Galațiul face echipă bună cu Brăila. Sute de liceeni curioși să afle ce viitor academic pot avea la cea mai mare universitate din SE României | GALERIE FOTO ȘI VIDEO

In Actual, Local, Scoala, Sistemul

O rază de normalitate a strălucit ieri în clădirea Facultății de Inginerie și Agronomie din Brăila unde s-a ținut târgul educațional Student #UDJG.

Sute de liceeni au venit să vadă ce viitor academic le oferă Universitatea „Dunărea de Jos”, cea mai mare universitate din sud-estul țării și una dintre cele mai active instituții peste hotarele României, cu extensii în filiale din Cahul (Republica Moldova), Ismail (Ucraina), dar și la Enna, în Italia.

În partea asta de țară, pe raza a cel puțin șase județe – Galați, Brăila, Vrancea, Buzău, Ialomița, dar și Tulcea – Universitatea „Dunărea de Jos” reprezintă cel mai important factor instituțional ce poate contribui la scăderea numărului de tineri cu bacalaureat și orientați spre studii superioare ce părăsesc locurile natale.

Tinerii de astăzi nu mai pot fi atrași cu abordări rigide, iar imaginația generațiilor care pășesc astăzi către învățământul academic este tot mai incitată de o multitudine de informații.

Astfel, alegerea viitorului traseu educațional este tot mai influențată de argumentele provocărilor digitale, unui mediu de studiu inedit, viu ilustrat dar și cu imediată aplicabilitate practică.

Iată de ce profesorii universității gălățene au trebuit să facă din la târgul organizat la Brăila o manifestare cât mai spectaculoasă.

Cu sprijinul inspectoratului școlar local și al profesorilor din instituțiile de educație preuniversitară, liceenii brăileni au putut afla de la profesori, dar mai ales de la studenți ai Universității „Dunărea de Jos” cum ar putea fi experiența lor academică fără a trebui să plece departe de casă.

Deși este renumită în special pentru facultățile cu profiluri tehnice, „Dunprea de Jos” are o ofertă bogată în multe alte domenii.

Practic, viitori studenți pot alege între 14 facultăți, cu 71 de programe universitare de licență, 41 de masterat, ba chiar și 4 școli doctorale cu 16 domenii de studiu. Iar logistica universității gălățene este de asemenea una impresionantă, cu 34 de centre de cercetare, trei campusuri studențești, peste 2.800 de locuri de cazare, patru cantine, două săli de sport și un viitor stadion refăcut de la 0 etc.

Inițiativa interacțiunii dintre actuali studenți ai UDJG și potențiali viitori colegi, astăzi aflați încă înaintea examenului maturității, s-a dovedit a fi una foarte inspirată.

Cele mai multe discuții s-au purtat practic între tineri, profesorii devenind mai mult gazde administrative, în frunte cu prorectorul care are în atribuțiuni și relația cu partenerii instituționali, prof. dr. ing. Silvius Stanciu.

Astfel, studenții Universității „Dunărea de Jos” au putut simți și o dovadă a încrederii pe care generația universitarilor maturi o acordă discipolilor lor, inclusiv lăsându-le pe mână comunicarea instituției.

Dealtfel, unul dintre cele mai generoase spații, la etaj, într-o zonă luminoasă și confortabilă, a fost acordat organizațiilor studențești – Liga Studenților, AIESEC etc. – ce au putut astfel discuta nestingheriți cu cei ce ar putea într-o zi, dacă vor, să le devină colegi.

Deși unii ar putea considera că manifestarea a fost un festival al distracției, întrebările concrete puse de liceeni au fost foarte concrete și au arătat adesea o preocupare matură vizavi de propriile șanse în viitorul imediat.

Dincolo de programul artistic prezentat de studente de la Educație Fizică și Sport, de tombola la care au curs cadouri la fiecare jumătate de oră sau dispozitivele interesante cu care au venit cei de la Știința Mediului ori Automatizări și Calculatoare, întrebările liceenilor au vizat aspecte serioase, de viitori profesioniști. De exemplu, care este șansa găsirii unui job bine plătit după sau chiar din timpul studiilor de la un profil sau altul, cum sunt condițiile din laboratoare, în ce constă logistica digitală, dar și modul de organizare a cursurilor și seminariilor, ca să știe dacă un part-timer are șanse să mai apuce și ceva timp petrecerile studenției.

Ampla campanie de promovare a ofertei educaționale pentru admiterea din acest an continuă cel puțin o lună de acum înainte, eliberată de constrângerile impuse de restricțiile apropierilor fizice din pandemie.

Măine,  7 aprilie, de exemplu, universitarii gălățeni vor fi în Focșani, la sala de festivități deschisă în fostul spațiu al cinematografului Balada. Pe 12 aprilie se vor afla la Buzău, unde „Dunărea de Jos” tocmai și-a deschis anul trecut o filială, La Tulcea vor ajunge pe 14 aprilie, la Slobozia pe 3 mai, iar târgul educațional de la Galați va avea loc pe 5 mai.

Mai jos, un video cu o scurtă desfășurarea cronologică a evenimentului. Imagini cât mii de mii de cuvinte…


(P – Articol publicitar)

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu