În timp ce în Primăria Galați sau în alte instituții locale există indivizi cu salarii de 7.000-8.000 de lei, care nu mișcă un deget pentru comunitate, un tânăr gălățean, plecat în București acum 12 ani, face o grămadă de lucruri bune pentru oraș. Și o face gratis și dezinteresat, doar pentru a promova Galațiul.
Ciprian Ciocan (primul din dreapta în foto sus) este din Galați, are 31 de ani și a plecat în București în anul 2005, atunci când a fost admis la Facultatea de Istorie. Între timp, Ciprian Ciocan a terminat facultatea, s-a angajat la Humanitas, s-a însurat și a înființat Asociația Mila 80 Galați (nu neapărat în această ordine). Mila 80 este o asociație care reunește oameni interesați de patrimoniul local, istoria comunității, evoluțiile sociale locale și de obiceiurile specifice Galațiului.
Ciprian Ciocan, promotorul tururilor pietonale în Galați
Pe scurt, Mila 80 organizează tururi pietonale în Galați, la clădirile de patrimoniu, căzute în uitare și ignoranță. Ciprian Ciocan spune că ideea înființării unei astfel de asociații i-a venit în urmă cu doi ani. “Stăteam de vorbă cu doi colegi de liceu (Colegiul Pedagogic – n. n.) și vorbeam despre cât de rar mergem acasă. Discutam în contextul în care la un moment dat să ne întoarcem acasă. Și am zis să facem ceva pentru Galați, nu neapărat ceva care să conducă la schimbarea climatului, ci să facem ceva care să scoată orașul din amorțeală, dar ceva care să nu necesite resurse însemnate – bani, timp etc. Am zis să nu reinventăm roata, ci să facem lucruri care se întâmplă în alte părți. Așa am început să facem tururi pietonale prin Galați. La primul tur pietonal, în iulie 2016, am avut 23 de oameni, majoritatea în vârstă. Ei trăiseră vremurile despre care noi povesteam, erau mișcați emoțional de turul organizat de noi”, spune Ciprian Ciocan.
Între timp, Asociația Mila 80 a ajuns să aibă aproximativ 1.000 de persoane (printre care și destui tineri) care participă la acțiuni, iar pe Facebook are 2.256 de cetățeni care îi urmăresc activitatea. Ciprian Ciocan vine o dată pe lună în Galați, la părinți, și organizează un tur pietonal, care se întâmplă musai duminica. Detaliile sunt anunțate pe Facebook, însă Mila 80 mai primește uneori ajutor și din partea presei locale, care îi mediatizează acțiunile.
Primăria Galați nu este interesată de munca făcută gratis de cei de la Mila 80
Ce anume face util Mila 80 pentru comunitatea gălățeană? Păi, în condițiile în care autoritățile locale par interesate mai mult de spolierea banului public și aproape deloc de resuscitarea Galațiului, Asociația Mila 80 realizează un gest de apropiere între oameni și oraș. Sau între oraș și oameni. “Noi nu întreținem un demers academic. Acțiunile noastre își propun să scoată în evidență potențialul cultural al Galațiului, nevoia protejării patrimoniului comunitar. De exemplu, în luna martie am organizat un tur pietonal dedicat străinilor care locuiesc în oraşul nostru, în special studenţilor veniţi în Galaţi prin programul Erasmus. Acţiunea cu numele “Unveiling The Wonders Of A Forgotten City” a atins principalele obiective istorice ale oraşului şi s-a desfăşurat exclusiv în limba engleză. Scopul evenimentului a fost de a oferi o opţiune de petrecere a timpului cetățenilor străini care se află în Galați și conectarea lor la valorile comunităţii locale”, își amintește Ciprian Ciocan.
Un premiu pentru Asociația Mila 80
Din parte autorităților locale, Asociația Mila 80 nu a primit cine știe ce sprijin. Asta în ciuda faptului că, de exemplu, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu îi urmărește acțiunile. Primăria Galați nu s-a arătat niciodată interesată de vreun parteneriat, astfel încât tururile pietonale ale Asociației Mila 80 să ajungă și la puținii cetățeni străini care vizitează Galațiul. “În septembrie 2016, am fost invitați la fostul Muzeu de Științele Naturi, de pe str. Domnească/91, la o întâlnire la care a participat și primarul Ionuț Pucheanu, parcă era și city managerul Humelnicu. S-a dorit înființarea unui soi de Consiliu Consultativ cu societatea civilă. Chiar am crezut în acest demers la vremea respectivă, dar din păcate acest eveniment nu a devenit o regulă. Nu ne-a mai chemat nimeni de atunci. Am fost acolo oameni de la mai multe asociații, de la sindicate, de la Combinat, din Șantier, din societatea civilă… Urma să ne întâlnim la 2-3 luni, dar totul s-a stins. Păcat…”, își amintește Ciprian Ciocan, de la Asociația Mila 80.
La sfârșitul lunii noiembrie 2017, Asociația Mila 80 a primit un premiu în cadrul Galei Comunității Gălățene, la categoria “Istoria și cultura Galaților”. Premiul în sine a fost o supriză plăcută, dar Ciprian Ciocan spune că altceva l-a impresionat la această gală. “A fost momentul când am simțit ceva special. Acolo, în public, au fost fost prezenți și doi dintre gălățenii care vin la tururile noastre pietonale. Veniseră să ne suțină pe noi, cei de la Mila 80, în condițiile în care intrarea la gală era 50 de lei de persoană. A fost impresionant să vedem că niște oameni simpli au venit pe timpul și pe banii lor ca ne arate că sunt alături de noi. Astfel de gesturi ne motivează să mergem mai departe în demersul nostru de a promova Galațiul”, spune Ciprian Ciocan.