Au reușit să facă săpun ecologic din ulei prăjit. Locul 1 pentru aceste doamne de la Universitatea Dunărea de Jos, la un concurs de idei de afaceri

In Local, Sistemul

Uleiul rămas după ce, de exemplu, am făcut cartofi prăjiți, ulei pe care mulți îl răstoarnă în chiuvetă sau în vasul de toaletă poate fi folosit cu succes ca materie primă pentru obținerea unui săpun ecologic. Cum este posibil așa ceva? Vă explică echipa de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, formată din 5 doamne (foto deschidere), care a luat locul 1 la un concurs de idei de afaceri.

DanubEcoSoap este proiectul cu care o echipă de la Facultatea de Științe și Mediu din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a luat locul I la concursul de idei de afaceri Danube Growth Initiative.

Practic, este vorba despre un săpun obținut din ulei alimentar rezidual, deșeu insuficient valorificat în prezent pe piața românească.

Echipa care a realizat acest proiect este coordonată de prof. dr. habilitat Rodica Mihaela Dinică și este formată din tinerele Anna Busuioc (fostă Cazanevscaia), farmacista doctorandă, și chimistele doctorande Maria Daniela Ionică (fostă Mihăilă) și Andreea-Veronica Botezatu (fostă Dediu). Care probabil au avut deja ocazia să vadă cât de îndărătnic este acest deșeu prezent în orice gospodărie, uleiul uzat, când vine vorba de debarasare și i-au pus gând… bun, să-l facă din Cenușăreasă prințesă în gospodărie.

Așa încât ele propun ca uleiul care se strânge în gospodărie – și care este uzual aruncat la chiuvetă – să treacă printr-un proces de purificare, se fie filtrat și amestecat apoi cu ingrediente pentru saponificare și diferite uleiuri esențiale extrase la în laborator.

Se va obține astfel un săpun (solid sau lichid) biodegradabil, perfect pentru igienizare.

„Noi am prezentat la concurs un săpun cu arome de citrice, având în compoziție și ulei de palmier originar din Camerun”,

a explicat prof. dr. Rodica Dinică.

La competiția organizată de Primăria Galați au participat șase echipe, din care cinci sunt alcătuite din studenți de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

„A contat în principal aspectul ecologic, de reducere a poluării mediului înconjurător. Practic, un litru de ulei uzat poluează circa un milion de litri de apă. Dintr-un litru de ulei se pot produce aproximativ 10 săpunuri solide de 100 g sau 5 litri de săpun lichid. Iar în această perioadă de pandemie, săpunul este indispensabil în școli, grădinițe, instituții de interes public”,

a mai detaliat directoarea Departamentului de Fizică, Chimie și Mediu, Rodica Dinică.

Fabrica de săpun Apollo 2.0

Ideea este în curs de brevetare. În plus, proiectul câștigător va beneficia de o perioadă de incubare a afacerii, livrată de partenerii proiectului atât din mediul academic cât și din mediul privat.

„Putem valorifica, în condiții de laborator, uleiul rezidual de la Cantina studențească. Însă dorim, în amintirea Fabricii de săpun Apollo de la Galați, să facem din această idee o afacere de succes”,

se mândrește îndrumătoarea tinerei echipe de cercetătoare.

Competiția face parte Proiectul BluAct, având ca principal obiectiv promovarea antreprenoriatului sustenabil în domeniul economiei maritime și fluviale, stimularea inovării și crearea de noi locuri de muncă.

BluAct, finanțat prin programul UE URBACT III, constituie o rețea de șapte orașe portuare europene, respectiv: Piraeus (Grecia), Matosinhos (Portugalia), Burgas (Bulgaria), Mataro (Spania), Ostend (Belgia), Salerno (Italia) și Galați (România) înființată cu scopul de a împărtăși bunele practici privind antreprenoriatul din economia albastră.

(Articol publicitar)


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu