Bătaie de joc la un cămin al Primăriei Galați. Tineri defavorizați sechestrați și ținuți flămânzi | FOTO

Captivi în instituția de sprijin din cauza impotenței autorităților, tinerii în situații de risc reclamă dezinteresul edililor.

Este vorba de cei peste 50 de beneficiari ai Centrului Multifuncțional de Servicii pentru Tineri de pe strada Zimbrului care au căzut victime incapacității de gestionare a crizei epidemice de către autoritatea locală, respectiv Primăria Galați.

Centrul gestionat de Primărie constă din două clădiri, construite din banii Băncii Mondiale în mandatele primarilor precedenți, Nicolae și Stan. Asigură locuințe pentru tinerii defavorizați, în special cei proveniți din orfelinate, instituția oferindu-le sprijin pentru integrarea în societate, inclusiv în găsirea unui loc de muncă și a unui cămin în care să-și dezvolte propriile familii.

Mulți ajung ulterior în locuințele sociale ale Primăriei, niște cutii de chibrituri sub orice standarde, precum cele de pe Centură, sau apartamente devastate la G-urile din Micro 19 ori ghettoul din Micro 40, dar asta este deja altă poveste.

Zimbru 1 are 22 de camere de două locuri și este destinat în special nefamiliștilor, Zimbru 2 are 12 apartamente cu o cameră, o bucătărie și baie proprie, din acestea fiind în prezent ocupate doar 8. În acestea locuiesc tineri care și-au întemeiat deja o familie, având și între unul și patru copii.

Din ce am discutat noi cu tinerii de acolo, majoritatea sunt niște oameni respectuoși, inteligenți, dar la limita sărăciei din cauza „norocului” de a nu fi avut o familie care să le susțină educația și dezvoltarea.

În schimb, autoritățile își bat la propriu joc de ei. Și vom detalia într-un articol viitor cam cum sunt efectiv jupuiți oamenii ăștia cu niște cheltuieli la utilități puse din burtă și asupriți cu reguli specifice pușcăriilor în regim deschis.

Problema stringentă recent apărută este cea condamnării acestor cetățeni defavorizați la înfometare, pe fondul situației de urgență și ravagiilor infectării cu virusul SARS-Cov-2.

Incompetența pune lacătul pe porți

Confruntându-se cu numeroase infectări în spațiile pe care le are în gestiune sau cel puțin ar fi trebuit să le controleze, Primăria a simțit că are o capacitate de management până la genunchiul virusului și a luat măsura simplistă și drastică a tragerii obloanelor.

Așa cum, în altă epocă, Ceaușescu închidea circulația în toată România cam toată iarna fiindcă nu era în stare nici să deszăpezească drumurile și nici să asigure mai mult decât rația de 16 litri de benzină pe lună, rămânând oamenii înghețați pe câmpuri în caz de blocaj, la fel și Primăria Galați a ferecat porțile centrelor de sprijin.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, 10-11 aprilie, pe porțile Centrului de pe Zimbrului s-au pus lacăte, nimeni nu intră sau iese, iar jumătate din personal stă acolo permanent timp de două săptămâni. Deși acolo nu s-a constatat vreun caz de infectare, tinerii aceia nu pot pleca peste hotare, nici măcar nu pot dormi o noapte în altă parte fiindcă-și pierd locul de cazare în Centru!

Așa se face că, în cele 4 camere libere din clădirea Zimbru 2, a Centrului pentru tinerii aflați în situații de risc (familiștii) stau opt din cei 16-17 angajați ai centrului. Însăși directoarea Mănăilă se pare că „sălășluiește” în propriul birou cu anexă de dormit din cealaltă clădire, Zimbru 1, unde se află și sediul social al instituției.

Problema este că mulți dintre tineri erau angajați, ei nu mai pot să meargă nici la serviciu, unul dintre ei ne-a relatat că deja și-a pierdut locul de muncă pe care-l avea de doi ani.

Mâncare diferită de la gardian la pușcăriaș

Ca în orice „pușcărie”, mâncarea diferă de la tinerii „beneficiari” ai serviciilor sociale la cei care încasează salari grase fiindcă au, chipurile, grijă de ei.

Angajații centrului, care vor sta acolo două săptămâni – inclusiv paznicii de la firma contractată – până vor fi schimbați de colegii lor din restul personalului, primesc mâncare caldă, de la o firmă de catering.

Tinerii nu au primit nimic. Cel puțin nu până luni, 13 aprilie, pe la prânz, când s-a lăsat cu scandal fiindcă unul dintre tineri a vrut să sară gardul să se ducă să-și ia de mâncare, răzbit fiind de foame.

Abia atunci s-au îndurat cei de la Primărie și au trimis o mașină care, atenție, le-a adus tinerilor defavorizați legume crude și niște produse de bază.

Practic, au primit câteva kilograme de cartofi, morcovi, ceapă, orez, un bulion, o pungă de făină, una de mălai, una de zahăr și un bidon de ulei.

„Nu ne-au dat nici măcar pâine, nici măcar drojdie să ne facem noi pâine. Nu tu legume proaspete, vreo salată, ridichi, castraveți sau alte verzituri”

ne-a spus unul dintre tinerii de la Centru.

Și, bineînțeles, după aprovizionarea în batjocură de luni, nu se știe când va veni din nou mașina cu provizii. Fiindcă, se pare, Primăria a luat măsura „arestului” pentru cei peste 50 de tineri, dar fără să-și pună pragmatic problema surselor financiare din care le va asigura și hrana.

Primăria se pare că își bate joc și de carantinații oficiali ai statului

Ca o paralelă, de ce credeți că se încoțofănea primarul Pucheanu ieri seară (14 aprilie) pe același post TV de unde a lansat amenințările la adresa doamnei doctor Anamaria Hărăbor acum o săptămână?

Citește cum Primarul Galațiului a amenințat un medic într-o emisiune TV. Nicio reacție din partea breslei sau măcar a comunității… | VIDEO

Pucheanu se arăta foarte deranjat că cei din centrele de carantină unde sunt duși cei veniți din diaspora, centre aflate în grija Primăriei, sunt și ei nemulțumiți de mâncarea adusă de la cantina socială.

”Nici măcar nu se uită ce li s-a adus, refuză din start „Lasa-mă, domnule, cu prostiile tale. Mie mi-aduce Costeluș, prietenul meu din copilărie”(…) Ar trebui un raport, ăăă… sau un dialog zilnic cu peste 500 și ceva… Nu avem personalul necesar care să sune (și să întrebe, n.n.) „bună ziua, mâine ce doriți, À La Carte sau Meniul Zilei?” O mare parte dintre ei comandă la delivery…”

a povestit Pucheanu la „Deschide lumea” pe Realitatea TV Galați-Brăila.

Și astfel ne-am lămurit că atât e de bună mâncarea dusă de Primărie încât unii – despre care tot primarul spune că au venit în centrele de carantină doar cu ce este pe ei – preferă să-și cumpere din banii lor, și-așa puțini, și-așa poate ultimii la cât de cert NU ni se arată viitorul economic înaintea tutror…

Nouă ni s-a părut că primarul se simte cu musca pe căciulă și a ținut să iasă el înainte, public, să încerce să convingă lumea că Primăria își face datoria, dar cetățenii sunt greu de mulțumit.


Oricum, în cazul Centrului de pe Zimbrului, lucrurile sunt prea evidente oricât s-ar chinui autoritățile să coafeze lucrurile.

Când am purtat discutiile telefonice predocumentare, dar și la fața locului, oamenii  de acolo i-au rostit adesea numele vicelui Picu Roman și nu în contexte măgulitoare.

Ei știu că vicele cu trening trebuie să se ocupe de partea socială și abia așteaptă să nu-l mai vadă în fruntea Primăriei după următoarele alegeri.

Până atunci însă, dacă tot își încasează bine merci salariul intreg la vreme de pandemie, numitul Roman Picu ar face bine să trimită un polonic de mâncare caldă și pentru amărâții sechestrați abuziv la centrele Zimbru 1 și 2.

Fiindcă această stare de lucruri – abuzivă in cazul unor cetățeni care nu au de ispășit vreo pedeapsă privativă de libertate – derivă tocmai din capacitatea de organizare a autorităților locale. Aceasta a rămas ca în comunism, egală cu zero, tinzând la minus infinit, dar la plus pericole majore precum înfometarea și posibile conflicte sociale.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți s-o faci aici. Sau dă un click mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version