Cum ia Primăria Galațiului cetățenii la mișto. Transparență publică de azi pe mâine

In Actual, ImpoziTaxe, Local

Fiindcă se simte ca pe moșia sa, probabil, primarul Galațiului îi consultă pe gălățeni după cum are el chef, în ciuda legislației naționale în domeniu.

Modul în care cetățenii sunt informați despre deciziile prin care administrația locală intenționează să reglementeze spațiul public reprezintă, înainte de toate, măsura respectului arătat față de contribuabil.

Or, numai asta nu rezultă din termenele în care pot cei interesați să transmită propuneri, sugestii sau opinii vizavi de cele două regulamente pe care Primăria condusă de pesedistul Ionuț Pucheanu tocmai se pregătește să le implementeze în Galați.

Cunoaște-ți dreptul de a-ți ajuta administratorii locali

Potrivit Legii transparenţei, 52/2003, cetăţenii şi organizaţiile constituite de aceştia îşi pot exprima opiniile şi interesele în legătură cu elaborarea de acte normative şi luarea unor decizii administrative.

Pentru o corectă informare asupra drepturilor noastre, ca cetățeni, de afi consultați în procesul decizional, citiți „Capitolul II – Proceduri privind participarea cetățenilor și a asociațiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative și la procesul de luare a deciziilor”, respectiv Secțiunile I și II din acesta, privitoare la termenele de consultarea și participarea la dezbaterile publice, conform legii amintite.

Și, să nu uităm, această lege este totuși de pe vremea Guvernului Năstase, de dinainte de intrarea României în Uniunea Europeană! dar nici prevederile minimale din aceasta nu sunt astăzi, după aproape 20 de ani, respectate…

De exemplu, termenul de consultare fixat de lege este de 30 de zile. Lucrătoare! De ce? Fiindcă în aceste zile nimeni nu se poate prevala de faptul că a fost închis serverul autorității publice și nu a avut cine să intervină să-l repună în funcțiune sau nu a avut cine să primească și să confirme înregistrarea sugestiilor, amendamentelor, opozițiilor etc. la respectivul proiect de act decizional.

Practic, pe lângă faptul că Legea transparenţei vă dă dreptul de a fi consultaţi în legătură cu problemele publice ale comunităţii, puteţi acţiona ca să sprijiniți adminsitrația locală, favorizând lucrătorii în administraţie prin trimiterea de numeroase informaţii valoroase şi necesare, crescându-le astfel capacitatea de a lua hotărâri şi de a adopta acte normative coerente şi adaptate nevoilor, care vor fi mai uşor acceptate şi puse în aplicare.

Dar ți-ai găsit, la Galați, orașul roșu, cine să înțeleagă acest concept…

Cele mai noi exemple de sfidare în loc de consultare publică

Cu aparențele intențiilor pentru un viitor haos urbanistic – precum cel din vremea lui Durbacă – dar și al unui monopol pe transportul individual electric, vă prezentăm cele mai recente „șopârle” legislative inițiate de gașca pesedistă din Primăria Galați.

1. Luni, 15 februarie, a fost lansată în dezbatere publică „Procedura de reglementare a unor construcții executate fără autorizație de construire”, cu termen de consultare până pe 22 februarie.

Practic, termenul de consultare publică este de 7 zile calendaristice în loc de 30 lucrătoare.

Mai mult, procedura nu este disponibilă spre consultare pe site-ul Primăriei Galați la secțiunea „Transparență decizională”. Acolo, cea mai nouă postare este tocmai din 1 februarie 2021.

Singura „urmă” a acestui proiect se poate regăsi într-un articol publicat de Viața liberă, dar nici linkul furnizat în cadrul acestuia nu funcționează.

2. Miercuri, 17 februarie, „Regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetelor/bicicletelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Galați” a fost lansat în dezbatere publică cu termen de consultare 21 februarie 2021.

Iată cum termenul de consultare publică a fost redus practic de la cele 30 de zile lucrătoare, la doar 4 (patru). Din care 2 (două) au fost sâmbătă și duminică!

Adică cetățenii ar fi avut la dispoziție doar joi și vineri în mod efectiv să studieze prevederile legale ce probabil vor institui un monopol în Galați pentru vreo companie de închiriat trotinete electrice. Cum s-ar zice, administrație publică de azi pe mâine…

Mai grav, de fapt nici acest act nu este disponibil spre consultare pe site-ul Primăriei în amintita secțiune „Transparență decizională” și nici la adresa web remisă nouă de Primărie în comunicatul de presă.

Vom reveni curând cu detalii despre „bombițele” băgate în cele două decizii ale administrației pesediste gălățene, dar și cu acțiunile pe care le va întreprinde reprezentantul Guvernului în teritoriu, onor domnul prefect, pentru respectarea legalității conform atribuțiilor ce-i revin. Dacă vom avea vreo reacție în acest sens…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu