Taxă de 1 leu/an pentru fiecare gălățean, inclusiv nou-născuți. Primăria Galați va trimite suma de 304.637 de lei în contul asociației care l-a premiat de 5 ori pe primarul Pucheanu pentru „excelență” în administrație

In Actual, Blocuitorii, Local

Primăria Galați a acceptat să ia câte un leu de la toți gălățenii, inclusiv de la nou-născuți, iar suma strânsă să o vireze în contul Asociației Municipiilor din România (AMR), care anual organizează o gală de excelență în care împarte premii municipiilor cotizante. Pentru anul 2024, contribuția Galațiului va fi de 304.637 de lei, câte 1 leu/an pentru fiecare cetățean care, în acte, figurează că locuiește în Galați.

De-acum încolo, când veți mai auzi că municipiul Galați și primarul Ionuț Pucheanu au fost premiați în cadrul Galei Asociației Municipiilor din România (AMR), să știți că acele distincții sunt obținute pe bani.

Mai exact, Galațiul, ca și alte municipii din țară care fac parte din Asociația Municipiilor din România (AMR), plătesc anual o cotizație de 1 leu/an înmulțit cu numărul de locuitori raportat de Institutul Național de Statistică (INS) la data de 1 ianuarie a anului anterior celui pentru care se datorează cotizația.

Așadar, pentru anul 2024, se va lua în considerare numărul total de locuitori ai Galațiului înregistrat în acte la data de 1 ianuarie 2023, adică 304.637 de locuitori.

Asta înseamnă 1 leu x 304.637 gălățeni = 304.637 de lei.

Primăria Galați a fost deja notificată de AMR că trebuie să plătească suma de 304.637 de lei, cotizație aferentă anului 2024, iar administrația Pucheanu a fost de acord cu acest lucru (vezi facsimil mai jos).

Primăria Galați a fost notificată deja de AMR, care a precizat, cităm: „Această înștiințare de plată ține loc de factură”. Suma totală de plată: 304.637 de lei

Această decizie trebuie însă validată prin vot în Consiliul Local (CL) Galați, motiv pentru care administrația Pucheanu a introdus pe ordinea de zi a ședinței din luna ianuarie 2024 un proiect de hotărâre (vezi foto mai jos) prin care se solicită aprobarea pentru virarea sumei de 304.637 de lei către Asociația Municipiilor din România (AMR).

Evident, mașinăria de vot a PSD Galați va trece la vot acest proiect, așa că Galațiul va cotiza cu 304.637 de lei la o asociație care se face că lucrează în folosul municipiilor din România.

Dar ce este AMR și cu ce se ocupă ea?

Înfiinţată în anul 1990, Asociația Municipiilor din România (AMR) este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală şi apolitică, constituită în vederea promovării şi protejării intereselor comune ale autorităţilor administraţiei publice locale, pentru soluţionarea şi gestionarea nevoilor publice în numele şi pentru interesul colectivităţilor locale, potrivit descrierii de pe site-ul AMR.

În prezent, AMR include toate cele 103 municipii din România, precum şi cele 6 sectoare ale Municipiului Bucureşti, însumând 109 membri, care reprezintă aproximativ 10,5 milioane de locuitori.

La 1 leu/an cotizație pentru fiecare locuitor rezultă că AMR va strânge, în anul 2024, suma de 10,5 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro.

Însă, municipiul București va plăti numai 0,2 lei/an pentru fiecare locuitor al său, nu 1 leu/locuitor, cum este cazul celorlalte municipii din țară.

Președintele acestei asociații (AMR) este primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

De asemenea, președinte executiv al AMR este primarul Buzăului, Constantin Toma, în timp ce primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, și primarul Sucevei, Ion Lungu, sunt prim-vicepreședinți.

Prin urmare, primarul Pucheanu nu este doar un simplu membru al AMR, ci are funcție de conducere.

Această funcție de conducere i-a adus primarului Pucheanu mai multe premii din partea AMR, din 2018 încoace (mai puțin în anul 2020 când, din cauza pandemiei, nu s-a putut organiza Gala AMR).

Iată cele 5 premii primite de primarul Pucheanu „la scenă deschisă”, din partea AMR, pentru faptul că a făcut performanță în administrația locală, pentru că a dus Galațiul pe cele mai înalte culmi ale succesului:

1. Premiul pentru „Excelenţă în Sănătate şi Asistenţă Socială” – (Adevărul, noiembrie 2018)

2. Premiul pentru „Excelență în Regenerarea urbană a spațiilor publice” – (Viața liberă, decembrie 2019)

3. Premiul pentru „Excelență în transport public și mobilitate” – (Fără Mogul, decembrie 2021)

4. Premiul pentru „Excelență în sistemul de sănătate și bunăstare” – (Fără Mogul, decembrie 2022)

5. Premiul pentru „Transport public sustenabil” – (Monitorul de Galați, septembrie 2023).

Așadar, Primăria Galați cotizează, anual, cu peste 300.000 de lei (60.000 de euro) la o asociație. Apoi, această asociație dă „premii de excelență” Galațiului și primarului său, Ionuț Pucheanu. Premiile sunt apoi mediatizate de presa din Galați care are contracte cu primăria (vezi cazul trompetei Pro Lider FM), și uite-așa cetățenii sunt mințiți/aburiți, pe banii lor, că administrația Pucheanu este minunată, din moment ce, iată, este atât de premiată de alții.

Nimeni din presa din Galați nu spune însă că administrația Pucheanu primește aceste premii contra cost, pe bani, pe cotizații de peste 300.000 de lei plătite în fiecare an din buzunarul tuturor gălățenilor.

Presa plătită din Galați are grijă doar să dea poze cu Pucheanu primind premiul pe scenă și să precizeze că primăria a fost recompensată cu nu’ș ce distincție pentru excelențe închipuite.


Îți place ce și cum scriem? Atunci donează o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susține publicația faramogul.ro

RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100


Dar despre complicitatea dintre primărie și presa ticloșită din Galați, care face, de fapt, jocul administrației Pucheanu, de la care încasează lunar bani publici prin „contracte de promovare”, vom vorbi într-un articol viitor.

Acum o să constatăm doar că Galațiul contribuie anual cu o sumă destul de mare de bani la o asociație (AMR) despre care nimeni nu poate spune ce face concret pentru municipiile membre.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe, în anul fiscal 2022, Asociația Municipiilor din România (AMR) a avut venituri totale de 7.925.459 de lei (aproximativ 1,6 milioane de euro) și cheltuieli de 7.902.862 de lei, la un număr mediu de 21 de angajați.

AMR are sediul în București, într-o casă de lux situată pe str. Matei Basarab nr. 63, Sector 3, unde chiria este de cel puțin 10.000 de euro lunar.

Nu se știe exact pe ce anume reușește AMR să cheltuie 1,6 milioane de euro într-un an. Putem doar să presupunem că salariile angajaților, biroul deschis la Bruxelles, deconturi pentru diverse delegații, mese, dineuri și alte „vizite de lucru” toacă foarte mulți bani din bugetul asociației.

Iar cireașa de pe tort o reprezintă Gala AMR care este organizată la sfârșitul fiecărui an și care cu siguranță costă mulți bani.

La astfel de gale ale AMR sunt oferite, prin rotație, premii tuturor municipiilor cotizante – așa cum a primit și Galațiul în fiecare an, din 2018 încoace, mai puțin în anul 2020, când gala nu a fost organizată, din cauza pandemiei -, astfel încât toți primarii să fie mulțumiți și să se poată lăuda apoi la prostime cu inutilele diplome pe care le-au primit.


Urmărește faramogul.ro și pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click și AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Taxă de 1 leu/an pentru fiecare gălățean, inclusiv nou-născuți. Primăria Galați va trimite suma de 304.637 de lei în contul asociației care l-a premiat de 5 ori pe primarul Pucheanu pentru „excelență” în administrație

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu