Scările Monumentale Galați – încă un monument de la km 0 scufundat în paragina municipală garantată de Pucheanu

In Actual, Alta lume

Administrația bezmetică Pucheanu a anulat Parcul Eminescu în plină caniculă, fără a oferi o alternativă de refugiu (Grădina de Vară Central era o variantă, acum rămâne raiul câinilor vagabonzi și boschetarilor). Este abandonată total de cel puțin un an Zona Scărilor Monumentale de la intersecția str. Domnească cu Dunărea. Cea mai atractivă și spectaculoasă Zonă de belvedere a Galaților a ajuns Zonă Interzisă pentru admirat Dunărea și perspectiva Munților Dobrogei. Țiganizarea și manelizarea absolută a incintei Scărilor are marca inconfundabilă și iremediabilă a administrației Pucheanu, trântită chiar pe frontonul turistic al Galaților. Cine ajunge la Scări și nu cunoaște codul pesedist al paraginii garantate (rimează cu venitul minim garantat asigurat de Partid pentru trândăvit și parazitat bugetul public), pleacă scârbit și își fixează în memorie sila de a mai călca vreodată pe acolo. Imaginile de mai jos, luate din interiorul Zonei Interzise (de fapt miezul interesului general oferit cândva de Scări) chiar de Ziua Marinei vă garantează că fanariotismul pesedist marca Pucheanu va reuși să consolideze renumele de Fluviu al Prostiei Garantate. Este un adevărat brand administrativ, confirmat pe canalele media încă de anul trecut, pentru segmentul gălățean de Dunăre – se serbează 125 de ani de șantierism naval la Mila 80, ce dracu! Începând din 1565!

Zona Interzisă de la km 0 – raiul boschetărelii de administrație municipală

Anexăm și două mormăieli/declarații de (i)responsabili de la societățile care sunt cu treburi pe la Faleză – să foreze, să dreneze, să vidanjeze, să consolideze, să improvizeze soluții de ferchezuire a vitrinei Dunărene a Galaților – ApăCanal și Servland. Nu le iese mai nimic – sunt scurgeri de parandărături peste tot și pute a stagnare și sifonare de fonduri bugetare, de-ți mută nasul din loc.    

Gheorghe Pascariu, director Servland

„S-au rezolvat problemele care au fost, se face monitorizare în cealaltă parte. Se iau cote pentru infiltrații, prin măsurători în puțuri. Proexrom din Iași face măsurători generale privind deplasările Falezei, prin observații în înclinometre. În funcție de rezultate, se schimbă soluția tehnică… Noi ne-am ocupat de Zona Elice. Au fost infiltrații de apă, prăbușiri… Așteptăm să scadă Dunărea ca să facem o cămășuială interioară a vechiului tunel de canalizare. Acum se manifestă fenomenul de prea plin, nu putem lucra. Mai departe nu știu ce se va face.

Noi am descărcat compresia, să nu mai împingă în scară, să nu mai apară surprize. Am rezolvat prin coloane forate, între care am pus bare. Am forat până la terenul primar stabil. Au fost duse coloane la 20 de metri, plecând de la nivelul – 4 m. Nu s-a discutat niciodată despre posibilitatea de a duce strada în subteran, pentru a consolida suplimentar și versantul și deversorul, care făcea posibilă întreținerea fără a mai fi necesare lucrări prin excavări de la suprafață. Dacă s-ar încerca o astfel de lucrare în faleza de la intersecția Bdul Marii Uniri cu Coșbuc, înălțimea mare ar face și costurile foarte mari. Ar fi complicații tehnice, ar implica costuri ridicate…

Pe Faleza de Jos, când Dunărea este scăzută, montăm pompe și intrăm după batardou de palplanșe, ca să fie nivel scăzut în colector. E posibil să terminăm în 2-3 săptămâni (dialogul cu managerul de la Servland a avut loc la începutul lunii iunie 2018, tocmai au trecut trei luni și la Scări totul este încremenit, nu se lucrează nimic, abandonul este generalizat, mirosurile și scurgerile de apă contaminată fac zona insuportabilă). Într-o lună terminăm lucrarea de cămășuire a deversorului vechi.

Apoi, intrăm pe Scările Monumentale, care are structura de rezistență slăbită, e vorba de plafon. Noi doar am sesizat că sunt probleme de rezistență…După expertiză, se decide ce tip de lucrare se face: consolidare, reparații până sub drum sau altele… La Faleza inferioară, intervențiile urmează să le facă Apă Canal, sunt infiltrații și surpări de la apa pluvială”.

 Aurel Condurache, director tehnic Apă Canal

„Acolo există o lucrare pe care o face Primăria, este vorba de reabilitarea deversorului vechi de apă, care a fost începută anul trecut, dar din cauza nivelului ridicat al Dunării a fost oprită. Lucrarea trebuie să înceapă anul acesta, nivelul scăzut al Dunării permite acest lucru acum. Am vorbit cu administratorul firmei şi săptămâna viitoare va începe lucrările. Ce se întâmplă, dânsul a făcut acolo un ecran de palplanşe, care efectiv blochează volumul de apă care este în spatele palplanşelor şi care, bineînţeles, în timp se deteriorează şi poate produce mirosuri. Dar problema acum este de la un cămin care bolboroseşte, care aparţine unui agent economic, nu aparţine societăţii noastre.

De acolo provine mirosul, este apă uzată, este mizerie acolo şi, culmea, este şi alimentaţie acolo. Respectivul poate să facă oricând o comandă la noi sau la orice agent economic autorizat să vină să vidanjeze şi să desfunde (comandă pentru vidanjat rețeaua publică de canalizare, cea pe care Apă Canal Stan-Condurache deține monopolul?). Acordăm tot sprijinul şi acum dacă facem o comandă, răspundem la solicitare. Trebuie luate măsuri în regim de urgenţă acolo”.


Poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu