Autorii invenţiei sunt profesorii Floricel Cercel, Petru Alexe şi Romulus Marian Burluc, de la Facultatea de Șiința și Ingineria Alimentelor, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Cele trei cadre didactice au plecat de la premisa că „pâinea normală este dezechilibrată în aminoacizi esenţiali şi au adăugat un concentrat proteic de proteine miofibrilare din carne (porc, vită, pasăre sau peşte, extractul de proteine miofibrilare neavând nici gust, nici miros caracteristic)”, potrivit informaţiilor făcute publice de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, preluate de Agerpres.
Noua pâine cu gust de carne (friptură) va fi mult mai sățioasă decât una obișnuită, dar, evident, și mult mai calorică, adică va îngrășa.
În ceea ce privește prețul pâinii, care ar putea deveni inaccesibil fix persoanelor sărace, cu o situație financiară precară, persoane pentru care aceasta a fost creată, cei trei profesori din Galați au precizat că Guvernul sau autoritățile locale ar putea subvenționa prețul produsului.
Deocamdată nu se știe cât va ajunge să coste o astfel de pâine la raft și dacă va exista sau nu cerere pentru acest produs.
„Pâinea astfel obţinută ar putea reprezenta o opţiune pentru populaţia săracă, mare consumatoare de pâine.
Politicile de realizare şi distribuţie, cu protecţia celor săraci, trebuie să vină prin nişte programe guvernamentale sau locale.
Pâinea echilibrată nutriţional va trebui să existe pentru toţi consumatorii, dar consumatorii cu venituri mici trebuie să beneficieze de un preţ subvenţionat.
Pâinea echilibrată nutriţional în proteine este ca şi cum ai mânca pâine cu friptură, dar friptura nu se vede, dar se simte”,
a explicat prof. dr. ing. Petru Alexe, citat de Digi24.
Cert este că, dacă pâinea cu gust de friptură va intra în producție, va dispărea clasica vorbă românească spusă înaintea unui grătar: „Adu tu carnea, că eu iau pâine”.
Cu noua pâine care are gust și de friptură toată lumea va merge la grătar doar cu câte 2-3 pâini de căciulă.
Problema este că autorii invenției nu au spus dacă vor scoate pe piață și pâinea cu gust de mici sau pâinea cu gust de rasol, de exemplu.
Și dacă tot a fost inventată pâinea cu gust de friptură, poate că nu ar fi rău ca în viitorul apropiat să apară pe piață și „apa chioară cu gust de șampanie Moet”, ca să se poată simți tot omu’ ca Gigi Becali sau Ion Țiriac.
În foto deschidere: Imagine cu caracter ilustrativ