Toate țepele luate de Zona Liberă Galați. Investiții în valoare de 26 de milioane $ care nu s-au realizat nici după 23 de ani

In Actual, Economic

Galațiul ar fi trebuit să fie astăzi un oraș prosper dacă toate contractele încheiate de Zona Liberă, din 1997 încoace, cu diverși „investitori strategici” ar fi fost onorate. Vorbim despre investiții în valoare de 25.947.135 de dolari SUA, care au fost promise de diverse firme cu capital românesc sau străin, dar care nu s-au realizat nici în ziua de azi, la mai bine de 20 de ani de la parafarea actelor.

Curtea de Conturi Galați a analizat toate contractele încheiate de Zona Liberă Galați (regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Local Galați), în ultimii 25 de ani, iar rezultatele au scos la iveală o situație absurdă: investiții promise în valoare de aproximativ 26 de milioane $ au rămas doar la stadiul de promisiuni.

Curtea (Camera) de Conturi Galați a notificat Zona Liberă Galați să ia urgent măsuri pentru limpezirea situației cu privire la aceste contracte de concesiune încheiate cu diverse firme din România sau din străinătate.

Astfel, până la data de 30.04.2020, Zona Liberă Galați trebuie „să calculeze penalități de întârziere pentru nerespectarea termenelor de realizare a obiectivelor de investiții, conform clauzelor contractuale (vezi facsimil mai jos – n.r.)” sau, după caz, să treacă la rezilierea contractelor de concesiune. Este vorba despre 5 contracte încheiate începând cu anul 1997, care însă nu au fost onorate niciodată.

Potrivit raportului Curții (Camerei) de Conturi Galați, Regia Autonomă Administrația Zonei Libere Galați nu a urmărit (controlat) realizarea de către concesionari, în termenele prevăzute în contracte și în graficele de lucrări, a obiectivelor de investiții asumate și nu au fost luate măsurile legale care se impuneau, inclusiv rezilierea contractelor semnate, întrucât din verificarea efectuată au fost identificate deficiențe la următoarele 5 contracte:

1) la Contractul de concesiune nr. 17/12.06.2014 încheiat cu Holding de Aceros Especiales S.AT nu a fost realizată investiția ”Construcție P+1″ cu o suprafață de 189 de metri pătrați, amplasată pe terenul concesionat, în suprafață de 250 de metri pătrați, situat pe Platforma II. Potrivit ofertei tehnice depuse de concesionar, construcția trebuia să aibă o structură din beton și zidărie, având destinația de clădire pentru birouri.

2) la Contractul de concesiune nr. 1877/06.11.1997 încheiat cu S.C. Royal York S.R.L., cesionat la data de 26.03.1999 către Holding de Aceros Especiales S.A.. nu a fost realizată construcția cu destinațiile de: platformă, depozit, clădire de birouri și construcții industriale, asumate prin oferta tehnică pe terenul în suprafață de 3.334 de metri pătrați, situat în Zona Liberă, Platforma F2.

3) la Contractul de concesiune nr. 940/14.04.1998 încheiat cu Aceros Ugarte S.A., nu a fost realizat obiectivul de investiții reprezentat de: construcții cu valoarea de 5.134.875 de dolari SUA, mașini și echipamente în valoare de 5.856.260 de dolari SUA și echipamente de birou în valoare de 260.000 de dolari, conform ofertei tehnice, pe terenul în suprafață de 10.320 de metri pătrați situat în Zona Liberă, lotul D2.

4) la Contractul de concesiune nr. 28/22.07.2016 încheiat cu S.C. Cioc-Maidan-Vin S.A. (cesionat ulterior către S.C. Bonvit Agro Port S.R.L., conform Actului adițional nr. 1/28.04.2017), nu a fost realizat obiectivul de investiții compus din construcții pentru producție: platformă și depozit, amplasate pe terenul concesionat în suprafață de 1.381,08 metri pătrați, situat în Zona Liberă, Platforma II, Parcela T1, S.

5) la Contractul de concesiune nr. 1/10.01.2006 încheiat cu S.C. Port Bazinul Nou S.A. (cesionat ulterior către S.C. PBN Logistic S.A., conform Actului adițional nr. 2/31.05.2017), nu s-a realizat obiectivul de investiții compus din: construcții în valoare de 12.465.000 de dolari SUA, mașini și echipamente în valoare de 2.231.000 de dolari SUA, manoperă în valoare de 300.000 de dolari SUA, amplasată pe terenul concesionat în suprafață 73.967 de metri pătrați, situat în Zona liberă, Platforma II.

Așadar, valoarea totală a investițiilor care ar fi trebuit realizate în Zona Liberă Galați, din 1997 încoace, este de 25.947.135 de dolari SUA.

Însă, după cum au constatat inspectorii Curții de Conturi Galați, aceste investiții au rămas doar pe hârtie, transformându-se în adevărate țepe date Zonei Libere Galați.

Curios este însă cum s-a putut ca timp de 23 de ani (din 1997 încoace) nimeni să nu fi supravegheat modul în care sunt respectate angajamentele luate de firmele concesionare, cum de niciunul dintre directorii care s-au perindat la Zona Liberă Galați nu i-a tras de urechi pe așa-zișii oameni de afaceri pe motiv că nu realizează investițiile asumate prin contract.

Acum, după 23 de ani, prinde orbul, scoate-i ochii. Apoi ia-i praful de pe tobă și boii de la bicicletă!


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu