Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” își fixează jumătatea de centenar în efigiile istorice ale Anului Centenar România

Împlinirea a cincizeci de ani de existență a Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” a fost serbată în decembrie 2017, dar jubileul a continuat și în Anul Centenar 2018, luna ianuarie. Asociaţia „Frontiera Gălăţeană” a donat școlii și a dezvelit festiv şapte basoreliefuri reprezentând personalităţi ale istoriei românilor. Sunt basoreliefurile unor importante personalități care au marcat istoria poporului român: Decebal, Traian, Mircea cel Bătrân, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza.

Donația și festivitatea de la Școala „Mihail Sadoveanu” din Țiglina III este cea de-a doua acțiune organizată pentru sărbătorirea Anului Centenar de Asociația „Frontiera Gălățeană”. Prima reprezentație de readucere în conștiința publică a marilor figure ale istoriei României a fost organizată de Asociația „Frontiera Gălățeană” la sărbătoarea Bobotezei. Atunci, în colaborare cu Arhiepisopia Dunării de Jos și Primăria municipiului Galați a fost creată o gardă de onoare echipată cu vestimentația militară specifică epocii în care au trăit și influențat istoria figurile emblematice ale istoriei românești, imprimate și în basoreliefurile dezvelite la Școala Mihail Sadoveanu.

Conducerea școlii, profesorii și un grup de copii în costume populare i-au întâmpinat  pe invitații de la festivitate. Au fost prezenți membrii Asociației Frontiera Gălățeană, membri ai Asociației „Galați, orașul meu”, decanul Facultății de Istorie de la Universitatea Dunărea de Jos, conducerea Poliției Locale Galați și reprezentanții Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Scopul activității educative a fost atins. Lucrările realizate din cotizațiile membrilor Asociației au fost receptate de elevi ca embleme cu valoare de simboluri naționale. Basorelieurile dezvelite la Școala Sadoveanu sunt turnate în matrițe pe care asociația le are în proprietate, matrițe care au fost realizate cu sprijinul artiștilor plastici gălățeni Mugur Vrânceanu, profesor la Liceul de artă Dumitru Cuclin și Gheorghe Nour, șef serviciu la Poliția locală Galați.

Președintele asociației Frontiera gălățeană Col. r. Didel Bădărău a vorbit despre importanța istoriei și a culturii politice, referindu-se la modelele din efigiile fixate pe pereții școlii. În scopul dezvoltării sentimentelor patriotice, Asociația „Frontiera Gălățeană”a anunțat că astfel de basoreliefuri vor fi oferite și altor școli, pentru a aduce personajele din cartea de istorie mai aproape de elevi. Directorul școlii a citit o scrisoare de mulțumire, pentru contribuția la insuflarea sentimentului patriotic în rândul comunității școlare.

Inițiativa expunerii în școli a basoreliefurilor marilor personaje ale istoriei României este cu atât mai educativă și potrivită cu Anul Centenar cu cât peste două zile se va sărbători la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza Unirea Principatelor din 1859.

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version