Colegiul Național Costache Negri din Galați a primit cu toate ușile colegiului deschise, 45 de profesori și învățători de etnie română sau cunoscători ai limbii române, din școlile românești din Bugeac-regiunea Odesa din Ucraina. Este a doua ediție a unui atelier pedagogic de mare succes, organizat de Asociaţia „Danubiana” Galaţi, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Costache Negri”din Galați și susținut financiar de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din România
Rezultatele deosebite ale primei ediții, din anul 2015, au dus la o Școală de vară de amploare mai mare, fiind prezente la „Școala de vară dunăreană” de la Galați profesori de limbă română, ucraineană, engleză, rusă, de istorie, fizică, chimie, matematică, biologie, informatică, psihologie și educație fizică, dar și bibliotecari și învățători pentru clasele primare din Babele/Ozernoe, Plavni, Orlovca, Hagicurda/Camâșovca, Dimitrovca, Dolinscoe, Staroselie, Novoseliscoe, Utconosovca, Borisovca și Ismail.
Profesorii și învățătorii din zona compact românească din regiunea Odesa – despărțiți de colegii lor din Galați de o frontieră a ignorării problemelor lor – au fost întâmpinați de profesori ai Colegiului Costache Negri, dar și de membri ai Uniunii Scriitorilor, activiști ai asociațiilor neguvernamentale ce dezvoltă proiecte transfrontaliere, publiciști și scriitori ce au contribuit la cunoașterea în date reale a elementului românesc din Bugeac, redactori ai publicației „Bugeac”, elevi ai Colegiului și ziariști din Galați.
Directorul Colegiului Costache Negri, Andra Ionescu, a făcut o prezentare a Colegiului, a cărui istorie începe în secolul 19 la Ismail. Bibliotecarul Elvira Alexandrescu a preluat misiunea de ghid și moderator, conducând oaspeții prin toate spațiile de studiu și de lucru ale Colegiului. Au fost prezentate metodele de predare integrată, sistemele de studiu pe grupe, diversele ateliere și materialul didactic aferent, laboratoarele și dispozitivele dedicate manualului digital.
În sala de festivități, profesorii de limbă română din Ucraina – regiunea Odesa, au vizionat un film-evocare, realizat de elevii Colegiului, pentru a marca aniversarea a 140 de ani de la înființarea școlii. Profesorul universitar Mihaela Dumitru de la Facultatea de Arte a Universității Dunărea de Jos a prezentat un eseu despre știință și conștiință, verticalitate, tradiție și frica de Dumnezeu. Salutul adresat oaspeților din Ucraina de sud de profesorii, scriitorii și jurnaliștii prezenți a fost continuat de un dialog între activiștii de la Despărțământul „Mihail Kogălniceanu” al Asociațiunii Astra din Iași și profesori și directori ai câtorva dintre școlile românești mari din regiunea Odesa.
Au prezentat starea la zi a educației și a condițiilor de învățare în limba română directori ai școlilor din Utconosovca, Borisovca-Tatarbunar, Ozeornoe-Babele, Camâșovca-Hagicurda.
„Scade numărul oamenilor din Hagicurda, pleacă în Europa, decad satele, scade natalitatea, perspectiva este în ceață, deși ne străduim să rezistăm…Ne stăruim să păstrăm tradițiile, avem 280 de elevi, dar 22 se duc deja la clasa ucraineană…Părinții sunt frunze pe apă, nu am garanția că la 1 septembrie elevii mei nu sunt în clasa de alături…Înțelegeți-mă cum vreți. Oricum, ne bucurăm pentru stăruința de a deschide fereastra pentru oameni ca noi!– a spus în cuvântul său directorul Vira Cocoș, de la școala din Hagicurda.
Un apel către guvernele celor două țări de convergență europeană a fost făcut de directorul Centrului de Informare al României din Ismail, Natalia Ursu. Este nevoie de coeziunea tuturor românilor din comunitățile românești din Bugeac pentru a contrabalansa tendința oficială de a dubla clasele românești de cele ucrainene, de a menține dualitatea subversivă „români și moldoveni”, de a susține o minimă prezență scrisă cu caractere latine (oficial, abecedarele pentru limba română sunt scrise în limba… moldovenească), ceea ce va duce inevitabil și rapid la o situație dramatică: nu vor mai fi vorbitori de limba română în Bugeac!
Natalia Ursu a făcut un apel către guvernele celor două țări – problemele complexe și disperate ale comunității românești din Bugeac-Ucraina pot fi rezolvate între ministerele corespondente din cele două țări, după modelul Transcarpatia-Cernăuți.
Proiectul „Școala de vară dunăreană” ediția a II-a a primit o finanțare de 25 000 de lei în sesiunea 2017 a programului de finanțări acordate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni din România. În esență, proiectul desfășurat la Colegiul Național Costache Negri din Galați și în instituții etalon pentru cultura și spiritualitatea din zona gălățeană a Dunării Maritime își va propune să ofere suport și specializare cadrelor didactice din școlile din sudul Ucrainei, cu predare în limba română. Se încearcă totodată oferirea de argumente și modele metodice pentru a stopa fenomenul de închidere a școlilor cu predare în limba română din Bugeacul istoric, actuala Regiune Odesa.