Sfidare pe banii noștri! După tinerii și bătrânii din centrele Primăriei, Pucheanu își bate joc și de carantinați cu gunoaie și lături! VIDEO

In Actual, ImpoziTaxe, Local, Sanatate, Sistemul

Deși primarul Galațiului susține că au pretenții nejustificate, carantinații stau în condiții jalnice la cei peste 60 de euro pe zi alocați de Guvern pentru fiecare persoană.

Mai mult, românii veniți de peste hotare și introduși în carantină forțată la Galați, sunt cazați peste numărul de locuri disponibile, în condiții improprii.

Este vorba, de exemplu, despre persoanele aflate în carantină în locuințe sociale încă nerepartizate, din blocul M11 de pe Centura Galațiului. Și pentru care Guvernul, prin Ministerul Sănătății, plătește bani grei ce ar justifica o cazare plus masă măcar în regim de pensiune sau hotel de două stele, cu televizor și internet incluse.

Acolo, în așa-zise apartamente de o cameră sau două, prevăzute cu 51 de paturi din sursele noastre, au fost cazate peste 70 de persoane.

Din capul locului, trebuie spus că acele apartamente sunt o rușine a Galațiului, fiind construite pe bani grei, dar mult sub standardele legale.

Afacerea a început sub primarul precedent, Marius Stan, și a continuat nestânjenită de vreo autoritate de control și sub actualul primar, Ionuț Florin Pucheanu.

Practic, vorbim despre niște locuințe de dimensiunea unor cuști, care au în schimb numere pe uși, construite după același proiect după care s-au construit blocurile sociale din cartierul Henri Coandă din Constanța.

Doar că acolo s-a ajuns la dosare penale, inclusiv pentru primarul Mazăre, pe când la Galați nu am auzit de vreun control de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Curtea de Conturi sau din partea procurorilor.

Am mai scris AICI, pe Alternativa fără mogul, despre aceste blocuri făcute din panouri tip sandwich, cu izolație termică din spumă, pereți din rigips, linoleum pe jos în loc de parchet laminat, dar și fereastră la dormitor care dă pe casa scării! Mai mult, ca să iasă la metraj pătrat suprafețele – care oricum sunt sub standardul celor din ghetourile construite de comuniști – s-au suprapus camerele și dependințele, eliminându-se pereții, astfel încât bucătăria este între antreu și balcon, suprapusă sufrageriei, iar baia este… în debara.


Citește despre Noua arhitectură gălățeană de Gulag, pușcărie sau bordel | Blocuri sociale mai strâmte decât în ghettoul comunist!


Ei bine, în aceste spații de coșmar a carantinat primarul pesedist Pucheanu românii sosiți din străinătate cărora Guvernul le-a alocat aproximativ 62 de euro/zi pentru cazare și mâncare.

Primarul se face că nu știe sau știe că dispar banii carantinaților? Fiindcă Guvernul a fost totuși generos!

Invitat marți, 14 aprilie, la Deschide lumea pe Realitatea TV Galați-Brăila, primarul Ionuț Florin Pucheanu, în stilu-i caracteristic – doar ceva mai bolovănos și mai supraponderal în exprimare de la lipsa exercițiului discursiv zilnic probabil – s-a apucat să-i critice pe carantinați.

Una dintre nemulțumirile pesedistului Pucheanu este că românii veniți de peste hotare și aflați în carantină nu sunt mulțumiți de mâncare.

„Hrana este asigurată prin intermediul Cantinei Sociale, până în ora 12 se face distribuirea (…) trei mese: prânzul – mâncare gătită, cina – mâncare gătită și mâncare rece pentru micul dejun.

Se aruncă foarte multă mâncare, ridicăm sute de kilograme o dată la câteva zile.

Nici măcar nu se uită ce li s-a adus, refuză din start: «Lasa-mă, domnule, cu prostiile tale. Mie mi-aduce Costeluș, prietenul meu din copilărie» (…) Ar trebui un raport, ăăă… sau un dialog zilnic cu peste 500 și ceva… Nu avem personalul necesar care să sune (și să întrebe, n.n.) «Bună ziua, mâine ce doriți, À La Carte sau Meniul Zilei?» O mare parte dintre ei comandă la delivery…

Li se aduce sacoșica, se face schimbul de bani, nu e în regulă așa. Cei care asigură paza ar trebui să fie mult mai stricți.”

Iată mai jos declarațiile în integralitate ca să vedeți până unde merge tupeul și minciuna:

Acum, ca să știm pe ce discutăm, iată ce prevede Hotărârea nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății:

„Art. 2. – Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană sunt următoarele:

a) alocația de cazare în valoare de 230 lei/zi, care include, pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile cu servicii de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor persoanelor și a altor efecte personale ale acestora; în situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 lei/zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecția bagajelor și a altor efecte personale ale acestora;

b) indemnizația de cazare, în cuantum de 70 lei/zi, care include următoarele cheltuieli:

(i) cheltuieli cu hrana – 3 mese/zi, servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor și a veselei de unică folosință;

(ii) cheltuieli cu apa – între 2-4 l/zi/persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosință;

(iii) cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte 2 pijamale și 2 perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare”

Așadar, conform legii, primarul nu doar că ar trebui să nu le servească aceeași mâncare carantinaților în fiecare zi, dar poate ar trebui să-și pună un șervet pe mână și să le-o ducă și la ușa camerei de câți bani s-au alocat.

Edilii gălățeni excelează în minciuni, dezinformare și chiar zădărnicirea combaterii unei boli extrem de contagioase

Dacă ați fost atenți chiar la cuvintele primarului, acesta se dă de gol la modul grosolan și recunoaște că cetățenii băgați în carantină sunt tratați cu dispreț.

De exemplu, mâncarea se aduce o dată pe zi, dar acesta include două mese calde. Păi, cum poate fi cina mâncare gătită, implicit caldă, dacă ea vine la prânz, odată cu dejunul?! Pucheanu spune că strânge la câteva zile sute de kilograme de mâncare aruncată. A, deci nu se strânge gunoiul zilnic, ci se ridică, de fapt, o dată la câteva zile!

O altă gogoriță scoasă pe gură de Pucheanu este aceea a comenzilor date de carantinați la „delivery” – cum nominalizează acest absolvent de facultate incertă (făcută prin corespondență probabil) ajuns primar – serviciile de catering sau livrare a mâncării gătite la adresa clientului.

Evident, acest lucru este o inepție fiindcă nimeni nu se poate apropia de căminul H, blocul M11, hotelul Sport sau alte locații de cazare ale persoanelor aflate în carantină întrucât acestea sunt păzite. Mai mult, „paznicii” la care se referă primarul Pucheanu sunt chiar echipajele de poliție locală deci, dacă totuși livrarea în condiții de insecuritate sanitară se petrece cum susține, aceasta se întâmplă chiar sub ochii poliției de care el însuși răspunde direct.

Dar haideți să vedem împreună care este realitatea din blocul M11, de pe șoseaua de centură, unde stau o parte din carantinați.

Publicată de Andreescu Valerian pe Vineri, 17 aprilie 2020

Noi am luat legătura cu cel care a postat filmul pe Facebook și ni s-a confirmat o situație mult mai rea decât se poate observa în imagini.

La fel ca și în cazul tinerilor din centrele de sprijin gestionate de Primăria Galați, municipalitatea condusă de pesedistul Pucheanu face economii importante când vine vorba să hrănească decent – n-a zis nimeni nimic de lux – niște persoane care sunt totuși cetățeni europeni și au drepturi.


Citește despre o Bătaie de joc la un cămin al Primăriei Galați. Tineri defavorizați sechestrați și ținuți flămânzi | FOTO


Mâncarea caldă ce trebuie livrată carantinaților seara este „sărită”, furnizându-se doar o pâine, o cutie de pate și niște salam sau crenvurști ce trebuie consumate atât la cină, cât și la micul dejun. Nici vorbă de legume proaspete, de brânză, unt, gem, fructe sau alte produse specifice unei alimentații normale. Dar pe care, probabil, edilii Galațiului le consideră delicatese în viziunea lor asupra votanților de rând.

 

Deși hotărârea Guvernului este foarte clară, carantinaților nu li se asigură nici elementarele produse de igienă, săpun, dezinfectanți, prosoape sau hârtie igienică. Evident, nici nu poate fi vorba despre cele două perechi de pijamale și papuci, nicidecum despre serviciile de spălătorie pentru hainele cu care au venit aceștia sau în care trebuie să-și petreacă cele două săptămâni de carantină.

Oamenii sunt convinși că mâncarea nu este proaspătă, ci probabil este făcută o dată la două zile de vreme ce au același meniu două zile la rând. Pe de altă parte, unul dintre cei cazați ne-a relatat cum a văzut că persoană adusă mai de curând a fost băgată în cameră imdeiat după cei au plecat cei care a stat în carantină în seria trecută. Și mulți au găsit prin camere „urme” ale celor de dinainte – cârpe, haine, mizerie etc.

O altă persoană carantinată ne scrie că:

„Nu mai zicem că se mănâncă pe paturi fiindcă de mese nici nu mai vorbim, apa la WC nu curge, trebuie să turnăm apa în toaletă cu o găleată. Internet nu este deși probabil și aici vorbim de un lux pentru secolul XXI. TV nici atât. Astea dacă le-am cere probabil că ni s-ar râde în nas… Efectiv doar curent electric. Atât!”

Și ne trimite două poze cu ultimele livrări făcute de Primăria Galați la standardul de 70 de lei mâncarea de persoană pe zi. Din poze observăm că, în sfârșit, s-a adus și ceva dulce oamenilor. Ieftin și de slabă calitate, alături de câteva roșii vopsite de Paști, dar s-a adus. Tot hrană rece, evident. Judecați și dvs.

Foarte grav, sub ochii larg închiși ai Direcției de Sănătate Publică și ai altor autorități de control ale Guvernului în teritoriu, persoanele aflate în carantină, în loc să fie deservite la ușa camerei, cum prevede textul legislativ, sunt constrânse să interacționeze. Mâncarea este livrată în hol, pe o masă, la comun/ Mai mult, lângă aceasta, cum se vede și în poze, se află chiar sacii de gunoi pe care tot carantinații trebuie să-i colecteze la grămadă ca să-i ridice municipalitatea când își aduce aminte…

Practic, din banii alocați de Guvern, se face o mare economie pe spatele contribuabililor. Mâncarea se pregătește la cantina socială la costuri minime, condițiile sunt cele de ghetto, dar pe spatele carantinaților, Primăria lui Pucheanu decontează condiții de hotel.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, poți s-o faci aici. Sau dă un click mai jos, spre contul nostru de Patreon, pentru a ne ajuta cu o donație. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

2 commentsOn Sfidare pe banii noștri! După tinerii și bătrânii din centrele Primăriei, Pucheanu își bate joc și de carantinați cu gunoaie și lături! VIDEO

  • La cat au contribuit ei pt statul roman primesc prea mult!

  • mai taiem din vrajeala?

    „Haeroportul Tandarei”, marii contributori la bugetul de stat, pe scurt pleava societatii cred ca ei sunt la hotel, la Mamaia… Trebuiau tinuti in corturi, la granita, despaducheati si verificati daca nu sunt urmariti prin alte tari, nu cazati in apartamemte noi si hraniti moka din banii pvlimii contributoare.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu