Nu este o glumă, este vorba chiar de o zonă umedă – porțiunea de intrarea în Galați până la intersecția spre cartierul Barboși, unde lipsa unei drenări a apei pluviale provoacă surpări ale fundamentului străzii Brăilei.
Fiindcă șanțurile de scurgere pe marginea șoselei sunt – cel puțin ochiului liber – invizibile, iar sistem de canalizare nu știm să existe în zonă pentru a racorda eventuale rigole pluviale, apa provenită din precipitații își croiește loc pe unde poate.
Eventual pe sub taluz, ducând la surparea drumului, cum s-a mai întâmplat și în 2010, fix la câțiva metri mai la vale de actuala surpare! „Tirighina-hău”, cum au poreclit-o jurnaliștii de la Viața liberă, mai țineți minte?
Recent, la postul de radio local Pro LiderFM, invitat de fosta purtătoare de cuvânt a Primăriei, eternă corespondentă a Europei FM (un post de radio plin de deontologie de altfel), jurnalista Ema Turcu, primarul municipiului Galați – poreclit de mulți cetățeni „Betonuț”, din cauză că a asfaltat sau turnat beton peste numeroase spații verzi, a defrișat copaci fără aviz de la Mediu și pune borduri cu etaj la scuarele bulevardelor – s-a lansat în explicații savante și promisiuni vagi.
Sublinierile ne aparțin.
„Am să încep prin a vă spune că cauza (sic!) surpării respective se datorează („a fost cauzată de”, nene!) infiltrației apei meteorice sau apei de ploaie (totuna-i!) (…) În ultima perioadă, a și plouat, a mai și nins, s-a topit, apa și-a găsit cumva locul de scurgere, datorită (din cauza!) tipului acesta de sol păcătos pe care îl avem în zona aceasta, a spălat loessul de dedesupt (dedesubt, cu „B”, bre!) și au apărut goluri și, ulterior, acest asfalt care se… nu se mai sprijinea pe nimic (ba nu, chiar pe nimic se sprijinea!) a colapsat. (…) A fost luată ca și (sic!) măsură, în colaborare cu poliția municipiului Galați, tocmai pentru a nu pune în pericol celelalte mașini ce ar fi străbătut zona… (idee neterminată, probabil a uitat ce voia să spună) Din păcate, din punctul atât al meu, cât și al specialiștilor, există posibilitatea să se mai întâmple. Și când spun lucrul acesta, că există posibilitatea să se mai întâmple, se datorează (sic!) faptului că trebuie să ne ducem cu lucrările acestea – pe care le-ați văzut că în mandatul trecut le-am început pe intrarea în oraș – să le extindem, să le ducem până la „Borcan”, așa cum este cunoscută zona pentru cetățenii municipiului Galați, tocmai pentru ca aceste captări ale apelor pluviale să se facă mult mai temeinic. Ele au fost făcute acum 50-60 de ani (…), în toată această perioadă s-a intervenit, s-o spunem pe aia românească, cârpind cumva, nicio lucrare temeinică – deci, prin urmare (sic! pleonasm), se impune într-un viitor extrem de apropriat o intervenție consistentă, mai ales în zona de captare… (…) un an jum’ate, cam așa.”
Dincolo de limba română chinuită, demnă de clasa a IV-a cu repetare obligatorie la institutul de diplomați, pionieri și alți șoimi ai patriei – vedeți aici CV-ul savuros al primarului Galațiului, al optulea oraș ca mărime al României – edilul-șef amestecă o surprindere reală, „datorată” ignoranței, cu minciunele de complezență pentru a amâna cât mai mult intervențiile reale.
Întâi de toate, în Galați, de o bună bucată de vreme, e cam secetă. Nu prea mai plouă, nici nu mai ninge, cu atât mai puțin precipitații care să fi dus la inundații sau măcar debite majore de apă de-a lungul șoselei.
De-a lungul străzii Brăilei, pe porțiunea respectivă, în ciuda a ceea ce spune edilul-șef că s-ar fi cârpit nu-ș’ ce lucrări făcute netemeinic, adevărul este unul crunt. Nu există șanțuri de scurgere a apei pluviale, de-o parte și de alta a străzii, cum ar fi normal, cu atât mai puțin un sistem de canalizare la care acestea să fie racordate pentru deversarea apelor drenate.
Deci, nu s-a făcut niciodată nimic vizavi de acest aspect, cu atât mai puțin măcar „s-a cârpit”, cum pretinde Pucheanu. Că nu aveau ce!
Iar când te bagi să candidezi – chiar de două ori! – la Primăria Galațiului, astfel de puncte vulnerabile trebuie să le știi ca pe Tatăl Nostru! Or, Pucheanu le bâjbâie grav.
În schimb, îi convine ca plăcuța de ieșire din Galați să se afle tocmai aproape de Movileni, să încaseze banii din taxe și impozite de la firmele riverane, fără ca măcar iluminat public să asigure în zonă. Darămite drenarea apelor pluviale și canalizare.
Ceea ce avansează primarul Galațiului, o reabilitare de 1,5-2 km (1,55 km, conform Google Maps) într-un an și jumătate este o gogoriță la cum se desfășoară lucrările publice sub administrarea Primăriei.
Să nu uităm cât au durat și mai ales cum s-au executat lucrările pe doar jumătate din această distanță, de la sensul giratoriu dintre strada Brăilei și Drumul de Centură, respectiv bulevardul Dunărea.
Partea dinspre balta Cătușa este în mare pericol de surpare și vă vom arăta curând ce grozăvii se cască acolo…
Mai mult, compania de utilități Apă Canal S.A. – deținută în proporție covârșitoare (peste 95%) de Primăria Galați – are mari întârzieri în programul de lucrări ce presupune schimbarea conductelor de aducțiune dinspre Vadu Roşca şi Salcia-Liești, ce trec prin Șendreni (cartier Vest și Șerbeștii Vechi, apoi prin Movileni) și ajung la Galați pentru stația de pompare de la Filești.
Iar ca dovadă a cât de întârziate sunt, în general, lucrările de aproximativ 20 de milioane de euro bani europeni angajate de Apă Canal S.A – care va trebui să facă inclusiv canalizarea pentru porțiunea de stradă Brăilei dintre „Borcan” și giratoriul către Barboși, amintiți-vă de când se chinuie să așeze o biată conductă pe scuarul străzii Brăilei, în plin oraș, între Potcoava de Aur și Palatul Telefoanelor.
Așadar, sunt slabe șanse ca, în actualul mandat, primarul Pucheanu să rezolve gravele probleme de teren de sub strada Brăilei în zona Tirighina.
În cel mai bun caz, va „atârna” lucrarea de finalul actualului mandat, ca „momeală”, eventual după ce a decopertat jumătate din stradă. Iar asta pentru a câștiga un nou mandat, în 2024. De la cei care-l cred și-l votează cu ochii-nchiși, evident!
Fiindcă realitatea nu reușeșete să-i trezească din visele cu loessul umed de „păcătos” ce-i, nici pe primarul incompetent, dar nici pe susținătorii orbiți ai acestuia, se vede. Iată în videoul de mai jos cum arată acum, lucrarea de la Tirighina, neasfaltată nici la două săptămâni de la astupare.
Evident, noroc că nu plouă așa cum ne povestește primarul fiindcă, prin pământul decopertat, s-ar ajunge probabil să se caște surparea din nou…
Credeți că cine nu este în stare, de două săptămâni, să întindă de-a latul străzii o fâșie de asfalt de un metru lățime, va reabilita în următorii trei ani doi kilometri de drum?