Terasă cu mici și bere amenajată pe spațiul „Bisericii lui Ingo Glass”, pe faleză. Primăria Galați a permis pângărirea operei de artă, cu ocazia Târgului de Merinde Tradiționale

Administrația Pucheanu, mare amatoare de bâlciuri jenante care aduc aminte de mediul rural, a reușit să escaladeze culmile penibilului, cu ocazia Târgului de Merinde Tradiționale care s-a desfășurat în acest weekend pe Faleza Dunării din Galați. Spațiul unde se află sculptura din metal „Septenarius”, cunoscută și sub numele de „Biserica lui Ingo Glass”, a fost transformat în terasă unde s-au putut consuma bere, mici și alte frigărui.

O maneleală în adevăratul sens al cuvântului, cu complicitatea Primăriei Galați, la rândul ei condusă de niște maneliști, s-a desfășurat în perioada 13-16 iulie 2023, pe Faleza din Galați.

Firma Autentic Events, din Brașov, o firmă care în ultimii 5-6 ani a obținut mai multe contracte de la Primăria Galați, a organizat Târgul de Merinde Tradiționale.

De această dată, Primăria Galați nu a contribuit cu fonduri publice, evenimentul fiind organizat exclusiv din banii Autentic Events, după cum ne-a declarat administratorul firmei, Marius Adam.

Primăria Galați a pus însă la dispoziție acestei firme (Autentic Events) domeniul public de pe faleză.

Și se poate spune fără teama de a greși că a ieșit un bâlci dizgrațios, care i-a agresat vizual pe unii gălățeni.

De exemplu, grătarele și cârciumile ambulante au blocat pista de biciclete, ba chiar au ajuns să ocupe și spațiul unor opere de artă de pe faleză.

O terasă cu umbrele inscripționate cu numele producătorului de bere Neumarkt a răsărit fix în perimetrul sculpturii din metal aparținând marelui artist plastic Ingo Glass, originar din Timișoara, dar adoptat de Galați încă din anii ’70.

„Septenarius” sau „Biserica lui Ingo Glass”, cum mai este cunoscută opera de artă a sculptorului bănățean, a fost creată în anul 1976, în cadrul primei ediţii a Taberei naţionale de sculptură în metal.

Artistul Ingo Glass (n. 9 aprilie 1941, Timișoara – d. 27 octombrie 2022, Budapesta) a precizat în urmă cu mai mulți ani că a reușit să păcălească autoritățile comuniste de la acea vreme, recunoscând că opera sa „Septenarius”, amplasată pe Faleza Galați, este de fapt structura foarte modernă a unei biserici.

Cum formele propuse sunt deosebit de abstracte, cu spațiu amplu între cele șapte picioare, ideea că ar fi o biserică era, în acea perioadă, foarte departe de ochiul unui privitor care să fi putut bănui că artistul ar fi introdus o „șopârlă“, cum se spunea pe atunci, deci o semnificație care nu era „pe linie“, adică pe linia Partidului Comunist Român.

Mai multe amănunte despre această sculptură din metal de pe Faleza Galați puteți citi în articolul de mai jos.

Biserica lui Ingo Glass de pe malul Dunării

După ce în anul 2012, această sculptură din metal a fost revopsită de autoritățile locale în culori inadecvate, provocând astfel nemulțumirea artistului plastic Ingo Glass, iată că acum, în iulie 2023, aceeași operă de artă este pângărită, cu complicitatea Primăriei Galați, fiind transformată în terasă cu mici și bere.

L-am întrebat pe administratorul Autentic Events, Marius Adam, cine i-a permis să amenajeze o terasă în spațiul dedicat acestei sculpturi din metal, însă acesta a văzut mesajul nostru dar nu a răspuns până la publicarea articolului.

Chiar dacă – să presupunem – firma Autentic Events a acționat de capul ei, întinzând mese și în spațiul sculpturii din metal a lui Ingo Glass, Primăria Galați, prin Poliția Locală, putea interveni pentru a desființa cârciuma răsărită în locul acestei opere de artă.

Dar administrația Pucheanu, care s-a specializat în găzduirea unor evenimente cel puțin îndoielnice, nu a reacționat deloc, permițând perpetuarea acestei situații jenante.

L-am mai întrebat pe adminstratorul Autentic Events, Marius Adam, câți bani va plăti Primăriei Galați pentru că i-a pus la dispoziție domeniul public de pe faleză, timp de 4 zile, pentru Târgul de Merinde Tradiționale.

Marius Adam a refuzat însă să precizeze dacă a primit domeniul public cu titlu gratuit sau există vreun contract (și pe ce sumpă de bani) încheiat în acest sens cu Primăria Galați.

Administrația Pucheanu ar trebui să lămurească public acest subiect, să spună în ce anume a constat parteneriatul cu firma Autentic Events pentru evenimentul din acest weekend.

Și tot administrația Pucheanu ar trebui să explice gălățenilor și de ce a permis ca o operă de artă de pe Faleza Galați să fie transformată în cârciumă ambulantă, cu damf de bere, mici și frigărui.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version