Taxa de salubrizare va crește în Galați la 214 lei/persoană/an, din anul 2025. Toate taxele și impozitele locale din Galați vor fi majorate cu 10,4%, de la 1 ianuarie 2025

Taxa de salubrizare (sau taxa de gunoi cum i se mai spune) va ajunge la 214 lei/persoană/an, de la 1 ianuarie 2025, cu 20 de lei mai mult față de cât este în prezent. Asta înseamnă că o familie formată din mama + tata + 2 copii va plăti 856 de lei/an pentru că locuiesc în „metropola” Galați unde de multe ori este mizerie și nu se strânge gunoiul la timp.

Primăria Galați, condusă de primarul reales Ionuț Pucheanu (PSD) cu 65,1%, face ce știe ea mai bine: îi jupoaie pe cetățeni.

Gălățenii plătitori de taxe și impozite au ajuns să fie sufocați de tot felul de biruri locale, iar problema este că banii pe care ei îi achită anual nu se regăsesc în calitatea serviciilor prestate de societățile din subordinea Primăriei Galați, care îi jupoaie pe oameni.

Practic, gălățenii nu știu pe ce anume se duc banii lor, pentru că „bine” nu le este, dovadă că Galațiul arată ca un oraș murdar, în care serviciul de salubrizare Ecosal (aflat în subordinea Primăriei Galați) își face treaba când și cum vrea el.

În schimb, taxele și impozitele locale cresc în Galați, de zici că orașul a devenit un soi de Helsinki, nu un fel de văgăună părăsită masiv de cetățeni și ocolită de investitori.

Începând cu 1 ianuarie 2025, taxele și impozitele locale din Galați vor fi majorate cu 10,4%, că atât a fost rata inflației în 2023.

Potrivit art. 454 din Codul Fiscal, taxele și impozitele locale sunt următoarele:

1) impozitul pe clădiri și taxa pe clădiri;

2) impozitul pe teren şi taxa pe teren;

3) impozitul pe mijloacele de transport;

4) taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor;

6) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate;

7) impozitul pe spectacole;

8) taxele speciale;

9) alte taxe locale.

Așadar, toți gălățenii care dețin apartamente, terenuri și mașini vor plăti, din 2025, cu 10,4% mai mult impozit față decât au plătit în 2024.

Taxa de salubrizare este o taxă specială (locală), așa că și ea va fi spusă acestei majorări de 10,4%.

Din calculele noastre, în prezent, taxa de salubrizare (gunoi, habitat) în Galați, care a fost stabilită inițial la 14,14 lei/persoană/lună (de la 1 mai 2023), a ajuns la 16,1 lei/persoană/lună, după ce i s-a aplicat și inflația de 13,8% înregistrată în anul fiscal 2022.


Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Înmulțim 16,1 lei x 12 luni = 193,2 lei/persoană/an, care reprezintă suma pe care o plătește acum un gălățean, pentru anul 2024, cu titlu de taxă de salubrizare (habitat).

De la 1 ianuarie 2025, după majorarea de 10,4% (rata inflației), această taxă de salubrizare din Galați va ajunge la 214 lei/persoană/an, ceea ce înseamnă o creștere de 20 de lei/persoană/an.

Un calcul pentru o familie formată din 2 adulți + 2 copii ne arată că această familie va trebui să plătească Primăriei Galați, din 2025, suma de 856 de lei/an (214 lei x 4 persoane = 856 de lei) numai pentru taxa de salubrizare.

Asta pe lângă impozitul pe casă, mașină și ce-o mai avea fiecare.

Galațiul a devenit un oraș din ce în ce mai costisitor, fără să ofere în schimb facilități și oportunități cetățenilor care plătesc astfel de taxe și impozite locale.

Aparatul administrativ tot mai stufos al Primăriei Galați, care consumă multe resurse financiare, angajările pe pile și sistemul bugetar care este închis unui om fără relații care ar vrea să acceadă într-o funcție publică sunt elemente care îi scârbesc de ani de zile pe gălățeni, și nu e de mirare că aceștia au decis să plece din orașul în care s-au născut.

Nu poți să accepți să fii jupuit și batjocorit la infinit de o astfel de administrație ca cea condusă de Ionuț Pucheanu, de finii Gafton & Poalelungi și de alți PSD-iști care au acaparat aproape tot în acest oraș care se stinge pe zi ce trece.

Foto deschidere din arhivă: pubele „uitate” pline de Ecosal Galați, în Micro 40


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version