Țara se usucă, hai cu molifta pentru alungarea duhurilor rele de pe cadavrul dinozaurului muribund numit infrastructură de irigații în Câmpia Covurlui

In Actual, BugeTun, Local

Miercuri 6 iulie, la Hotel Vega, fermierii au stat de vorbă cu aleșii lor în Parlamentul României, într-o ședință de luat pulsul dinozaurului muribund numit infrastructură de irigații în Câmpia Covurlui.

Timp de aproape trei ore, s-a făcut un fel de moliftă pentru alungarea duhurilor rele de pe cadavrul sistemului de adus apa pe culturile agricole în vreme de secetă. Cucernic părinte pus pe moliftuială păru să fie chiar șeful Comisiei pentru agricultură de la Senat, George Scarlat. De fapt, nu despre alungat erau rugile de subsidiar, ci dimpotrivă, de atras… Credeți că ploile, apele în canale? Ei aș! Trebuie făcut pe dracu în paișpe pentru atragerea duhurilor dumnezeiești/drăcești? ale despăgubirilor bugetare pentru recoltă distrusă de secetă.

Să fie dezbatere și notificare și lobby pentru subvenționare tip pomană de la Guvern și stat. Dar mai întâi să fie campanie electorală, ce naiba, că acuși vin timpuri de ales… aleși

Cuprinși de devotement pentru cauza agriculturii în secetă, erau în fața fermierilor parlamentarii PSD (Viorica Sandu, Laurențiu Gâdei), ai PNL (George Scarlat), Prefectul USR Gabriel Panaitescu, șeful LAPAR Petre Grigore și un anonim care nici nu s-a prezentat. Ca un fel de purtător de interese al fermierilor, era pregătită cu niște date despre calamități și dezastrea și madam Doina Ragea, de la Direcția Agriculturii din Galați.

Cel puțin o oră din cele trei a fost ocupată cu vorbările futilă și inutilă despre intenții, angajamente, promisiuni și fake news-uri ale parlamentarilor Gâdei, Sandu și Scarlat.  Sloganul sub care au prestat cei trei fu cel bănuit din chiar conjunctura de convocare a acestei „ședințe de îndată” a fermierilor din Galați: județul Galați să fie declarat negreșit județ calamitat, iar fermierii să fie despăgubiți pentru pierderile de recoltă!

Nu se mai dă cu apă de sus, pentru că de jos vin buluc chestii drăcești

Dumnezeu mai dă, dar dacă furioșii subvenționării nu au nici traistă…

Cum să le mai vâre Dumnezeul irigațiilor ratate  subvenții de recoltă exterminată în traista de sărăciți și necăjiți  a fermierilor veniți la  dezbaterea pe despăgubite, dat fiind dezastrul adus de seceta cruntă  2022?

S-a început cu văicăreala specifică, amplificată de directoarea Direcției pentru Agricultură Galați, Doina Ragea, care nu are focusare pe apă de irigat, ci numai pe jurnalul de recoltare și pe procentele de calamitare. Și pe ce dă Dzeu. Aici e buba, că nu dă cu apă de sus, pentru că de jos vin buluc chestii drăcești. Se dă cu racheta antigrindină, se dă cu clopotul de împrăștiat norii, se dă cu fake news, bre! Supra agitat, Laurențiu Gâdei al PSD-ului aproape că propune să se dea cu icoana făcătoare de minuni, ca să curgă și ceva ploaie.

Petre Grigore, șef de asociație de fermieri, beneficiar de apă freatică, aduce în discuție și irigațiile, dar fu ca și cum ai da cu  tămâie în casa dracului. Ar fi bune și irigațiile, dacă ar fi și apă în Dunăre. Dar nu mai e, apa e sub nivelul de atenție și va fi și mai rău.

Prefectul USR Panaitescu dă să-l introducă pe directorul PNL de la ANIF, Sorin Pârvu. „Moderatorul” senator PNL George Scarlat n-are timp de fonfleuri, așa că cere să vorbească fermierii, că are chef de rezolvări.

Fermierii n-au noroc din nou, căci intră la interesul de partid Viorica Sandu, de la PSD, care bagă la agenda mesei rotunde a discuțiilor chestii socoteli de campanie electorală: compensare cu 50% a energiei electrice, buget de 1,5 miliarde lei pentru sisteme de irigare locale, anunță ce devotament exemplar de pesedist manifestă preșul Fotea, aflat la interes la București, ca să dea Dzeu să vie la minister providențialul pesedist (fosilă comunistă) Daea.

Dzeu e pesedist iarăși, a dat, ni l-a vârât la ministerit pe Daea, specializat în oaie și cormorani

Apă peste culturi – ioc! Nici ploi, nici irigații. După o oră și jumătate, fermierii n-au reușit să spună decât niște bucățele de propoziții

În rest, Gâdei  și Scarlat au făcut ping-pong cu mostre de intenții și viziuni dspre ce ar putea fi cu agricultura de Covurlui, când e vreme de secetă pedologică. Bagă Gâdei  o renegociere PNRR  făcut prost de Ghinea de la USR, vâră și Scarlat PNL  niște lobby pro județ calamitat, zice Gâdei de PSD că udatul la Foltești nu e ca la Jorăști, sare penelistul Scarlat cu viziunea despăgubirilor, că a dat și va mai da, dar numai dacă Ministerul Finanțelor PSD are cu ce. Evident, PSD nu are cu ce, dar o să fie bine, după ce mai întâi va fi și mai rău.

Până una alta, încă un puseu  de aoleu și văleleu, marca Scarlat de PNL: n-ar fi rău să fie bine cu trecerea infrastructurii principale de irigații de la FOUAI-urile private la FTIF-urile de stat, să se facă preluarea asta măcar la Galați și Dolj.

Deja presiunea aburelilor politice (și căldura sufocantă) și anunțul satisfăcut al lui Gâdei că „lasă că le rezolvă pe toate ministrul agriculturii pesediste Daea”(cel cu oaia) l-a surexcitat pe un fermier, care a tulit-o din sală, hăulind: „Să vorbească și USR-iștii!”

Și tot așa, trecând de la o nuanță la alta a extragerii din bugetul național a unor despăgubiri cât mai grase, se duse ca o părere timpul acestui Conciliu al năpăstuiților secetei 2022.

Două ore și trei sferturi de oră n-a fost timp pentru a intra în chestiunea arderilor de fonduri publice  centrate pe pomparea apelor Sâmbetei pe canalele pierderilor planificate

Odată enunțate durerile fermierilor din Câmpia Covurluiului (subvenție la motorină întârziată și 6 luni, datoriile la termen cerute de bănci, plăți haotice către Electrica, implantări abuzive de turbine eoliene și rapturi de teren fără despăgubiri, prin începerea Centurii ocolitoare municipale), a apucat să strecoare câte ceva despre intențiile FTIF Galați directorul PNL Sorin Pârvu (preluare SPA Dunăre cu juma de capacități, reabilitare SRP Vânători, cumpărat  agregate, pompări de apă pe 6 km spre Liești, proiectul Movileni este fezabil, proiectul Tuchiluș duduie, etc.).

Introducerea proiectului de succes Tuchiluș aduce  însă la lumină o altă diversiune: dacă e să se dea despăgubiri, să se dea, da nu la toată lumea!

Păi, cum adică, să pompezi cu pierderi, și pentru micul producător, care subarendează la marele producător? La Marea Împărțeală să fie prezent și micul producător ce nu cotizează la OUAI? Exclus! Micul producător să fie trecut de stat la ajutorul social!    

Ușurel apare încă o idee de secetă, care să facă bună la ceva starea actuală a infrastructurii de la FTIF (28 000 ha, cu 13 km de conductă cu apă?!): să se facă regionalizarea infrastructurii și a surselor de apă. Altfel, nu se va rezolva nimic. Zona până la Liești să fie de urgență zero, cu preluarea inventarului OUAI-urilor la FTIF Galați. Mda!

Și acum, o dilemă de fundament: să se plătească calamitățile sau să se facă investiții?

Vocile care susțin idea că cu banii de calamități se făceau investiții forte în instalații de irigat au fost foarte mici.

Doar Marian Băilă a cerut să fie lăsați fermierii să bage bani în OUAI-uri, altfel decât a știut să-i scoată directorul și șeful de FOUAI Petre Bărceanu. A cerut ca în funcție de terenuri și surse de apă să se facă depozite de apă (investiții private sau prin programe de finanțare) și apoi aceasta să fie vândută fermierilor.

Tocmai când dădea să se înfiripe un curent capitalist de investiții private în irigațiile din Câmpia Covurluiului, a lovit ca o grindină stângistă  scremetele catastrofice ale lui Floricel Dima: prețurile sunt razna, la floare nu facem nimic, n-a fost zăpadă toată iarna, să găsim soluție de despăgubire, ca să înceapă orice fermier noul an agricol și abia apoi să gândim o strategie de irigații!

Noroc că vine să salveze agricultura ministrul Daea, altfel…E secetă crâncenă! Va fi an sterp!

Prezent în sală,  Marele Gropar al sistemului de irigații din Câmpia Covurlui, Petre Bărceanu, a tăcut mâlc și melc.

Deși a fost pomenit în viziunile sale ir(ig)aționale de senatorul PNL Scarlat de vreo 5 ori, directorul administrativ FTIF Galați (?!) Petre Bărceanu n-a deschis gura. Știe el ce știe, inclusiv despre explozia de Gâgă de la SRP Vânători și despre canalele cu pantă inversă executate de firmele de casă ale PSD.

Nu s-a discutat nimic despre încă două propuneri de rezolvare a crizei irigațiilor și a calamitării recoltelor: Legea Asigurărilor în agricultură –o supapă de siguranță cu rezultate cerete și fără intervenții bugetare și despre cum poate fi depășit sindromul „buget rupt în fund” – prin creditare garantată de stat.

Au rămas simple remarci pagubele pe care le produc unor fermieri beneficiari de proiecte europene exproprierile pe care le presupune traseul centurii ocolitoare a Galaților, prin presiuni ale președintelui Costel Fotea, cu avize de la ANIF.

Nici constituirii unui Fond Mutual nu i s-a dat vreo atenție. Au fost la capitolul diverse și optimismele funciare elaborate de tânărul director fără nici o expertiză în domeniu de la FTIF Galați, Sorin Pârvu:  cum că se preia infrastructura rafistolată de la OUAI-uri, cât de facilă este angajarea a circa 100 de electromecanici, bine salarizați, ce pază este necesară,în ce termene, cum se vor scoate lucrări la licitație pe credit, etc.

Au fost și concluzii, doar în esențe de bășcălie, stropite de un fermier mucalit – aplicarea planului B

În sinteză, Concilierea pe despăgubite  a stabilit ce vrea toată lumea: până la 1 septembrie să vină despăgubirile!

În subsidiar,  cultura mare pe vreme de secetă pe Câmpiile Covurluiului de Galați are viitor dacă fermierii și aleșii lor din Parlament trec pe repede înainte câteva chestiuni arzător-uscătoare: Legea de preluare a infrastructurii principale de irigații la ANIF să fie repede votată; Legea Asigurărilor să intre în fundamentare de urgență; limitarea tonajului pe drumurile publice să fie impusă pentru toți transportatorii; motorina pentru fermieri să fie la prețul din sectorul naval -5,6 lei/litru; zootehnia trebuie diminuată; să fie eliminate discriminările dintre utilizatorii de electro și motopompe.

S-ar putea să se bage în investiții de irigații despăgubirile de 250 milioane de euro din 2021? Dar despăgubirile de alte 250 milioane de euro din 2022?

Se putea/se poate, iar în 2023, Covurluiul ar fi irigat, aproape ca Bărăganul Brăilei.

Se poate, dar merge și fără – e deviza cu care se lucrează la FTIF și FOUAI Galați, pe vremuri de complicitate de stânga-dreapta, de capitalism socialist de cumetrie. La prăduirea fondurilor imense ale sistemului de irigații Câmpia Covurlui.

Cum rămâne cu planul B? 

E foarte simplu: nu  se mai încurajează zootehnia, nu mai este apă pentru irigații, deci cei cu pânza de apă freatică la suprafață să crească rațe, iar cei care au porci de mangalița să treacă la producția de bidinele.

Curat Daea!


Dacă-ți place ce citești și vrei să continuăm, ne poți face o donație AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

One commentOn Țara se usucă, hai cu molifta pentru alungarea duhurilor rele de pe cadavrul dinozaurului muribund numit infrastructură de irigații în Câmpia Covurlui

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu