Ultimii 3 miniștri ai Sănătății numiți de PSD sunt anchetați de DNA pentru fapte de corupție. Culmea, PSD strigă acum că sistemul e corupt

In AltaTara?, National

PSD și sateliții lui, cum este de pildă Pro România, au încercat să speculeze în interes electoral tragedia de la Piatra Neamț, unde au murit 10 pacienți, solicitând demisia premierului Ludovic Orban (PNL). Fostul prim ministru pesedist Victor Ponta a afirmat că el și-a dat demisia după tragedia de la Colectiv și că așa ar trebui să facă și Orban.

Deși corupția din sistem a dus la producerea celor două tragedii (Colectiv și Piatra Neamț), cazurile sunt diferite.

În cazul Spitalului Județean din Piatra Neamț vorbim despre un spital de stat administrat de autoritățile județene, în frunte cu baronul local PSD Ionel Arsene, trimis și el în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

În cazul Colectiv a fost vorba de un club privat, care însă a beneficiat de indolența autorităților de la ISU și de la Primăria Sectorului 4 (pe vremea primarului Piedone), care au închis ochii la toate neregulile din acel club.

Spitalul Județean din Piatra Neamț se află în administrarea Consiliului Județean (CJ) Neamț, instituție condusă de ani de zile de Arsene de la PSD.

Managerii acestui spital au fost numiți cu voia baronului local Arsene, și nu pe criterii de competență.

Este ciudat că PSD vorbește acum despre cât de corupt este sistemul de sănătate, în condițiile în care ultimii 3 miniștri pe care i-a avut PSD sunt toți anchetați de DNA pentru fapte de corupție.

Să o luăm cronologic.

1. Nicolae Bănicioiu (foto mai jos) a fost ministrul Sănătății în perioada 26 februarie 2014 – 17 noiembrie 2015, când premier a fost prietenul său Victor Ponta.

Conform procurorilor DNA, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Mai mult, procurorii DNA susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce el a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

2. Florian Bodog a fost ministrul Sănătății din partea PSD, în perioada 4 ianuarie 2017 – 29 ianuarie 2018.

Ministrul PSD Bodog a fost acuzat de angajarea fictivă a unui consilier, iar procurorii DNA au cerut ridicarea imunității sale de parlamentar. Fără succes, însă, pentru că majoritatea PSD s-a opus cererii DNA.

„Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul (Florian Bodog – n.red.), deși cunoștea că persoana angajată în funcția de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu și nu a prestat activitățile la care era obligată prin contractul individual de muncă și fișa postului, ar fi atestat în mod nereal prezența acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezență și nu a luat măsuri pentru sancționarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obținut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, a arătat DNA.

3. Sorina Pintea (foto sus deschidere) a fost ministrul Sănătății din partea PSD, în perioada  29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019. Adică imediat după Bodog.

În data de 29 februarie 2020, Sorina Pintea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile. Tribunalul București a admis cererea DNA de arestare preventivă a fostului ministru al Sănătății, acuzat de luare de mită.

Sorina Pintea a fost acuzată de procurorii DNA că a luat mită 10.000 de euro și 120.000 de lei, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de lucrări la Spitalul Județean Baia Mare, pe care l-a condus după ce nu a mai fost ministrul Sănătății.

Pe înregistrările obținute de anchetatori, Sorina Pintea are următoarele reacții după ce a aflat ce sumă va lua mită: „Super tare” și „Perfect”.

În 30 aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu