Conform situației financiare a Asociației Club Suporter Oțelul Galați, care a înviat echipa după falimentul declarat de instanță în 2016, suma obținută în anul 2020 din donațiile suporterilor echipei de fotbal a fost de 156.590 de lei (vezi foto).
Sunt puțini bani dacă e să ținem cont de faptul că foarte mulți gălățeni se declară oțelari și suporteri ai echipei de fotbal Oțelul Galați, care a câștigat titlul de campioană în 2011.
Suma de 156.590 de lei, pe anul 2020, înseamnă aproximativ 33.000 de euro.
Dacă am pune o medie de 10 euro de donator – o sumă infimă pe tot anul, ținând cont de ambițiile echipei – ar rezulta că Oțelul ar avea numai 3.300 de suporteri.
Pe vremuri însă veneau și 12.000 de suporteri pe stadion, care își plăteau biletul.
Dar au fost suporteri care, deși 2020 a fost an de pandemie, au donat și 250 de euro (1.000 de lei pentru obținerea cardului VIP), ceea ce înseamnă că numărul susținătorilor este și mai mic.
Cu toate astea, după barajul de promovare pierdut cu Brăila pentru accederea în Liga a 2-a, au fost destui gălățeni care au „suferit” pe Facebook și au spus că Oțelul Galați este un brand al orașului care e normal să fie susținut de Primăria Galați.
Deci nu din banii lor, din donațiile lor personale, ci din banii tuturor, ai Primăriei Galați, care are alte atribuții și responsabilități.
Altfel spus, au susținut unii oțelari, Oțelul Galați trebuie să existe, dar nu din bani donați direct de suporteri (după modelul Dinamo București), sau din bani privați (modelul U Craiova 1948, echipa lui Mititelu), ci din bani publici, de la Primăria Galați.
Prin comparație, Primăria Galați a alocat de 10 ori mai mulți bani echipei de fotbal Oțelul Galați, în 2020, față de cât au donat suporterii.
Primăria Galați: 1.600.000 de lei.
Suporteri: 156.590 de lei.
Iar pentru anul 2021, deși a ratat promovarea, Oțelul Galați va primi de la Primăria Galați suma de 2.000.000 de lei, în creștere cu 25% față de anul 2020.
Primăria Galați ar trebui să susțină sportul de masă, echipele de copii, nu salariile unor seniori (nu contează că sunt echipe de fotbal, handbal, hochei, volei etc.).
Echipele de seniori ar trebui să fie capabile să ofere emoție, spectacol și evident performanță pentru a atrage sponsori din mediul privat și donații de la suporteri (socios) pentru a-și putea asigura salariile și cheltuielile.
În 2020, suma atrasă de Oțelul Galați de la sponsori privați, sub formă de bani sau bunuri (catering, apă minerală etc.) a fost de numai 639.375 de lei, aproximativ 130.000 de euro (vezi foto deschidere).
E puțin, foarte puțin.
Or când sponsorii privați nu vin către tine, înseamnă că ai o problemă: nu ai rezultate, nu prezinți încredere, nu ai un plan viabil pe termen mediu și lung și/sau nu vor să își asocieze imaginea cu tine.
În aceste condiții, managerii de la Oțelul Galați ar trebui să explice de ce nu se înghesuie firmele private (sunt unele care fac profit mare în Galați) să se implice financiar la echipa de fotbal.
Mai mulți suporteri de la Oțelul Galați au solicitat să fie făcute publice salariile jucătorilor și cele ale conducătorilor echipei, însă solicitarea lor a fost refuzată de cei care puteau oferi răspunsuri pe motiv că este vorba de o entitate privată.
Da, Oțelul Galați este o entitate privată, dar una care a primit 1.600.000 de lei de la Primăria Galați dintr-un total de venituri de 2.628.627 de lei, în 2020.
Venituri totale din care trebuie precizat că suma de 218.555 de lei a fost ajutorul de pandemie dat de Guvernul României pentru jucători pe perioada când nu s-au putut disputa meciuri de fotbal din cauza crizei de COVID-19.