Tăceri asurzitoare tamponează reputația poliției rutiere gălățene cu suspiciunea unei mușamalizări la nivel înalt

In Actual, Local, TraficChin

Încă un incident în care pare că se încearcă mușamalizarea vinovăției unui polițist slăbește încrederea cetățenilor în instituția menită să le apere siguranța în trafic.

Deși vorbim doar de o tamponare, ce-i drept ceva mai gravă – patru mașini implicate și, spun martori, o victimă rănită ușor şi transportată la spital – problema nu provine din gravitatea incidentului. Ci din modul în care a ales Poliţia Rutieră să comunice contribuabililor cele întâmplate.

Pe scurt, iată care este viziunea multora dintre gălăţeni asupra desfăşurării faptelor. Unul dintre ei, G.R.I., ne-a contactat în privat:

„Pe Str. Coșbuc, masina unui polițist, ofițer în cadrul Biroului rutier, a fost implicată într-un accident cu alte patru autoturisme. Din surse, la volanul autoturismului se afla insp. Baldovin (Răzvan Ionuţ, n.n.), care era sub influența băuturilor alcoolice și, imediat după impact, și-a dat numerele de înmatriculare jos, a fugit …a fost fugărit de oameni, adus înapoi, după care a fugit din nou. Ulterior, (poliţiştii – n.n.) au schimbat șoferul în hârtii şi au găsit un „domn” din Șivița care să zică că a condus mașina ofițerului de la rutieră. În zonă, sunt camere de luat vederi (de supraveghere video – n.n.), și se poate vedea cine a condus mașina, mai ales că cele instalate de Primărie au o rezoluție foarte bună.”

Precizare: în zonă sunt și două camere de supraveghere video de la două benzinării și un service auto. Deci suficiente motive ca poliția să-și facă datoria transparent, cum tot insistăm aici, pe Alternativa – Jurnalism fără mogul.

Citește și: Mașini-radar neinscripționate care se comportă în trafic mai periculos decât contravenienții

Presa tace, Poliția o dă cotită, iar cenzura încearcă să adoarmă cetățenii inclusiv pe rețelele sociale

În afară de a transmite comunicatul Poliției, presa nu a prea cuvântat nimic de la sine. Nu a căutat martori, nu a cerut detalii suplimentare și nici măcar nu a pus vreun semn de întrebare.

Fiindcă, ar fi fost cazul! Iată ce fent[ de comunicat au aruncat cei de la Rutier[ în ochii gălățenilor care, ați văzut mai sus, nu par a fi chiar niște neinformați:

„Având în vedere postările apărute în mediul on-line, referitoare la accidentul rutier care a avut loc, în data de 28 iunie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Galați face următoarele precizări: La data de 28 iunie a.c., în jurul orei 20.30, în municipiul Galați s-a produs un accident rutier în care au fost implicate patru autoturisme. Din primele verificări a rezultat că un bărbat de 44 ani, din comuna Șivița, a condus un autoturism pe strada Mihail Kogălniceanu și, la intersecția cu Bulevardul George Coșbuc, a pierdut controlul direcției și a acroșat alte trei autoturisme, care staționau la culoarea roșie a semaforului din intersecție. S-a stabilit, totodată, că mașina care a provocat accidentul, aparține unui polițist. Ca urmare a postărilor din mediul on-line, polițiștii efectuează verificări pentru a stabili persoana care se afla la volanul autoturismului respectiv, în momentul producerii accidentului.

Așadar, Poliția susține că efectuează verificări ca urmare a postărilor din mediul on-line. On-line-ul îi mână pe ei în luptă, nu faptul că, la fața locului, au găsit o mașină implicată într-o tamponare multiplă cu victimă, fără numere, al cărei șofer a mai dat și bir cu fugiții.

De exemplu, chestia cu scosul numerelor după accident am văzut că se practică la mașinile interlopilor. Mai nou, și la mașinile polițiștilor?

Citește și: Soluția turistică pentru Galați: City Break cu Car Bang

Săptămânal, polițiștii au grijă să creeze o imagine de oraș rău famat Galațiului, enumerând zeci de șoferi care au fost prinși sub influența alcoolului sau cu actele în neregulă, încălcând reguli de circulație și încasând amenzi de sute de mii de lei. Dar fără să provoace neapărat vreun accident.

În cazul de față, nu se precizează dacă, la fața locului, au fost găsiți, cum cere legea – fiind vorba de victimă rezultată – patru șoferi la patru autoturisme. Sau unul lipsea? Și nici nu se precizează dacă s-au prelevat probe cu etilotestul. Deși, din primele verificări, s-a identificat totuși „un bărbat de 44 ani” din Șivița. Care, însă, nu se precizează cum a ajuns la volanul autoturismului ditamai șefului de birou de la Rutieră.

Mai rău, cetățenii ar trebui să afle din gura polițiștilor dacă scosul plăcuțelor de înmatriculare în caz de accident este legală. Ne întrebăm, de exemplu, cum se fac fotografiile la fața locului, la măsurători. Cu mașini „anonime”? Nu, zău!…

Citește și: Cu siguranța șvaițer, poliția vrea ca cetățenii să tacă și să meargă pe încredere

Mai țineți minte accidentul din 18 octombrie 2017, de la intersecția Coșbuc-Basarabiei, în care au fost implicate o dubă și un autoturism? În cât timp au apărut imaginile video? Ore. Dar accidentul de la traversarea neregulamentară făcută de soția fostului primar Marius Stan, cu un copil minor de mână, prin fața troleibuzului aflat în mers? La fel. Dar recentul accident din Țiglina I, cu tânăra luată pe capotă de un taximetrist la trecerea de pietoni?…

Au trecut cinci zile de la incident și tăceri asurzitoare sunt servite contribuabililor în ochii cărora imaginea instituției Poliției Rutiere arată șifonată rău. Iar, în acest caz, cu atâtea vociferări on-line de le-au tresărit „cașchetele” în anchete, imaginile video trebuiau să fie prezentate înainte să „semnalizeze” contribuabilii că miroase a mușamalizare.

Citește și: Iată cât câștigă cei care își bat joc de siguranța în trafic a gălățenilor

Oare cât de bine se „asortează” suspiciunea că un subinspector, șef de birou la siguranța circulației, și-a scos plăcuțele de înmatriculare și-a dat bir cu fugiții după o tamponare – care i se putea întâmpla oricărui șofer într-un moment de neatenție – cu noile pistoale-radar cu laser? Acelea pe care polițiștii se luptă să le amplaseze în boscheții în care, până acum, se piteau mașinile neinscriționate cu radare clasice…

Mai mult, pare că se încearcă punerea batistei și pe țambalul rețelelor se socializare. Doar că, ce să vezi!, lumea s-a cam deșteptat și nici nu mai suportă pumnul în gură, nici nu prea mai vrea să țină gura închisă. Dar despre asta, în articolul următor.

Nu sunt probe video în acest caz. „Camera de supraveghere nu era îndreptată către locul unde a avut loc accidentul!”


Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să mai existe și în Galați jurnaliști care spun cu propria voce lucrurilor pe nume, află cum poți face să ajuți Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu