Clotilde Armand, prima bombă detonată. Romprest încasează de 13 ani, fără contract legal, sub oblăduirea PNL și PSD

In Actual, National, NePriveste

Singurătatea luptătoarei de cursă lungă Clotilde Armand, în ciuda coaliției de guvernare unde partidul său este aliat cu PNL, s-a lămurit în seara de joi, 10 iunie 2021.

A trebuit să vină o româncă de origine franceză ca să dea pe față un alt secret al lui Polichinelle: indiferent cât prestează, Romprest încasează bani ilegal de la Primăria Sectorului 1, de 13 ani, fiindcă toate partidele se fac că nu văd deciziile justiției.

Ieri seară (joi, 10 iunie, ora 21), Clotilde Armand a anunțat pe Facebook că de fapt nu există contract legal între primăria pe care o conduce și firma de salubritate Romprest.

Timp de 13 ani, sute de milioane de euro s-au plătit fără crâcnire unei firme cu puternică acoperire transpartinică și fără bază legală contractuală.

Situația prezentată de bătăioasa primăriță din Capitală ar trebui să genereze un scandal a cărui amploare financiară ar putea concura, în mediul sanitar de exemplu, afaceri megaputuroase precum Hexipharma sau stări de fapt catastrofale precum gradul de infectare cu nosocomiale din spitale.

De fapt, contractul încheiat în 2008 cu societatea finului lui Miron Mitrea – fostul ministru pesedist al Transporturilor și Dezvoltării din mandatul lui Adrian Năstase, condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale – Florian Walter (fost Bușcă), este unul ilegal întrucât procedura de atribuire a contractului a fost anulată nu de una, ci de trei instanțe. Irevocabil.

În orice țară întreagă la cap, cu autorități de control funcționale, de mult nu mai pleca niciun ban din conturile Primăriei Sectorului 1 către Romprest, iar tot ce ar fi fost deja plătit s-ar fi întors cu dobândă și dimpreună cu pedepse grele pentru cei care au semnat ordinele de plată.

PNL și PSD și-au dat mâna peste banii publici

Iată cum descria, încă din 2015, jurnalista Catiușa Ivanov pe site-ul România Curată încredințarea directă a 450 de milioane de euro + TVA către Romprest, cadou de la primarul liberal Andrei Chiliman.

„În 2007, primarul Andrei Chiliman a refuzat să prelungească contractul de curățenie cu REBU, încheiat în urmă cu 10 ani, și a lansat procedura de licitație pentru a desemna o nouă firma care să facă curățenie în sector în următorii 25 de ani.

La licitație au participat firmele Rosal Grup, Romprest, Urban, RER Ecologic Service București SA și Masoti SRL. Urban, RER Ecologic Service București SA și Masoti SRL au fost excluse de la licitaţie fiindcă nu au îndeplinit criteriile cerute, iar în cursă au mai rămas Rosal și Romprest.

Câștigătoare a fost desemnată firma Romprest, controlată la vremea respectivă de Florian Walter (fost Buşcă), finul lui Miron Mitrea. Consiliul Local Sector 1 și compania Romprest au semnat contractul nr.J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate, valoarea acestuia fiind de 450 de milioane de euro fără TVA.”

Deciziile instanțelor, măturate de anvergura contractelor Romprest

Doar că, nemulțumiți, cei de la Masoti și cei de la RER Ecologic Service au dat în judecată autoritatea contractantă și au câștigat, pe rând, în iunie și noiembrie 2008, câte o sentință irevocabilă a Curții de Apel București care anulează procedura de licitație derulată de Primărie.

Deși în litigiu și obligați să amâne semnarea contractului până la soluționarea acestuia, oamenii lui Chiliman au purces la semnarea contractului cu Romprest chiar în ziua în care se pronunța prima sentință irevocabilă a Curții de Apel București, cea din 30 iunie 2008.

Însăși Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice a cerut instanței constatarea nulității contractului respectiv, obținând în acest sens o hotărâre definitivă și irevocabilă a Curții de Apel Brașov, unde fusese strămutat procesul.

Nici această sentință nu a fost luată însă în seamă, iar contractul a continuat nestingherit.

Mai ales că, la un an după atribuirea contractului de salubritate, Primăria Sectorului 1 s-a „împrietenit” și mai tare cu finul lui Miron Mitrea – și fost coleg de serviciu, în comunism, la un centru de butelii, cu Cristian Borcea, președintele clubului Dinamo – Florian Walter ex-Bușcă. Unei firme în care erau acționari doi dintre fiii săi, Valentin Giorgian Buşcă și Cosmin Alexandru Walter, i s-a atribuit ridicarea mașinilor parcate ilegal în Sectorul 1, activitate ce abia au reușit cetățenii s-o stopeze în 2015, în instanță, printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Finul fugar din cauze financiare

Florian Walter a fost dat în urmărire internațională din 19 mai 2015, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri era căutat pentru evaziune fiscală și spălare de bani, inclusiv returnări ilegale de TVA, în care era implicată compania Romprest împreună cu alte societăți comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Procurorii anchetau inclusiv modul în care Romprest angaja forța de muncă folosită în orașele unde aveau contracte pentru salubrizare. Anchetatorii au stabilit că mare parte dintre angajații firmei de salubritate lucrau la negru.

Prejudiciul produs bugetului de stat era evaluat la 4,5 milioane de euro, plus 14 milioane de euro în sume „reciclate”. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro.

Florin Walter, în momentul extrădării (Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Extrădat din Emiratele Arabe Unite în 2016, Walter își aștepta procesul sub control judiciar în mai 2019, când a murit în urma unui atac cerebral, la vârsta de 56 de ani.

În ciuda problemelor grave cu legea ale lui Florian Walter fost Bușcă, nimeni, de la nicio formațiune politică, autoritate a statului sau organ de presă nu a mai pomenit despre ilegalitatea contractului dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest până la Clotilde Armand, mai ales după ce, la nivel național, ani de-a rândul, în special între 2012 și 2016, Romprest a desfășurat o campanie publicitară la un nivel nemaivăzut în audiovizualul românesc.

Iată mai jos postarea integrală a Clotildei Armand, primărița care s-a luat la trântă cu mafia gunoaielor și care, în doar 4 ore, a strâns aproape 8 mii de aprecieri, peste 1.500 de comentarii și aproape 2 mii de distribuiri directe.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu