Gălățeni, băgați mâna adânc în buzunare! Vin facturile pentru tunel

In Actual, BugeTun, Local

Nu doar milioanele pentru studiul de fezabilitate, ci sume serioase, de ordinul zecilor sau sutelor de milioane, ar putea greva bugetul local. Și asta pentru că „mineritul subacvatic” inițiat de Marius Stan a intrat în faza pe instanțe.

Ziariștii gălățeni de la Adevărul au păzit ușa Tribunalului la finele anului trecut și au aflat că firmele Louis Berger SAS din Franţa, The Louis Berger Group INC din SUA, Ernst & Young SRL Bucureşti şi Ernst & Young Societe Anonyme for the Provision of Advisory Services  din Grecia au dat în judecată municipalitatea şi cer execuţia contractului aşa cum a fost încheiat. Plus plata de daune pentru întârziere.

Mai mult, în plângere, se argumentează că asemenea practici discreționare de semnare și apoi retragere a unui contract sunt unicat în lume şi s-ar putea lăsa cu sancţiuni împotriva României. De aceea, concernul internaţional insistă ca acțiunea juridică să se soldeze inclusiv cu începerea lucrărilor, estimate la peste 230 de milioane de euro fără TVA.
Plângerea a fost depusă în contencios administrativ la Tribunalul Galaţi pe 28 decembrie 2017 și are număr de dosar 5125/121/2017. Deocamdată nu s-a fixat primul termen, iar municipalitatea nu a primit comunicarea. Motiv pentru care instituția a și refuzat să facă, deocamdată, vreun comentariu.

Fundașul are o pasă bună

Uitat de toată lumea, dar mai ales de DNA și alte instituții care ar fi trebuit să-i ia la puricat activitatea din mandat, fostul primar Marius Stan acuză interesele locale. „Retras” din politică la vechile îndeletniciri din lumea fotbalului, ca manager la Concordia Chiajna, fostul fundaș (dar și gropar) al Oțelului a declarat pentru Mediafax:

„Este normal ce se întâmplă, oamenii sunt de bună credinţă, ei vor să ducă la bun final proiectul, cred în el. Iar gălăţenii nu s-au săturat de păcăleli, promisiuni, văd că se vorbeşte din nou despre podul de la Brăila. Este firesc ce am făcut noi cu proiectul tunelului. Când nimeni nu-ţi dă nimic, trebuie să încerci să faci ceva cu banii tăi, investiţia în tunel ar fi fost realizată cu bani privaţi, era ceva bun pentru comunitate. Cei care au realizat studiul de fezabilitate au adus şi investitorii, era ceva inedit pentru România, de aia proiectul a fost îndelung verificat de instituţiile statului. Acum cei care au ajuns la Primărie au băgat proiectul sertar ca să nu deranjeze celebrul bac peste Dunăre, o afacere prosperă a unor politicieni”

Deocamdată, gălățenii nu au plătit nimic pentru aventura tunelului pe sub Dunăre.

După ce, pe 23 iunie 2016, a fost încheiată etapa 1 a contractului, în cadrul căreia s-au făcut foraje şi studii geologice, noul primar a refuzat să plătească suma de 2.339.000 de lei aferentă prestaţiilor. Motivul a fost acela că s-au făcut foraje ȘI pe malul tulcean al Dunării, iar legea îi interzice să plătească lucrări efectuate în afara Galaţiului.

„Primăria nu a plătit absolut nimic până în momentul de faţă, iar Louis Berger nu a mai făcut nicio altă lucrare în acest sens. Tot avem discuţii vizavi de oportunitatea continuării acestui proiect, asta şi pentru că eu nu voi accepta să plătim nicio sumă de bani atât timp cât lucrările sunt făcute într-o altă unitate administrativ-teritorială decât Galaţi. Nu avem nici un temei legal de a plăti forajele care au fost făcute la Tulcea”

declara, în primăvara lui 2017, primarul Pucheanu.
E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu