Țara pe care primarii Nicolae, Stan și Pucheanu au vizitat-o ca să rezolve o problemă spinoasă a Galațiului. La întoarcere, niciunul nu a făcut nimic!

In ClientiCaptivi, Economic, Local

Ultimii trei primari ai Galațiului au ceva în comun. Nu, nu este vorba despre faptul că toți trei au avut binecuvântarea lui Dan Nica (PSD) pentru a candida la funcția de primar al Galațiului, ci de ceva care are legătură cu fișa postului de  primar.

Dumitru Nicolae, Marius Stan și Ionuț Pucheanu, adică ultimii trei primari pe care i-a avut Galațiul, au vizitat diferite orașe din Suedia. Fiecare dintre aceștia a mers în această țară scandinavă pentru a afla cum anume reușesc autoritățile locale de acolo să se folosească de arderea deșeurilor menajere pentru a rezolva problema încălzirii și a apei calde și ce costuri ar presupune o astfel de soluție. Galațiul depindea (ca și acum) de Apaterm și Electrocentrale, iar această situație trebuia să se schimbe, spuneau edilii orașului.

Dumitru Nicolae, încântat de proiectul suedez

De pildă, în data de 1 noiembrie 2011, primarul Dumitru Nicolae pleca în orașul Linkoping (Suedia), într-o vizită record, care a durat 10 zile. Nicolae s-a întâlnit cu reprezentanții firmei Usitall, care erau interesați să construiască la Galați o centrală de ultimă generație, care să producă căldură și electricitate folosind energie regenerabilă. La întoarcere, fostul primar Dumitru Nicolae a susținut o conferință de presă în care i-a lăudat pe suedezi că se pot încălzi folosind propriul gunoi menajer și a precizat că acest sistem trebuie neapărat implementat și la Galați. Din acea zi și până la finalul mandatului, nimeni din primăria condusă de Dumitru Nicolae nu a mai pomenit nimic pe marginea acestui subiect.

Marius Stan a căzut și el în admirație față de proiectul suedez

Un an mai târziu, următorul primar al Galațiului, Marius Stan, a plecat și el în Suedia. La începutul lui octombrie 2012, primarul Marius Stan și viceprimarul Radu Coscau vizitau orașele Malmo și (din nou) Linkoping pentru a afla cum pot pune în practică, la Galați, proiectul suedezilor, și anume producerea de biogaz din deşeuri şi incinerarea deşeurilor. Încă o dată, suedezii și-au manifestat disponibilitatea de a suporta în întregime costul viitoarei centrale (estimată la 16 milioane de euro), ba chiar să susțină și 50% din cheltuielile cu studiul de fezabilitate. Și Marius Stan a căzut în admirație față de acest proiect, precizând că este unul foarte bun pentru Galați și gălățeni, dar nici el nu a mai mișcat apoi vreun deget pentru realizarea acestuia.

Ionuț Pucheanu a aruncat definitiv la gunoi proiectul suedez

Și a venit Ionuț Pucheanu. La trei luni după ce a fost instalat primar al Galațiului, Ionuț Pucheanu pleca și el în Suedia. În perioada 20-25 septembrie 2016, Pucheanu a vizitat orașele Malmo și Lund, unde a fost să vadă cum funcționează staţia de sortare şi instalaţia de incinerare Sysnav. În Suedia, și primarul Pucheanu a discutat despre mai vechiul proiect referitor la realizarea la Galaţi a unei instalaţii de producere a biogazului prin procesarea deşeurilor.

Evident, și primarul Pucheanu a fost impresionat de felul în care se descurcă suedezii, declarând că aceasta este o soluție care ar merita implementată și la Galați. Însă, 6 luni mai târziu, adică în martie 2017, primarul Pucheanu anunța pe Facebook că pune cruce sistemului centralizat de încălzire a Galațiului, abandonând în mod ciudat parteneriatul cu statul suedez (centrala pe bază de energie regenerabilă), care făcea parte dintr-un memorandum semnat de autoritățile gălățene încă din anul 2006.

Aceștia sunt oamenii care au condus Galațiul în ultimii 18 ani: Dumitru Nicolae, Marius Stan și Ionuț Pucheanu. Fiecare la timpul lui ar fi putut schimba soarta acestui oraș, care a ajuns să nu își poată permite să se încălzească, dar niciunul nu a făcut nimic în acest sens.

Sursa foto: www.LAB3.se

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu