Ucraina exersează „naționalismul de peșteră” pe „minorități marginalizate”, „comunități fără succes”, ca cea românească

In National, NePriveste

„Poziționându-se în fața Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, tinerii naționaliști ucraineni, cu măști pe față și însoțiți de reprezentanți ai poliției și organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâțeanu insinuări serioase, învinuindu-l de separatism și colaborare cu organele secrete ruse (FSB) și i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuți, mobilizându-i pe români și determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-și facă valizele și să plece de aici în Rusia sau în România. Este regretabil că media ucraineană a preluat, aproape la  unison, toate insinuările protestatarilor, difuzându-le ca adevăruri absolute”. Așa este descrisă de presa de expresie românească din Regiunea Cernăuți, ultima ispravă a naționaliștilor de tip „omuleții galbeni” – un echivalent al „omuleților verzi” fără identitate și asumare, folosiți de Rusia pentru a destabiliza Ucraina și a ocupa Crimeea. Preluând reflexele imperiale ultranaționaliste sovietice, cu coloratură fascistă, omuleții galbeni, extrem de agresivi și netulburați de nici o autoritate de forță a statului ucrainean, au dat năvală în interiorul Centrului Cultural, au bruscat, au amenințat și au înscenat secvențe scoase parcă din preistoria cămășilor brune național-socialiste. Este o virulență extremă a naționalismului necontrolat, scăpat de sub control, pe care orice om de bun simț îl simte acceptat sau chiar stimulat tacit de autorități complice. Orice om cu inima curată simte că nu așa se intră în Europa, în anul centenarului României, doar declamând fals că te împărtășești din valorile democratice europene.

 Din punct de vedere al discursului oficial, Legea Educației, care a fost adoptată la 5 septembrie și promulgată de Președintele Ucrainei, are menirea de a integra, chipurile, minoritățile naționale în societatea ucraineană. Kievul argumentează că este nedumerit de „discriminarea minorităților naționale”, care întâmpină greutăți la faza trecerii de la școala secundară la cea superioară. Referitor la comunitatea română și maghiară din Ucraina în genere sunt utilizate noțiuni ca: „enclave lingvistice”, „minorități marginalizate”, „comunități fără succes”. Nu trebuie să ne mire episodul de la 1 decembrie 2017 (sinistru și flagrant, să umilești o comunitate de Ziua Națională a etniei românești), în noiembrie  a mai fost încă o secvență, în care  Ucraina „europeană” s-a făcut de râs în întreaga Europă. La Kiev urma să aibă loc Forumul minorităților naționale din Ucraina. La doar câteva minute de la deschiderea lui oficială, naționaliștii ucraineni au dat navală peste participanți. În timp ce Președintele Comunității Românești din Ucraina dr. Ion Popescu își exprima nemulțumirea legată de noua Lege a Educației din Ucraina, care le ”restrânge” drepturile românilor din această țară să-și facă studiile în limba maternă, naționaliștii ucraineni au intrat în sală și au insistat să întrerupă ședința Forumului, smulgând microfonul din fața reprezentantului comunității românești din Ucraina. Ședința forumului era transmisă în direct la Bruxelles, unde parlamentarii europeni urmăreau cu atenție discuțiile reprezentanților minorităților naționale din Ucraina. Și în sala de ședințe erau prezenți parlamentari ucraineni și deputați europeni, care au rămas șocați de haosul creat și de situația instabilă din Ucraina. Din imaginile surprinse pare că populația majoritară e gata să-i linșeze pe cetățenii de altă etnie din Ucraina. Reprezentanții din țările prezente din jurul Ucrainei la acest Forum s-au convins până la urmă că anume această Lege a Educației a creat haosul în țară, dezbinând acest popor și vărsând ură pe minoritățile naționale din această țară…

Naționaliștii ucraineni continuă să-și bată joc de românii din Cernăuți

Cu acest titlu, publicația „Bucovina Press a relatat în detaliu exprimarea primitivă a naționalismului actual ucrainean, caracterizat de liderii comunităților românești din Transcarpatia  drept un „naționalism de peșteră”  Iată câteva extrase, ce pot aduce în prim planul conștiinței publice un detaliu ce trebuie transmis de cât mai multe voci din România către aleșii somnolenți și autoritățile ostenite de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: viețile liderilor români din Ucraina sunt amenințate de către naționaliștii ucraineni în complicitate cu autoritățile. Poate că același mesaj ajunge și la liderii județului și municipiului Galați, ce au obligația de a ieși din contemplația prelungă a vecinătății cu comunitățile compacte românești din Bugeac – Regiunea Odesa, față de care au răspunderi istorice, mai ales că suntem deja în Anul Centenarului României Mari întregite. Mai ales ca membri cu drepturi depline în (fantomatica) Euroregiune a Dunării de Jos, unde, teoretic, se dialoghează de la egal la egal, în stil european, între liderii regionali din Moldova, România și Ucraina.

Naționaliștii ucraineni nu le pot ierta românilor din nordul Bucovinei faptul de a fi sesizat înaltele instituții și foruri europene

Noua Lege a Educației din Ucraina, adoptată de deputații Radei Supreme și promulgată de Președintele Ucrainei Petro Poroșenko în luna septembrie anul curent, a nedumerit minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv comunitatea românească. Protestul autorizat din 17 octombrie, ca și celelalte acțiuni publice de nemulțumire și respingere a prevederilor discriminatorii din art. 7 al legii sunt catalogate drept acțiuni separatiste, iar organizatorii acestor acțiuni de legitim protest sunt etichetați nitam-nisam drept oameni ai lui Putin și ai FSB-ului rusesc. E tocmai la modă să-ți speli păcatele dând mereu vina pe Kremlin! Așa poți să crezi că de toate nemulțumirile din țară, generate de clasa politică ucraineană, vinovat e Putin și numai Putin.

Deocamdată nu știm dacă protestul a fost sau nu autorizat de primărie. S-au rostit discursuri de intimidare, s-au proliferat amenințări directe la adresa președintelui Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, academicianul Vasile Tărâțeanu, învinuit de colaborare cu FSB-ul rusesc. Mitingul de protest din 17 octombrie, organizat de Centrul Cultural și de alte ONG-uri românești din regiunea Cernăuți în fața clădirii Administrației regionale de Stat, prin care românii și-au exprimat dezacordul față de art.7 din noua lege a educației, lege care restricționează dreptul la instruirea în limba maternă în școlile minoritarilor din Ucraina, ar fi fost finanțat de…Moscova. Denigrările au depășit orice margini, incriminându-i-se, în mod cu totul aberant, domnului Tărâțeanu primirea sumei de 300.000 de grivne onorariu din partea lui Putin pentru organizarea protestului din fața Administrației de Stat la 17 octombrie a.c. Cum de rușii n-au plătit în ruble?!

Vârful amenințărilor la adresa domnului Vasile Tărâțeanu a fost atins odată cu avertismentul că va fi umflat și dus „pe sus”

în cazul în care va mai încerca să organizeze vreun protest. Naționaliștii au dat buzna în interiorul Centrului Cultural Român, unde se află și Cafeneaua „București”. Clienții restaurantului prezenți în sală, văzând ce se întâmplă, au intrat în panică. La o masă din centrul sălii erau doi copii cu părinții lor. Pentru a le asigura siguranță copiilor, dar și pentru a scăpa ei înșiși nevătămați din mâinile naționaliștilor, clienții au rugat personalul restaurantului să li se permită să părăsească încăperea pe ușa din spate. A fost un adevărat coșmar pentru personalul cafenelei, dar și pentru clienții prezenți în sală. Organizatorii protestului doreau foarte mult să-l vadă pe domnul Vasile Tărâțeanu pentru a-i înmâna personal o diplomă din partea FSB-ului rusesc cu mulțumirile de rigoare ale Președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Prin această diplomă i se recunoștea domnului Tărâțeanu meritul „deosebit” de a fi transformat Centrul Cultural Român în „reprezentanța lui Putin în Bucovina”

„Atacurile, atât directe cât și mediatice asupra Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, ar putea degenera în atacuri cu mult mai grave, de pe urma cărora am putea regreta cu toții”

Intervievat de reporterul BucPress, academicianul Vasile Tărâțeanu a ținut să declare: „Atacul de ieri a fost nu doar la adresa mea, ci și la adresa celorlalți lideri ai asociațiilor românești din Ucraina, cu un scop vădit de intimidare, amenințare și reducere la tăcere atât la modul general, cât și în cazul dat vizavi de discuțiile contradictorii față de art. 7 al Legii Educației din Ucraina. În mod clar ei vor să ne închidă gura, ca să acceptăm ucrainizarea forțată. După părerea mea, atacul de ieri al naționaliștilor ucraineni împotriva românilor din Cernăuți este un atac împotriva democrației din Ucraina și împotriva înțelegerii interetnice din regiunea Cernăuți”, a menționat Vasile Tărâțeanu.

„Am de gând să-i acționez în instanță pe naționaliștii ucraineni pentru falsurile și insinuările pe care mi le-au adus. De asemenea, voi adresa o scrisoare deschisă celor doi președinți, ai Ucrainei și României – Petro Poroșenko și Klaus Iohannis, pentru a lua apărarea comunității românești din Ucraina. Atacurile, atât directe cât și mediatice asupra Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, ar putea degenera în atacuri cu mult mai grave, de pe urma cărora am putea regreta cu toții. Am de gând să sesizez și OSCE în acest sens. După părerea mea, este cazul ca și autoritățile ucrainene și structurile de drept din regiunea Cernăuți să-și facă datoria și să ia măsurile care se impun pentru a opri asemenea excese de zel ale unor extremiști, pentru care multiculturalitatea și multilingvismul sunt noțiuni total străine”, a mai declarat pentru BucPress Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

„Deocheata și blestemata” Lege a Educației, a degenerat acest conflict între minoritățile naționale din Ucraina”

Domnia sa i-a învinuit pe naționaliștii ucraineni, membri ai Corpului Național, de colaborare și complicitate cu cele mai înalte oficialități ale Federației Ruse. „Opinia mea este că, probabil, cei din Corpul Național sunt curierii Kremlinului și ai lui Putin, pentru că ei au venit la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți aducându-mi mesajele lui Putin și ale lui Bortnikov, șeful FSB-ului rusesc, nu eu le-am adus mesaje din Rusia. Probabil că naționaliștii ucraineni au avut împuternicirile necesare pentru așa ceva”, a mai spus Vasile Tărâțeanu.

Academicianul Vasile Tărâțeanu are o simplă întrebare pentru confrații ucraineni, pentru cei care, prin „deocheata și blestemata” Lege a Educației, au degenerat acest conflict între minoritățile naționale din Ucraina. „Pentru toți confrații ucraineni, inclusiv pentru doamna Lilia Grinevici, ministrul Educației din Ucraina, am o întrebare: dacă, ipotetic vorbind, poporul ucrainean ar fi rămas în continuare subjugat rușilor, iar aceștia din urmă le-ar fi propus ucrainenilor să renunțe la limba ucraineană în școli începând cu clasa a 5-a, să renunțe la limba ucraineană în grădinițe și să reducă aria de folosire a limbii ucrainene doar la bucătărie, ar fi fost ei de acord cu toate acestea? Care ar fi fost reacția lor în situația salvării limbii ucrainene?”, se întreabă Vasile Tărâțeanu, menționând că dreptul constituțional de a protesta pașnic și de a nu fi de acord cu unele decizii luate, fie chiar și de guvern sau de parlament, încă n-a fost anulat, iar multiplele proteste care sunt organizate aproape zilnic în Ucraina de diferite partide, ONG-uri sau mișcări de stânga sau de dreapta confirmă acest lucru.

Și încă ceva : dacă oficialitățile, societatea civilă și intelectualitatea ucraineană din Cernăuți tac în asemenea momente, această tăcere nu poate fi interpretată altcumva decât ca o complicitate directă cu extremismul. Or, nu de ură avem nevoie în Bucovina, ci de toleranță. Inclusiv de toleranța față de cel care vorbește o altă limbă, care are alte tradiții, alte valori, alți eroi. Opțiunea naționalismului de peșteră nu are nimic comun cu valorile europene.

Intelectualii din sudul Basarabiei au avut de suferit de fiecare dată când au încercat să afirme identitatea românească și să ceară respectarea convențiilor europene. Redăm mai jos câteva opinii despre acest caz de primitivism administrativ, culese din raionul Ismail de corespondenții publicației „Bugeac”, editată de Societatea Jurnaliștilor din Galați:

 Acum, toți trebuie să fim atenți la manierele fasciste ale Ucrainei. Minoritățile sunt reprimate. Noi suntem băștinași, plătim impozite, dar ne trimit la război, ne folosesc…Dacă județele românești nu mai revin la România, să aibă măcar o autonomie specială. Să le fie  păstrată identitatea românească! Ori, naționaliștii fasciști cer ca minoritățile să nu mai aibă nici un drept. Ucrainenii au un radicalism naționalist ieșit din comun. De ce îi văd așa? Nu-mi explic de ce după revoluția portocalie apare Sectorul de Dreapta, banda Mahno, neînregistrați nicăieri, necontrolați, agresivi, iresponsabili, care te opresc pe drum, care nu răspund nicăieri, nu omoară, dar agresează oamenii, răspândesc un fascism mascat, sunt lupi îmbrăcați în piele de oaie.

Scriitorul Buzina, care a pregătit Maidanul, a fost împușcat în spate. Scriitorul Scriaghin a făcut așa un accident, că se vorbește că a fost lichidat. Da câți alții n-au fost lichidați…Nu se poate, banul și corupția lucrează, e strășnicie, nu mai e demnitate, cinste, onoare… Naționaliștii acționează neoficial, în spatele lor sunt demnitarii, care comandă, pun banii… Ca pe vremea lui Lenin”.

foto – Agenția ASS, Pogliad

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu