Soluția tembelă aleasă de Pucheanu la Galați, respinsă vehement de București. „E poluantă și în dezacord cu directivele UE. Un model bun ar fi cel din orașul Copenhaga”

In Actual, ImpoziTaxe

Una dintre „marile realizări” ale primarului Ionuț Pucheanu (foto), cu care el s-a tot lăudat în ultimii 4 ani, este cea referitoare la închiderea sistemului centralizat de încălzire din Galați și oferirea de bani publici pentru ca gălățenii să își monteze centrale termice de apartament, în principal. Nicăieri în lume această soluție nu este privită cu ochi buni.

Primarul Ionuț Pucheanu a decis, în 2017, închiderea sistemului centralizat de termoficare pentru că a fost depășit de subiect.

Pucheanu a procedat fix ca un doctor care, neștiind cum să salveze mâna unui pacient care are fractură, îi taie mâna omului!

Că e mai simplu să tai mâna decât să o salvezi, să încerci să repari situația.

Soluția tembelă cu care a venit primarul Pucheanu, în 2017, a fost să aloce câte 3.000 de de lei din bani publici fiecărui proprietar de apartament pentru a-și achiziționa centrală termică pe gaz metan sau altă sursă de încălzire (panouri radiante).

Peste 25.000 de gălățeni au solicitat și primit ajutorul de încălzire de 3.000 de lei de la Primăria Galați, bani cu care cei mai mulți și-au montat centrale termice.

Ca și cum Galațiul nu era deja un oraș poluat, a mai venit și Pucheanu cu tâmpenia lui

Soluția aleasă de primarul Pucheanu este respinsă vehement de alte orașe mari cum este, de exemplu, Bucureștiul.

Concret, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a propus ca Primăria Capitalei să subvenționeze achiziția de centrale termice de apartament, cum a procedat Galațiul.

City managerul Bucureștiului, Sorin Chiriță, culmea tot pesedist ca și Pucheanu, a respinsă însă categoric ideea de a da oamenilor bani pentru a-și monta centrale termice de apartament.

Iată declarația făcută luni, 31 august 2020, de city managerul Bucureștiului, într-un comunicat de presă preluat de cotidianul Evenimentul Zilei:

„Se tot vehiculează scenarii privind viitorul termoficării în București. Unul dintre ele este subvenţionarea achiziţiei centralelor de apartament, pe care nu îl considerăm potrivit pentru o mare aglomerare urbană cum este Capitala. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, este preferabil să avem un număr mai mic de centrale – situate la marginea oraşului, care permit o anumită înălţime a coşurilor de evacuare şi dispersarea noxelor – decât un număr mare de centrale în tot oraşul. Imaginați-vă că locuiți în București și 550.000 de centrale termice de apartament evacuează zilnic noxe la fereastra dumneavoastră”.

Galațiul nu are 550.000 de apartamente, cum este cazul Bucureștiului, dar în mandatul lui Pucheanu s-a accelerat instalarea de centrale termice de apartament, după închiderea sistemului centralizat de termoficare.

Ca și cum Galațiul nu era deja un oraș poluat, au mai venit și aceste zeci de mii de centrale de apartament ca să bage noxe în plămânii gălățenilor.

Soluția aleasă de Pucheanu este în dezacord cu Directivele Europene

Tot city managerul Bucureștiului mai spune, în același articol din Evenimentul Zilei, că modelul adoptat de orașul Copenhaga (Danemarca) ar fi unul ideal, cităm:

„Conceptul de dezvoltare durabilă a orientat măsurile autorităţilor spre eliminarea producătorilor de noxe din oraşe pentru ca sănătatea locuitorilor din zonele aglomerate să nu fie afectată de gazele arse. Un model aplicabil în Capitală este cel al oraşului Copenhaga, unde mai mult de 80% dintre locuitori sunt racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi beneficiază de toate avantajele acestuia”.

De altfel, Directivele Europene prevăd utilizarea unui sistem centralizat de termoficare în orașele mari şi nu dezvoltarea de sisteme paralele. Primarul Pucheanu nu a auzit de realizarea de investiţii în noi surse de producţie, în cogenerare, care să utilizeze tehnologii noi, nepoluante. De fapt, el nici nu și-a pus vreodată problema asta.

Pucheanu a tăiat mâna pacientului și apoi a declarat mândru de el că pe pacient nu îl mai doare mâna!

Faptul că vechiul sistem de termoficare era unul învechit, generator de găuri în bugetul local, nu înseamnă că Galațiul, care are pretenții de oraș european, trebuia să adopte un sistem paralel de încălzire, refuzat după cum se vede de toată Europa.

Gălățenii nu l-au ales pe Pucheanu ca să desființeze sistemul centralizat, că asta putea face oricine, ci ca să vină cu soluții adecvate vremurilor pe care le trăim. Soluții cât mai puțin poluante și ieftine pentru majoritatea proprietarilor de apartamente.

Unde sunt cele 36 de milioane de euro, adică 12 milioane x 3 ani?

Și încă ceva.

Primarul Pucheanu a spus de nenumărate ori că prin închiderea sistemului centralizat de termoficare a făcut o economie de 12 milioane de euro/an la bugetul Galațiului.

De acord.

Potrivit calculelor lui Pucheanu, în 3 ani s-au „economisit” 36 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să se regăsească în investiții.

Problema este că nu se simt nicăieri cele 36 de milioane de euro.

Așa-zisele mari investiții, cum ar fi achiziționarea de autobuze noi, s-au făcut din împrumuturi bancare pe care Galațiul le va plăti în următorii 20 de ani.

Unde sunt cele 36 de milioane de euro „economisite” de Pucheanu prin închiderea sistemului centralizat de termoficare și nedezvoltarea altui sistem nou, în cogenerare, benefic gălățenilor care locuiesc la bloc?

Păi, poate că ar trebui căutați în buzunare și în conturile bancare apropiații lui Pucheanu și ceilalți băieți deștepți de la PSD care au administrat Galațiul în ultimii 4 ani.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu