Francofonia aduce universitarii gălățeni în linia întâi a tratamentelor de ultimă oră contra COVID-19

In Actual, Local, Sanatate, Scoala, Sistemul

Când spitalele sunt tot mai aglomerate de pacienții suferind de COVID-19, o soluție de ultimă oră oferă o gură de oxigen în plus celor în stare gravă.

Îmbogățirea cu ozon medical a sângelui ajută la combaterea virușilor în organism și oxigenează celulele văduvite de aportul plămânilor atacați de aceștia.

Procedura, dezvoltată intens în China, Spania și Italia, este acum pusă în practică și cercetată simultan și la Galați, printr-un proiect comun al Universității „Dunărea de Jos” cu Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”.

Universitate gălățeană cooptată în prima linie prin afiliere francofonă

Aproape fără excepție, abilitățile aplicate în științe de vârf nu pot fi valorificate plenar fără capacități lingvistice de performanță.

Și nu doar limba engleză poate aduce recunoaștere internațională, dar, mai nou, câțiva universitari gălățeni dovedesc că și franceza.

Astfel, activitatea medicală care face parte din proiectul pe care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi l-a câștigat a putut fi accesată în cadrul unei competiții internaționale de profil organizată de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF).

Proiectul se numește „Procédure alternative – thérapie par l’ozone par autohémothérapie majeure dans la lutte contre le COVID-19 (OZO-Co-VIE)” (Procedură alternativă – terapie cu ozon prin autohemoterapie majoră în lupta contra COVID-19 – OZO-Co-VIAȚĂ) și a fost depus de un colectiv de cadre didactice, cercetători și specialiști reuniți de la Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor, Facultatea de Medicină și Farmacie, respectiv Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”.

Facilitarea implicării celei mai mari universități gălățene în acest grandios proiect internațional a fost asigurată de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF).

Aceasta, o asociație internațională a instituțiilor francofone de învățământ superior și de cercetare, a fost înființată acum șase decenii cu misiunea de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societății. AUF reunește peste 1.000 de instituții academice din 118 țări și operează în zece regiuni ale lumii, inclusiv în Europa Centrală și de Est.

„Suntem mândri să discutăm astăzi despre un proiect al Universității «Dunărea de Jos» din Galați, finanțat de Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), în cadrul competiției internaționale de proiecte destinate acțiunilor de reducere a impactului pandemiei COVID-19.

Țin să precizez că din aproape 2.000 de proiecte înscrise din 76 de țări au fost selectate doar 92. Dintre acestea, România are 3, iar 2 sunt ale universității noastre”,

a declarat prof. dr. ing. Puiu-Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, de asemenea expert evaluator în cadrul AUF pe probleme de Mediu și Științe ale Vieții încă din 2007.

Proiectul reunește cadre universitare și medicale deopotrivă

Directorul acestui proiect este dr. ing. șef de lucrări Cristian Dima, iar responsabil pentru partea medicală este asist. univ. Dr. Alexandru Nechifor. Din echipă, mai fac parte asistentul universitar dr. Corina Manole, medic și șefa Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, dr. Anghel Mihaela și dr. Cristina Oroșanu, medici specialiști ATI, dar și Luminița Florea, asistentă medicală la spitalul susmenționat.

„Proiectul are ca scop utilizarea procedurii de autohemoterapie majoră în combaterea COVID-19 pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19. Sunt prinse trei activități principale: achiziționarea generatorului de ozon și a componentelor necesare procedurii autohemoterapiei majore, instruirea personalului medical autorizat în vederea aplicării procedurii de autohemoterapie majoră și aplicarea procedurii de autohemoterapie majoră pentru pacienții din secția de terapie intensivă (ATI) și/sau pacienților contacți ai unor surse confirmate de COVID-19”,

a spus, la rândul său, șeful de lucrări dr. ing. Cristian Dima, managerul proiectului.

De la studiu la aplicarea în practică în timp real 

„Este un tratament complementar în care se introduce 95% oxigen și un procent mic, de 5% ozon, care are, însă, un rol extraordinar de bun.

Procedura este una simplă. Se recoltează o cantitate mică de sânge, 150 de ml, se introduce procentul de oxigen și ozon și sângele astfel tratat ajunge înapoi în organism printr-un sistem de perfuzare. Ozonul medical crește producția de interferoni (apărarea principală a organismului împotriva virușilor), creează peroxizi de ozon care pot altera structurile învelișului viral necesare pentru atașarea la celulele gazdă și, de asemenea, îmbunătățeşte procesele imunitare, microcirculația și oxigenează celulele, ajutându-ne în lupta împotriva virusului COVID-19.

Astfel de proceduri se mai realizează în China, Italia, Spania și evident România, iar noi suntem într-un contact continuu cu specialiștii din țările menționate”,

a declarat presei asistentul universitar dr. Alexandru Nechifor, coordonatorul pe parte medicală al proiectului.

Procedura elaborată de universitari în colaborare cu medicii a și fost deja implementată, chiar în Spitalul Județean Clinic de Urgență din Galați fiind tratat și primul pacient.

Este vorba despre o femeie în vârstă de 62 de ani, căreia infecția i-a provocat o stare destul de avansată de degradare a sănătății, simptomele insuficienței respiratorii fiind cele mai pregnante.

Intervenția s-a desfășurat joi, 23 iulie, și s-a folosit un aparat achiziționat cu aproximativ 25.000 de euro în cadrul proiectului sprijinit de Agenția Universitară a Francofoniei. Aparatul este instalat în Secția Anestezie și Terapie Intensivă a celui mai mare spital gălățean.

(Foto de deschidere: de la stânga la dreapta, Rectorul Universității „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, alături de președintele Colegiului Medicilor din Galați, dr. Aurel Nechita, dr. ing. Cristian Dima, de la Facultatea de Ştiinţa și Ingineria Alimentelor, și dr. Alexandru Nechifor, medic la Spitalul Județean și profesor la Facultatea de Medicină și Farmacie, în dialog direct cu presa pe marginea proiectului)

(P)


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu