Atentat la siguranța și banii cetățenilor. Șantierele simultane ale Galațiului: între bătaie de joc și pericol public | GALERIE FOTO

În timp ce primarul se crizează pe Facebook pentru un geam spart, o bancă ruptă sau niște coji de semințe, șantierele deschise la ordinul Primăriei sunt o sfidare la adresa legilor dar și a bunului simț.

Probabil în goana după avansuri sau poate chiar și plăți intermediare cât mai curând, firmele „abonate” la banii contribuabililor au fost „ajutate” să înceapă cât mai multe lucrări, mult mai multe decât pot acoperi eficient din punct de vedere al utilajelor, personalului, dar mai ales organizării legale și civilizate de șantier.

Simultan, se schimbă țevi, se refac pavaje de trotuare, covoare asfaltice și parcări, totul pe repede-înainte când vine vorba de startul lucrărilor, iar apoi, în lipsa capacității de a acoperi simultan mai multe lucrări, în pas de melc spre finalizare.

Astfel, pospaiul de asfalt turnat pe Brăilei, de la Ultimul Leu până la ieșirea din Tecuci, face luna de când așteaptă marcajele de benzi și de treceri de pietoni. 200 de metri de țeavă se schimbă pe Siderurgiștilor de mai bine de două luni. Alți 300 m, pe Domnească, fac de acum trimestrul. La două trotuare, pe marginile Țiglinelor, se înlocuiesc niște amărâte de dale de patru luni.

În loc să alerge după investitori, Pucheanu se duce la pupat pensionare pe șantierele Galațiului

În ritmul „imprimat” de Primărie, Apă Canal înlocuiesc și ei, de cinci luni, vreo 400 m de conductă pe Navelor, iar alți „prestatori” de-ai lui Pucheanu plusează cu peste șase luni de muncă-n dorul lelii la 200 m de conductă pe Brăilei, de la Stirex până în strada Roșiori.

Pentru cine n-a urmărit programul de lucru pe șantierele Galațiului, vă spunem noi că este acordat cu cel al celor care ar putea să-i controleze pe constructori. Lucrează birocrații de la 9 la 16 și vinerea doar până la 14? Ei bine, așa și muncitorii pe șantiere, cu excepții notabile care confirmă regula.

Haos, mizerie, ilegalități și pericole la tot pasul

Problema, pe lângă aspectul ruinat al orașului împânzit de șantierele în ritm de melc, o reprezintă atentatul la sănătatea și siguranța cetățenilor.

Șantierele nu sunt marcate, nu se știe ce firme lucrează, la ce obiectiv, cu ce autorizații, care sunt termenele de finalizare, cine este beneficiarul, pe ce bani etc., minime informații care ar trebui afișate.

Ce pot ascunde aceste omisiuni? Ca de obicei, licitații trucate sau direct încredințări pe ochi frumoși, sume faraonice băgate în niște nimicuri, termene depășite cu lunile, autorizații lipsă, poate chiar muncitori la negru etc.

Opt motive pentru care șantierele deschise simultan în mandatul Pucheanu sunt o mare bătaie de joc pe bani publici

Mai mult, șantierele nu sunt sau sunt prost ori confuz semnalizate, lucrări neterminate tronează în mijlocul străzilor sau al trotuarelor, doar-doar și-o rupe careva mașina sau picioarele în ele, indicatoarele de atenționare, reducere a vitezei și ocolire lipsesc ori sunt amplasate alandala, materialele de construcție sunt aruncate la întâmplare atunci când nu sunt stivuite direct în calea pietonilor sau chiar a mașinilor, pământul extras este lăsat depozitat cu săptămânile în voia intemperiilor, scurgând nămol pe asfalt, gardurile de protecție sunt asigurate precar, utilajele se mișcă haotic printre mașini și pietoni, punându-le integritatea sau, în cazul ultimilor, chiar viața în pericol.

Și avem mai jos o galerie foto edificatoare, cu explicații minime deoarece imaginile vorbesc de la sine.

De exemplu, „capcane” nesemnalizate pentru mașini sau pietoni:

Atenție pe unde călcați, dar și să nu fiți călcați!…

Cu utilajul printre mașini și „spargerea” traficului cu troleibuzul.

Semnalizare curioasă, se descurcă fiecare cum poate. Atenție, zone decopertate și nesemnalizate!

Investiții cu distrugeri colaterale incluse. Atentat la pomii și pavelele recentelor „ctitorii” din centrul Galațiului.

Dar la ce să te aștepți când muncitorii „genialilor” constructori pe care Primăria îi tot cadorisește cu contracte din bani publici n-au nici haine de lucru complete, nici căști, nici încălțăminte de lucru și mai și lucrează cu mâinile goale, fără mănuși?

Bineînțeles, Primăria nu este singura vinovată de această stare de fapt.

Deasupra haosului și ilegalităților pe care le vedeți la tot pasul pe șantierele gălățene, „tronează” și indolența, ineficiența sau poate chiar incompetența unor alte instituții care, pe bucăți, ar trebui să-i sancționeze pe constructorii indisciplinați: polițiile Locală și națională Rutieră, inspectoratele de stat în Construcții și cel de Muncă, autoritățile de Mediu.

Iată de ce noii veniți la putere pot să-și facă o listă lungă și consistentă, de șefi ai unor astfel de instituții pe care îi pot schimba în aplauzele publicului odată ce se vor instala la butoanele guvernării.

De șantierele lui Pucheanu s-a ales praful modernizării. Ce minciuni spunea Pucheanu acum 2 luni

Fiindcă altfel, sub conducerea lor, domnia legii și a regulilor va fi la fel de șubredă precum țevile recent introduse, de exemplu, pe strada Navelor, în șantierul abandonat pentru ca firma de acolo să-și „mute” muncitorii la lucrările de pe Domnească. Vedeți cu curge apa din conducta abia pusă? Așa se vor risipi și procentele de încredere în noii veniți la putere dacă nu vor tăia în carnea vie și dolofană a celor care și-au bătut joc de banii și așteptările cetățenilor în ultimii ani.


Dacă doriți să sprijiniți financiar activitatea Asociației ALO și, implicit, a publicației Alternativa – Jurnalism fără mogul, o puteți face accesând acest link. Sau pot da click mai jos, pe contul nostru de Patreon, unde de asemenea pot face donații. Mulțumim de pe acum!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Exit mobile version