Tupeu de profesionist: taximetrist gălățean trecând pe roșu ca să lase clientul la scară | VIDEO

Pe lîngă indolența crasă a autorităților care manageriază traficul gălățean la fel cum ar conduce un căruțaș beat tractorul, mulți dintre participanții la trafic contribuie și ei la jungla rutieră gălățeană.

În imagini vedeți un taximetrist de la o firmă de top care trecea cu nonșalanță pe roșu doar ca să-și lase clientul câțiva metri mai în față. Probabil chiar în dreptul scării de bloc, să nu i se aplece de la prea mult mers pe jos.

Din cauza numărului mare de accidente, în cadrul „undei verzi”, edilii au decis ca și la mijlocul bulevardului Traian Vuia, între Micro 40 („Beverly Hills”) și Micro 38 („Prinț și cerșetor”) să amplaseze un semafor la trecerea de pietoni. Doar că, pentru unii, culorile semaforului sunt facultative, după cum se vede.

Bariere la trecerile de pietoni?

Acum două zile, tot orașul se scandaliza în urma accidentului de pe Oțelarilor unde, la o trecere de pietoni, o mamă a fost rănită gravă când traversa cu cei doi copii ai săi. Și acolo autorul era un șofer amator, mai mult sau mai puțin experimentat, oricum „pe propria sa persoană fizică” cum s-ar spune. Nu că i-am lua vreo secundă apărarea.

Dar în cazul de față, petrecut ieri seară în jurul orei 18, vorbim, chipurile, de un profesionist. Un taximestrist care își câștigă existența tocmai pe baza permisului și a atestatului. Dar ca să obții atestat, trebuie să ai o vechime de cel puţin doi ani de condus, un certificat de atestare profesională, dovada că ești apt din punct de vedere medical şi psihologic şi vârsta de peste 21 de ani.

Certificatul de atestare se eliberează de agenţia Autorităţii Rutiere Române (ARR) în urma promovării unui test-grilă. Pentru a susţine examenul, viitorul taximetrist trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de pregătire profesională pentru practicarea transportului de persoane în regim de taxi, curs care durează două-trei luni.

Așadar, cu atâta calificare, taximetriștii, ca profesioniști, ar trebui să fie între primii care să respecte legea. Și numai dacă ne gândim la faptul că, odată rămas fără permis, profesionistul nu mai are de ce să se ducă la muncă fiindcă cine-l mai primește? Să facă ce?

Prin urmare, o trecere pe roșu ar însemna pentru un taximetrist nu doar suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 de zile și o amendă de 580-725 de lei (4-5 puncte), conform art. 100 alin. (3), litera d) din O.U.G. 195/2002, dar și o „pauză” de la veniturile de 2-3 mii de lei, cam cât fac taximetriștii de la firma respectivă conform surselor noastre. Și asta pentru ce? Pentru un bacșiș de 2,3 sau 5 lei maxim?!

Păi, dacă așa respectă regulile rutiere până și profesioniștii, oare ce ar trebui pus la trecerile de pietoni ca aceștia să fie în siguranță? Bariere, ca la calea ferată?

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version