Sănătate românească: bani mulți pe dotări precare. TIR-urile ATI, răspuns pompieristic la probleme profunde

In Actual, National, NePriveste

Încă o dată se dovedește că, în Sănătatea românească, pacientul este pe ultimul loc, în ciuda banilor tot mai mulți alocați și, de când cu pandemia, tot mai netransparent.

Recenta tragedie de la Spitalul „Victor Babeș” readuce în discuție încă o soluție pompieristică implementată de Raed Arafat, unicat în lume vizavi de tratarea bolnavilor de COVID-19 când se intră în criză de paturi ÎN secțiile ATI.

Este vorba despre TIR-urile ATI folosite în România pentru suplimentarea capacității secțiilor de terapie intensivă în locul unor secții modulare, ce se pot construi rapid, eventual cu bani de la Uniunea Europeană dacă nu se intenționează lucru de mântuială precum în cazul spitalului modular de la Lețcani, județul Iași.

Disputa vizavi de soluția pompieristică a lui Arafat, TIR-urile ATI, și soluția spitalelor modulare, care se folosește în toate celelalte țări civilizate, a apărut în spațiul public în urma criticilor aduse de Oana Gheorghiu și Carmen Uscat, cele două fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață”.

În paralel cu ridicarea unui spital oncologic pediatric în curtea Spitalului pentru Copii „Marie Curie” din București, cele două sufletiste s-au ocupat și de construirea a două spitale modulare special pentru a ajuta în pandemie, la tratarea bolnavilor de COVID-19. Unul este cel din curtea Spitalului Elias, iar altul pentru a compensa penuria de paturi de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde a avut loc un incendiu în noiembrie anul trecut.

Dacă nici cofondatoarele „Dăruiește Viață”, primul ONG din România care ridică un spital de la zero, nu pot fi considerate ca experte în construcția de instituții spitalicești, atunci cine ar putea fi?

Unitatea modulară construită de ONG-ul „Dăruiește Viață” în curtea Spitalului Elias pentru a ajuta la suplimentarea locurilor DIN secția ATI pe perioada pandemiei.

Critica Oanei Gheorghiu de la „Dăruiește Viață” a fost consemnată într-un interviu acordat celor de la HotNews imediat după incidentul de acum aproape două luni petrecut la TIR-ul ATI din curtea Spitalului Marius Nasta.

Varianta construirii de spitale modulare, mult mai sigure pentru pacienți, a fost ignorată de autorități, chiar dacă Nelu Tătaru, fostul ministrul al Sănătății, declara în vara anului trecut, pentru HotNews.ro, că orice spital poate obține fonduri europene pentru asta.

În schimb, se preferă soluția unor TIR-uri pe post de secții mobile ATI, nici acestea ieftine dat fiind că au fost achiziționate cu aproape 300.000 de euro bucata, din Turcia, și dotate de statul român pe milioane de euro.

Conform Hotnews, România are, în acest moment, 5 astfel de unități mobile de Terapie Intensivă. Patru au fost donate ISU, inspectoratul din subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență (condus de Raed Arafat), după o campanie umanitară a Fundației SMURD (cea fondată și al cărei președinte onorific/din umbră a rămas Raed Arafat) și a Fundației Mereu Aproape (Trustul Intact, Antena 3, mogulul Dan Voiculescu…). O altă unitate mobilă a ajuns la Spitalul Județean Suceava printr-o strângere de fonduri separată.

Unele dintre aceste facilități mobile s-au stricat la scurt timp după ce au ajuns în țară și au avut nevoie de reparații încă din primele luni. A se vedea cazul TIR-urilor ATI defectate la Timișoara unde, la fel ca la Spitalul „Victor Babeș”, ventilatoarele s-au oprit din cauza fluctuațiilor presiunii oxigenului. Un incident similar s-a petrecut și în cazul unui TIR de același tip aflat la Ploiești.

Tot potrivit Hotnews, la Botoșani, TIR-ul ATI a devenit inutilizabil după ce s-a infiltrat ploaia prin tavan și au trebuit mutați pacienții. Unitatea mobilă a fost în cele din urmă reparată de o echipă de tehnicieni din Turcia, veniți special la Botoșani.

TIR-ul ATI de la Spitalul Nasta căruia i-a luat foc un generator

Cazul de la „Marius Nasta” s-a petrecut pe 21 februarie acest an și acolo un generator al unității mobile s-a aprins, a scos fum, chiar flacără potrivit unor martori. Cei 7 pacienți tratați acolo au fost mutați rapid în clădirea spitalului și au avut norocul să nu fie răniți.

Imediat după incident, Oana Gheorghiu, de la „Dăruiește Viață”, a declarat pentru HotNews, referindu-se la aceste unități mobile:

„Aceste TIR-uri nu au capacitatea de a funcționa pe termen lung. Sunt gândite strict pentru calamități – ții pacienții acolo 2-3 zile până îi stabilizezi. De exemplu, dacă ai o mare catastrofă undeva, tu nu ai capacitatea să muți în siguranță pacienții. Și atunci duci acolo o secție de ATI din aceasta (mobilă, n.n.) în care stabilizezi pacienții, iar apoi îi muți în spital. Ele nu sunt făcute și nu au capacitatea să funcționeze pe termen lung. Ele nu pot suplini o secție de Terapie Intensivă, ci sunt niște soluții care să salveze o situație de urgență. Erau utile la Colectiv, să zicem. Pentru inundații, pentru un cutremur. Cu condiția să fie funcționale și să le asiguri alimentare cu energie electrică și cu oxigen/gaze medicale. Nu le poți duce în câmp sau le poți duce numai pe termen scurt, dacă le pui niște generatoare în care trebuie să torni mereu motorină. Ele sunt utile pentru a ține acolo pacienții 2-3 zile, pentru a îi stabiliza. Nu pot funcționa pe termen lung din cauză că nu se încălzesc iarna, de aceea a și apărut problema la generator, care a scos fum. (…) Ele nu au capacitatea să susțină simultan și căldura, și instalația de oxigen/gaze medicale și toate cele. Ori una, ori cealaltă. Și oricum, aceste TIR-uri se conectează tot la instalațiile spitalului – la gazele medicale din spital, la instalația electrică. (…) Ca să funcționeze corect, ele ar trebui conectate la niște instalații stabile. În plus, nu există circuite, nu există loc ca medicul să se schimbe de echipament, adică medicul ăla intră în secție, ajută pacientul, dar spațiul lui unde să își tragă sufletul, să completeze hârtii, să se schimbe de acel echipament COVID unde este?”

Oana Gheorghiu mai crede și că acesta este motivul pentru care nicio țară din lumea asta nu a folosit așa ceva. Toate spitalele din lumea asta, în momentul în care au avut nevoie de paturi suplimentare, au construit spitale modulare. Altfel auzeam că peste tot este plin de camioane”.

Pe de altă parte, se pare că achiziția acestor soluții de suplimentare a secțiilor ATI a fost gândită special pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Procedura cu aspect de achiziție „servită” lui Arafat pe tavă reiese din aspectele consemnate de Hotnews în urma discuției cu Oana Gheorghiu de la Dăruiește Viață.

„Orice spital din țară poate solicita să fie declarat spital suport COVID și poate primi fonduri europene pentru a amenaja secții exterioare pentru pacienții infectați cu coronavirus – adică pentru a construi spitale modulare în curte sau pentru a amenaja în acest sens un corp pavilionar pe care îl are separat și pe care îl poate transforma în spital COVID. În momentul ăsta, sunt fonduri de la Uniunea Europeană, ei trebuie doar să acceseze fonduri pentru COVID”,

declara ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, tot pentru HotNews.ro, în iulie 2020.

Oana Gheorghiu însă l-a contrazis pe fostul ministru al Sănătății:

„Nu orice spital putea să ia fonduri europene pentru spitale modulare, ci numai Inspectoratul General pentru Situații de Urgență putea să ia. Așa a fost gândit proiectul pe fonduri europene și singura entitate care putea accesa era ISU. Spitalele oricum nu au capacitate și personal să scrie aceste proiecte. Noi am cerut să ne lase și pe noi, ONG-urile, pentru că noi, spre exemplu, aveam deja proiectul de spital modular, adaptabil la spațiu, la situația din teren. Noi am oferit proiectul nostru inclusiv unor spitale. Dar cheltui mai ușor banii să iei niște camioane decât să implementezi niște proiecte serioase. Este foarte simplu, pentru că una este să construiești o casă și alta să cumperi o mașină”,

a fost concluzia co-fondatoarei Asociației Dăruiește Viață.

Carmen Uscat și Oana Gheorghiu, fondatoarele ONG-ului „Dăruiește Viață”, a căror eficiență în construcția de noi spitale, inclusiv modulare, enervează birocrați ca Raed Arafat

Arafat, reacție de oengist pesedizat

Cum a reacționat atunci, în februarie 2021, Raed Arafat, imediat după opiniiile Oanei Gheorghiu consemnate de HotNews?

Nicidecum ca un bun român cu inițiativă, fondator al unui ONG esențial în modernizarea Sănătății românești – SMURD, Fundația Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

Ci ca un birocrat, ca politrucul ce a devenit acceptând diverse mici sau majore compromisuri în funcția grandioasă oferită la nivel guvernamental, pe care se luptă să și-o păstreze indiferent de guvernare.

Ca un punct de referință, mai țineți minte reacția Gabrielei Firea, fostul primar general PSD al Capitalei, care s-a supărat când i s-a atras atenția că autobuzele achiziționate de dânsa – culmea, tot turcești! – au probleme de calitate?

„Îmi pare foarte rău, că eu am o relație bună cu toți angajații, dar unii lideri de sindicat au început să facă politică și declarații care exced cadrul lor de reprezentare. Se investește foarte mult în transportul public încomun și îmi exprim amărăciunea pentru faptul că în loc să se constate aceste realizări, se vorbește despre faptul că un autobuz din cele 30 a avut o problemă. Aceste lucruri se uită și probabil că atunci nu se răspândea atât de repede o știre negativă”.

Secretarul de stat al Ministerului de Interne, cu aceeași ofuscare a pesedistului criticat pentru turcismele cumpărate pe bani grei, le-a atacat pe fondatoarele „Dăruiește viață” în urma articolului din HotNews, spunând că au „reacții isterice”.

„De câțiva ani buni, reprezentantele fundației «Dăruiește viață» au atacat continuu sectorul de urgență, DSU, IGSU etc., venind cu informații false, inexacte și care să pună la îndoială activitățile acestui sector. Până acum am tolerat aceste atacuri fără a lua o poziție oficială, considerând că nu are rost să răspundem reacțiilor isterice nefondate ale personajelor respective. Una este să «dăruiești viață» și alta este să dăruiești societîții venin și știri false, atacând din senin orice acțiune a celor care realmente salvează vieți, își asumă responsabilități, în condiții dificile care sunt de multe ori chiar ostile. ”,

a scris pe Facebook șeful DSU.

Adică, te iei de Arafat, te iei de fabrici și uzine…

Iată de ce Sănătatea românească este dovada faptului că degeaba se alocă bani cu nemiluita dacă nu sunt dați pe mâna cui trebuie și pentru ce, cu adevărat, ne trebuie.

Așa s-a ajuns ca, în timp ce Dăruiește Viață, un biet ONG în fond, fondat și condus de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, construia în curtea Spitalului Elias din București cel mai modern spital modular de Terapie Intensivă din România, gata în două luni, autoritățile le ignorau și preferau TIR-urile turcești transformate în unități mobile ATI. Care nu doar că nu sunt fiabile, ci, mult mai grav, periculoase, uneori ucigătoare.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații.. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu