Au trecut 8 zile de la inundațiile care au afectat grav mai multe comune din județul Galați, iar situația încă este crâncenă. În general, oamenii au ce mânca (mai mult conserve, e drept), dar nu știu unde îi va prinde iarna. Casele le-au fost inundate, nu mai au acte, bani și nici posibilități financiare ca să o ia de capăt. Mulți sunt în vârstă, iar la 70-75 de ani cum poți să o iei de la zero? Și agenții economici din aceste localități sunt disperați. Acei întreprinzători și-au pierdut utilajele, nu mai au afacerea de pe urma căreia trăiau și au rămas doar cu ratele făcute la bănci.
Este incredibil cât de mult au putut să îi ajute alți români pe sinistrații din comunele gălățene.
Tiruri întregi sosite din Suceava, Iași și din alte județe, încărcate cu saltele, cu alimente, cu ce au putut contribui oamenii (fiecare după posibilități), au ajuns la Galați și au fost distribuite.
Problema este că, după 8 zile de la inundații, încă sunt străzi/ulițe unde nu se poate intra cu mașina, iar oamenii încă au noroiul până la gleznă în fața porții.
Oamenii s-au gospodărit și ei cât au putut, au dat la lopată în curte, dar pe străzi, în unele locuri, situația arată rău.
Imaginile care însoțesc acest articol, inclusiv poza de deschidere, sunt din comuna Costache Negri, afectată de inundații, și sunt luate de pe contul de Facebook al președintelui CJ Galați, Costel Fotea (asta ca să precizăm sursa pozelor).
Fără Mogul are nevoie de sprijinul vostru. Donați o sumă de bani (în lei) în contul de mai jos al Asociației ALO și susțineți publicația faramogul.ro
RO 62 BREL 0002 0014 6866 0100
Pe străzi se observă mobilă abandonată, distrusă, dezmembrată, pentru că oamenii au scos-o în fața porții.
Nu se știe cine și când anume o să ridice acest „balast” și unde anume o să îl ducă.
Apele s-au retras, dar noroiul rămâne o mare problemă în continuare.
Agenții comerciali din zonele afectate (brutării, frizerii, cofetării sau ce mai existau acolo) au rămas și ei în aer.
Nu e deloc ușor să rămâi fără utilaje/aparatură și să nu mai poți produce nimic, deși tu ai în continuare rate de plătit la bănci.
Și stați că urmează să vină iarna.
Unde se vor duce sinistrații, cine îi va despăgubi, din ce bani își vor reface ei casele?
Dar drumurile, străzile care astăzi sunt pline de nămol, cine și când le va curăța?
Autoritățile intervin – nu zice nimeni nu, că doar de astea sunt plătite – dar parcă e prea puțin.
Și, să fim serioși, la cum arată situația, vor trece ani de zile până când viața oamenilor simpli și a agenților economici din comunele afectate va reveni la normal.