„Vacanțe la Bahamas, două Ferrari și un șeptar”. Justiția, subiect de miștouri crunte pentru sentința din dosarul Aviasan | VIDEO

În timp ce la Galați se tace chitic, neauzindu-se nici pâs despre palma dată de Justiție contribuabililor prin sentințele din dosarul Aviasan, pedepsele cu suspendare aplicate lui Boldea & Co. au ajuns subiect de glume usturătoare la nivel național.

Pe canalul de You Tube „cevamarunt”, Sorin Pârcălab și colegii săi din echipa „Ceva bun” fac un mișto crunt de judecătorul care a dat sentințele.

În episodul 4 din seria „Purtătorul de cuvânt”, Sorin Pârcălab – încarnând un politician rudimentar care poartă și vorbele din partea partidului său de inculți puși pe căpătuială – „rezolvă” sentințele date într-un dosar penal luând legătura direct cu un judecător.

Pedepsele definitive date în dosarul Aviasan – pentru un prejudiciu uriaș, de 21 de milioane de euro, în dauna statului căruia i s-a furat și vândut ilegal un teren rezidențial din nordul Galațiului – sunt de închisoare cu suspendare, după ce, la instanța inferioară, se stabiliseră la ani grei cu executare.

Citește Punct final în dosarul „Aviasan”. Fostul deputat Boldea și ginerele lui Durbacă au scăpat de pușcărie. Prejudiciul a fost estimat la 21 de milioane de euro

Născut în Marghita, Bihor, Sorin Pârcălab (38) s-a lansat ca „Jerry Seinfield de Timișoara”. Ulterior, mutat în București, s-a consacrat într-o „constelație” de comedianți reuniți sub egida Comics Club. Viorel Dragu, Toma Alexandru, Cristi Popesco, Sergiu Floroaia etc. produc și interpretează diferite episoade de stand-up comedy, în serii denumite generic, în funcție de subiecte și schema de personaje, „ceva mărunt”, „ceva scurt”, „ceva bun”.

„Trafic de influență, dare de mită, chestii obișnuite…”

Pentru două bilete de vacanță în Bahamas, două Ferrari și un „șeptar” (o limuzină BMW seria 7), politrucul creionat de comicul bihorean Sorin Pârcălab negociază o preschimbare de pedeapsă: „ce mi-e șapte cu executare, ce mi-e trei cu suspendare?”.

Inculpații pentru care Pârcălab, într-un personaj încărcat evident cu aură pesedistă, cere reduceri de pedepse „e mai mulți: (…) Mihail Boldea, Matei Oprea și Marosy, cu y, Mircea, Mircea fără y”.

Plasarea rizibilei situații într-un context real, cu suspiciuni rezonabile asupra integrității unor slujitori ai Justiției, se face alăturându-se încă un „client” pentru intervenția mituitoare a politrucului de la M.O.P (Ministerul Opiniilor și Părerilor). Acesta pune o vorbă și pentru

„Bogdan Hosu, soțu’ lu’ Giorgiana de la DIICOT, Giorgiana-banana, aia cu alunița pe… a-ha, a-ha, a-ha, da-da-da, și mie… Mna, soțul… păi, să anuleze probele! Cum ce-a făcut? A făcut trafic de influență, dare de mită, chestii obișnuite, nimic…”

Aluzia este clară, la Dan Hosu, fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate a IGPR, trimis în judecată de DNA pe 6 februarie 2017 pentru trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic și la folosirea în scopuri ilegale a unor informații clasificate.

Hosu, care acum câteva zile a „beneficiat” în dosarul său de eliminarea probelor strânse de DNA cu SRI prin mandat de siguranță națională, este soțul actualei procuroare-șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu. Aceasta s-a remarcat prin supervizarea îngropării dosarului 10 August, clasarea dosarului Black Cube și după ce, anul trecut, a trebuit să dea explicații și pentru deficiențele grave din dosarul Caracal.

Cu sketchurile din seria „Purtătorul de cuvânt”, Pârcălab & Co. de la Comics Club – printre cei mai cunoscuți comedianți din România la ora actuală – intră pe un teritoriu dificil, dar în mare nevoie de voci curajoase care să-l acopere.

Iar nevoia de voci critice este cu atât mai stringentă cu cât, inclusiv în fața unor derapaje grave, inclusiv în justiție, atât mediul civic, dar și cel politic de opoziție, par lipsite de glas.

De exemplu, în cazul celor 40 ha de teren însușite fără drept și valorificate în interes propriu de inculpații din dosarul Aviasan, cu un prejudiciu total stabilit la 21 de milioane de euro, nici măcar protestatarii de cursă lungă din Galați nu au avut de spus ceva procurorilor, care au instrumentat lent și deficitar dosarul, DNA Galați fiind una dintre cele mai „tăcute” instituții, aparent lipsită de activitate, din peisajul local.

Încă de la celebrele „Chestiunea Zilei” – realizate acum peste 20 de ani de Florin Călinescu și o echipă din care făceau parte comicii Dragoș Moștenescu, Emil Mitrache, Grig Chiroiu, Bogdan Dumitrescu, Constantin Zamfirescu și alții, pe scenarii scrise de Mihai Găinușă și Mișu Marinescu – umorul politic a fost adesea ocolit de comedianți fiind prea riscant pentru „sănătatea” contractelor, în special cu primării și alte instituții de stat ce organizează spectacole pe bani publici. 

Mai jos, extrasul relevant din cel mai nou episod din seria „Purtătorul de cuvânt”, publicat ieri, 30 iulie pe canalul de YouTube „cevamarunt”, episod care, la ora scrierii acestui articol, avea deja aproape 50.000 de vizualizări.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version