mașina.

Foarte elocvent pentru modul în care Justiția ocolește PSD-ul, primarul comunei Băneasa, Gache George Aurelian, nici n-a fost întrebat de sănătate! Aceasta deși la manifestarea sărbătorii satului Roșcani de anul trecut nu era picior de poliție sau jandarmerie, nu erau împrejmuite zonele de spectacol sau de public, se bea pe stradă și se circula cu mașina printre oameni așișderea.

Mai mult, în instanță, deja se vorbește neclar de numai cinci victime, fiindcă reprezentantul legal al uneia ar fi depus o cerere de împăcare… Oameni dintr-un loc unde ca să ajungi la o judecătorie, un procuror sau un avocat îți ia o jumătate de zi, unii dintre părinții copiiilor răniți nici nu-și mai pun problema să fie despăgubiți, zic merci că aceștia au scăpat cu viață…

Nebuloase într-o justiție de la capătul județului

Fiindcă vorbeam mai sus de un spirit civic care poate contracara indolența autorităților în intervalul strângerii de probe de după un accident, iată un exemplu relevant.

După accidentul de la Roșcani, poliția și ambulanța au ajuns la fața locului abia după 35-40 de minute, iar prima alcoolemie, conform documentelor, i s-a luat șoferului SUV-ului abia la mai bine de o oră de la accident: 1,75 la mie! Testarea alcoolemiei în sânge, la spital, s-a făcut și aceea, abia la două ore și jumătate de la accident!

Procurorul vorbea parcă în favoarea infractorului, rugând instanța să țină cont de faptul că acesta și-a recunoscut fapta, că a mers pe procedura simplificată, că pedepsele pentru diferitele infracțiuni, dar și pentru victimele multiple trebuie contopite etc.

Practic, prin concursul „competent” al încadrării penale, șoferul beat riscă acum o pedeapsă mai marte pentru faptul că a condus băut decât pentru vătămările și pagubele în sine produse ca o consecință a primei infracțiuni!

Cazul se dovedește a fi tratat superficial de către autorități inclusiv prin prisma celor petrecute după accident și neelucidate încă. De exemplu, unuia dintre posesorii mașinilor lovite de BMW-ul X5 scăpat de sub control i-a fost rupt maxilarul de către unul dintre pasagerii recalcitranți ai lui Rusu Nicu.

Este un caz de mare gravitate, nu atât prin felul în care s-a petrecut, previzibil dealtfel dacă nu ești un primar iresponabil de comună scufundată în praf, dar și prin modul superficial, vecin cu indolența și incompetența, în care autoritățile tratează acele evenimente de pe urma cărora societatea ar trebui, cel puțin, să tragă niște învățăminte.

Mai jos, aveți câteva fotografii ilustrative ale reconstituirii dinamicii accidentului, dar și un video în care Nelu Hurduc, soția și fiul său cel mai grav rănit rememorează momentele groaznice trăite.

Vom reveni curând cu detalii.


Află în acest link cum poți să susții financiar activitatea publicației independente Alternativa – Jurnalism fără mogul.

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version