Suma derizorie pe care Piețe Galați o plătește anual municipalității, cu titlu de redevență, pentru că administrează cele 20 de piețe din Galați. Piețe Galați este condusă discreționar de finii Gafton și Poalelungi

Piețe Galați are monopol pe toate piețele din Galați, iar pentru că a primit în administrare de la municipalitate toate aceste piețe, trebuie să plătească o redevență anuală. Problema este că această sumă este derizorie dacă e să ținem cont de faptul că Piețe Galați a primit, practic, o găină care face ouă de aur, pentru că nu are concurență.

În municipiul Galați există 20 de piețe mai mari sau mai mici, toate administrate (exploatate) de Piețe Galați, acolo unde director general este Dumitru Poalelungi (finul senatorului PSD Galați, Marius Humelnicu), iar director comercial este Costel Gafton (finul primarului Ionuț Pucheanu) – vezi mai jos articolul din Fără Mogul.

Finii lui Pucheanu și Humelnicu au fost impuși în noua conducere a PSD Galați. Costel Gafton și Dumitru Poalelungi au ajuns în condiții suspecte directori la Piețe Galați

Cele 20 de piețe din Galați sunt următoarele, potrivit datelor disponibile pe site-ul Piețe Galați:

Piața Centrală – 36.091 m.p

Piața Țiglina I – 3.307 m.p

Piața Micro 19 – 3.628 m.p

Piața Micro 17-1 – 5.226 m.p.

Piața Micro 39 – 6.012 m.p.

Piața Micro 40 – 2.062 m.p.

Piața Micro 14 – 1.210 m.p.

Piața Micro 20 – 6.419 m.p.

Piața Siretul – 193 m.p.

Piața Ancora – 121 m.p.

Complex Rizer – 3.322 m.p.

Complex Tudor Vladimirescu- 2.837 m.p

Complex Moruzzi – 489 m.p.

Complex Flora – 1.363 m.p.

Piața Turist – 104 mp

Piața Calea Basarabiei – 20.000 mp

Piața Micro 17-2

Piața Veche – 950 mp

Piața I C Frimu

Piața de flori.

Pentru că a primit în administrare de la Consiliul Local (CL) Galați aceste 20 de piețe, iar alte piețe nu mai există în Galați, pentru că această activitate este una de monopol (la fel ca și Transurb), Piețe Galați trebuie să plăească redevență anuală pentru că folosește domeniul public și bunurile municipalității.

Suma „întoarsă” de Piețe Galați municipalității este însă una derizorie, dacă este să ținem cont de faptul că administrează nu mai puțin de 20 de piețe (toate piețele), unde sunt sute de tarabe (în total).

Până în acest an(2022), redevența era și mai mică, aproximativ 39.000 de lei/lunar (adică 468.000 de lei/an, nici măcar 100.000 de euro anual).

Municipalitatea va majora mâine (luni) în ședință de Consiliu Local cuantumul redevenței la 44.808 lei/lunar (vezi foto mai  jos).

Dar nu vă gândiți că administrația Pucheanu le-a pus gând rău și vrea să îi taxeze pe finii Gafton și Poalelungi.

Nu, majorarea redevenței la 44.808 lei/lunar se va face fix cu 15%, cât a fost rata inflației.

Așadar, vorbim doar despre o banală indexare cu rata inflației (15%), nu de stabilirea unei redevențe decente, care să aducă mai mulți bani la bugetul Galațiului (adică tuturor gălățenilor).

Sumă derizorie. Numai 44.808 lei (9.000 de euro) lunar pentru 20 de piețe? În medie, asta înseamnă 2.240 de lei de la fiecare piață (450 de euro)/

Păi administrația Piețe Galați face banii ăștia (2.240 de lei) într-o singură zi, de la numai 3-4 oameni cu tarabă. Dar în fiecare piață din Galați sunt zilnic zeci de tarabe ocupate.

Se confirmă faptul că Piețe Galați dă firimituri municipalității. E drept că nu e vina Piețe Galați că dă atât de puțini bani ci a administrației Pucheanu care i-a fixat o redevență mică.

Restul banilor rămân la cheremul Piețe Galați, acolo unde directorii au salarii colosale. De ce să ceară Pucheanu mai mulți bani de la Piețe Galați când poate lăsa banii acolo, să fie finanțe pentru angajarea sclavilor de partid?

Piețe Galați ar avea de unde să plătească mai mult, pentru că, potrivit datelor oficiale (vezi foto mai jos), în anul 2021 a avut venituri totale de 22.396.271 de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro), din care a avut grijă să aibă cheltuieli de 22.091.422 de lei. Profitul net raportat a fost de numai 224.888 de lei (45.000 de euro).

Aparatul de Partid (PSD) de la Piețe Galați cheltuie, nu glumă: salarii dolofane pentru directori, aproximativ 300 de salariați de întreținut, prime colosale (componenta variabilă) pentru directori și o foame de bani ceva de speriat, din moment ce au pus bariere pe domeniul public, în Piața Centrală, ca să ia bani de la gălățenii care vin cu mașina la cumpărături.

Așadar, Piețe Galați a produs în anul 2021 suma de 4,5 milioane de euro, dar a dat municipalității numai 93.600 de euro/an (18.720 de euro/lună). Pentru 20 de piețe? Astea sunt firimituri, bani jenant de puțini.

Din 2023, cum spuneam, redevența plătită de Piețe Galați va crește la 44.808 de lei/lunar.

Tot este puțin, dacă e să ținem cont că activitatea din piețe este una care aduce bani celor care o administrează (Piețe Galați, în cazul de față) și este o activitate de tip monopol, pentru că gălățenii nu au unde să meargă în altă parte ca să își facă piața.

Vor, nu vor, tot la una dintre cele 20 de piețe ale Piețe Galați vor ajunge.

Iar Piețe Galați o să dea numai 9.000 de euro/lună municipalități, deși a primit în administrare peste 90.000 mp din domeniul public și face un biznis de tip monopol.

Asta se numește japcă din banii tuturor gălățenilor, pentru că o redevență mică înseamnă mai puțini bani în buzunarul municipalității (adică ai gălățenilor).

Grav este că acești bani rămân la Piețe Galați, la discreția unor personaje ca Gafton sau Poalelungi, care au ajuns la Piețe Galați pentru că sunt finii lui Pucheanu, respectiv Humelnicu.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să ne ajuți să continuăm, ne poți face o donație dând click AICI. Sau poți da click mai jos, spre contul de Patreon al ALTERNATIVA – Jurnalism Fără Mogul. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version