Toate pensiile speciale rămân în vigoare! Judecătorii Curții Constituționale au invocat „motive de procedură”

Toate pensiile speciale rămân în vigoare, după ce judecătorii Curții Consituționale au admis, miercuri (6 mai 2020), sesizările Înaltei Curți de Casație și Jutiție și a Avocatului Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.

Camera Deputaților a votat în data de 28 ianuarie 2020, cu 247 de voturi pentru, 21 de abțineri și niciun vot împotrivă, un proiect de lege prin care se abrogau pensiile speciale ale unor categorii profesionale.

Astfel, conform proiectului de lege votat de deputați, urmau să fie eliminate:

1. Pensiile de serviciu pentru deputați și senatori

2. Pensiile judecătorilor și procurorilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor

3. Pensiile funcționarilor publici cu statut special, ale funcționarilor publici parlamentari

4. Pensiile membrilor corpului diplomatic și consular al României

5. Pensiile membrilor Curții Constituționale și ale personalului aeronautic civil

6. Pensiile aleșilor locali, primari și viceprimari, precum și președinți si vicepreședinți de Consilii Județene.

Rămâneau în vigoare pensiile speciale ale celor din Armată, Poliție, Jandarmerie și din cele 7 servicii secrete din România, care reprezintă 95% din bugetul total alocat pentru pensiile speciale.

Altfel spus, erau eliminate numai 5% din pensiile speciale, printre care și cele ale magistraților, inclusiv ale celor 9 judecători de la Curtea Constituțională a României (CCR).

Avocatul Poporului a sesizat că tăierea pensiilor speciale nu este constituțională

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională că proiectul de lege votat în Camera Deputaților nu este constituțional, iar Curtea i-a dat dreptate, miercuri, cu unanimitate de voturi, invocând motive de procedură.

Iată cum argumenta Avocatul Poporului, Renate Weber, la sfârșitul lunii ianuarie 2020, decizia de a contesta proiectul privind abrogarea pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale.

„În primul rând, este vorba despre nerespectarea prevederilor clare din Constituţie cu privire la compunerea Parlamentului care poate modifica Statutul deputaţilor şi senatorilor, inclusiv toate aspectele financiare ce ţin de asta. Constituţia spune clar că se poate face numai în şedinţă comună a celor două Camere. Noi am avut din păcate doar un vot în Camera Deputaţilor. Deci este o încălcare a Constituţiei, în opinia noastră”, a spus Renate Weber, potrivit G4Media.

Așadar, Renate Weber a precizat că o eventuală tăiere a unor drepturilor financiare (inclusiv pensii speciale) ale parlamentarilor (deputați și senatori) putea fi luată numai într-o ședință comună a celor două camere ale Parlamentului.

Or acest proiect de lege cu privire la eliminarea unor pensii speciale (5% din totalul pensiilor speciale) a fost votat doar în Camera Deputaților.

Atunci, la sfârșitul lui ianuarie 2020, s-a spus că politicienii doar au mimat că doresc tăierea pensiilor speciale, votând un proiect de lege plin de elemente de neconstituționalitate, tocmai pentru ca acesta să poată fi respins cu succes de judecătorii Curții Constituționale, ceea ce s-a și întâmplat astăzi, miercuri, 6 mai 2020.

Toate pensiile speciale plătite în România în decursul unui singur an înseamnă un efort bugetar de aproximativ 9 miliarde de lei, adică 1,85 miliarde de euro.

Conform unor calcule, suma de 1,85 de miliarde de euro ar fi suficientă pentru a se putea construi 60 de spitale noi-nouțe și dotate corespunzător, în România.

Sursa foto: Agerpres


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version