STS, primul serviciu secret ieșit public la vânătoare de viitori ingineri de la Universitatea „Dunărea de Jos”

In Actual, Local, Scoala, Sistemul

Precum omul gospodar care își face iarna car și vara sanie, la fel și angajatorii serioși se întrebuințează din timp să-și găsească viitori angajați. Mai exact, încă de dinainte ca aceștia să termine facultatea.

Am tot auzit de campanii de recrutare aplicate, de acele sesiuni de head hunting, dar mai mult prin filme, la multinaționale sau în alte centre universitare din țară. Nu și la noi, în Galați.

Asta până mai ieri, când Universitatea Dunărea de Jos din Galați a organizat în premieră un „târg de cariere” în cadrul căruia a adus față în față firme (unele de top) din Galați cu viitori absolvenți (tot de top), pentru a pune încă de pe acum bazele unei „frumoase prietenii”, vorba lui Humphrey Bogart.

Evenimentul a fost unul  din toate punctele de vedere, din moment ce a beneficiat și de prezența la standuri a celor din Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care au ieșit public să caute viitori colaboratori de nădejde.

Foto: Pagina de Facebook a Serviciului de Telecomunicații Speciale

Universitatea „Dunărea de Jos” s-a remarcat în timpul pandemiei printr-o politică foarte atentă de aplicare a precauțiilor anticoronavirus. Rezultatele s-au văzut: mediul academic și campusul studențesc înregistrând printre cele mai mici rate de infectare în rândul instituțiilor gălățene, în ciuda specificului activităților ce pretinde colectivități ample, dar și conviețuirea în spații comune, cum sunt căminele studențești.

Pe de altă parte, imediat ce s-a ieșit din starea de alertă, universitarii gălățeni au făcut o întoarcere bruscă și curajoasă la organizarea activităților cu prezență fizică, încercând să recupereze cât mai rapid, în favoarea studenților, din ce s-a pierdut prin comunicarea preponderent ori exclusiv online.

Inclusiv la nivel național, târguri de cariere s-au mai ținut în universitățile românești, dar nu la nivel de facultate și, cel puțin de când a izbucnit pandemia, toate au fost online.

Ofertanți de top pentru specializări de vârf

Astfel, Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică a Universității „Dunărea de Jos” din Galați a marcat o premieră și încă una foarte promițătoare: a adunat 23 de ofertanți, majoritatea de top, în domeniul locurilor de muncă în industria hardware digitală.

Evenimentul s-a numit „Târg de stagii de practică, internshipuri și locuri de muncă”, fiind organizat cu sprijinul obținut prin proiectul ,,Facilitarea accesului și sprijinirea integrării în învățământul universitar a studenților din ciclul licență (Prin Acces și integrare către suCceS! – PACS)”

Dintre firmele cu renume în angajarea pe salarii atractive a studenților calificați în automatizări, calculatoare și electrică ori electronică, s-au remarcat Wind River (filială a Aptiv, unul dintre cei mai mari furnizori globali de tehnologii și piese în industria auto), Vard Electro România (divizia electrică a celebrului grup de șantiere navale), Yazaki, Continental, Vitesco Technologies (producător german de soluții de transmisie asistată pentru industria auto).

Între ofertanți, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), instituție de stat dintr-o zonă extrem de sensibilă a securității naționale, se postase chiar la intrarea pe culoarul evenimentului. Practic, faptul că STS vine între viitori absolvenți gălățeni să-și caute viitorii angajați este o recunoaștere directă a calității învățământului ingineresc în acest domeniu de vârf, al electronicii și ctehnologiei digitale.

Dealtfel, într-un interviu pe care îl puteți vedea mai jos, decanul FACIEE s-a arătat impresionat de reușita târgului în ciuda spațiului modest în care a fost organizat, respectiv culoarul de la etajul I al facultății.

Cu toate acestea, înseși firmele ofertante au declinat politicos oferta de a (se) expune într-un amfiteatru mai generos ca spațiu, preferând sistemul de vizitare passing-by pentru o dinamică mai accentuată.

Plecând de la succesul nesperat, organizatorii se gândesc chiar să extindă târgul de cariere, organizându-l în parteneriat cu două sau trei facultăți cu profile ce deservesc cu viitori profesioniști cam aceeași categorie de ofertanți de locuri de muncă. Un prim exemplu ar putea fi cei de la Facultatea de Arhitectură Navală, care le sunt și „colocatari” în clădirea corpului Y al Universității „Dunărea de Jos”, de pe str. Științei nr. 2.

Într-o mare măsură, târgul de cariere organizat de universitarii gălățeni nu este doar o plasare pe orbita profesională a viitorilor absolvenți. Lucru care oricum ar fi fost lăudabil prin prisma faptului că, dincolo de a și-i atrage ca studenți, Universitatea „Dunărea de Jos” se îngrijește de tinerii viitori profesioniști și în ce privește lansarea în carieră.

Dar prin faptul că inclusiv studenții din ani intermediari sunt ofertați cu stagii de practică – având astfel posibilitatea nu numai de a-și exersa viitoare profesiune, dar și de a-și cunoaște mai bine potențialii angajatori – se îndeplinesc și misiuni sociale.

Pe de o parte, tinerilor ingineri li se facilitează o alegere în cunoștință de cauză a viitorului loc de muncă, pentru o cât mai mare satisfacție personală dincolo de profitul urmărit de companii.

Inclusiv comunitatea are enorm de câștigat fiindcă, prin medierea Universității „Dunărea de Jos”, angajatorii locali au oportunitatea de a-și prezenta cât mai bine oferta, pentru a contribui la diminuarea exodului de creiere de pe urma căruia România încă este în mare suferință.


(P)Articol publicitar
E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu