Șefa DNA Galați, Mihaela Leu, proaspăt reconfirmată în funcție, în data de 20 ianuarie 2023, pentru încă 3 ani (vezi articolul mai jos), a avut de-a lungul anului fiscal 2021 un salariu net anual de 262.785 de lei, potrivit propriei sale declarații de avere, postată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Dacă împărțim 262.785 lei : 12 luni = 21.898 de lei salariu net lunar în contul șefei DNA Galați, Mihaela Leu (vezi facsimil mai jos).
Convertit în moneda europeană, acest salariu înseamnă fix 4379 de euro net lunar.
Suma în sine este imensă dacă ținem de cont de faptul că vorbim despre România, nu de Germania sau Suedia.
Și nu ar fi o problemă că salariul procurorului-șef al DNA Galați (o structură teritorială de provincie, la urma urmei) este atât de mare, dacă performanțele acestei instituții care, oficial, luptă pe toate fronturile cu corupția ar fi notabile.
Vorba aia, procurorii anticorupție trebuie să aibă salarii motivante, îndestulătoare, pentru a nu fi tentați să bată palma cu cei pe care ar trebui să îi ancheteze.
Însă, cel puțin în Galați, noi nu ne aducem aminte ca DNA să fi avut vreun caz răsunător, în ultimii 10 ani, să zicem.
Asta în ciuda faptului că pe la colțuri se vorbește că unii magistrați din Galați, Brăila sau Vrancea (județe aflate în raza de competență a DNA – ST Galați) dau hotărâri cel puțin ciudate (ca să nu spunem strâmbe sau cu dedicație), iar politicienii se îmbogățesc într-un mandat de 4 ani cât alții în trei vieți. „Din muncă cinstită”, desigur.
Sperăm să nu greșim, dar ultimul dosar cât de cât răsunător instrumentat de DNA Galați a fost cel din anul 2013 cu fostul prefect Emanoil Bocăneanu, care cerea șpagă… baterii de duș și mese la restaurant pentru a facilita angajarea unor persoane în instituții aflate sub controlul Prefecturii Galați.
Dosare cu politicieni corupți nu am auzit să fi existat la Galați.
Asta înseamnă, logic, că la Galați nu există politicieni corupți, că procurorii DNA Galați „nu reușesc” să îi prindă.
Iar rezultatele extrem de slabe ale DNA Galați i-au determinat pe destui gălățeni să afirme, în special pe rețelele de socializare, că această instituție anticorupție „nu există” la Galați.