Spital „tratat” de autorități fiindcă în el se tratează un șef. România a rămas țara nomenclaturiștilor, dar aceștia se plâng că plătesc prea mult!

In Actual, National, NePriveste

În Timișoara, locul de unde Revoluția s-a întins chipurile în toată țara, o succesiune recentă de evenimente ne dovedește că România mai are mulți pași până la o reală echitate socială.

Un spital este păzit de pompieri și apoi i se schimbă peste noapte tabloul electric. Toate astea se întâmplă fix de când în unitatea sanitară este tratat un mare șef.

Abia ieri a fost înlocuit tabloul electric de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. Clădirea acestuia a fost construită între 1925 și 1932, pavilionul suplimentar în 1942, iar tabloul electric a mai fost actualizat doar la mijlocul anilor ’50, acum peste 60 de ani.

Cronologia recentă a unor coincidențe fericite dar și nefericite

Spitalul Victor Babeș a fost mereu considerat Cenușăreașa sistemului sanitar din Timișoara.

În 2019, primarul de atunci, Nicolae Roibu se lăuda că a renovat complet spitalul. De fapt, a fost reabilitat doar un corp de clădire, iar anul acesta noul primar a trebuit să se apuce și de secția ATI, doar că lucrările sunt abia la început și, deocamdată, instalațiile sunt tot cele vechi de peste jumătate de secol.

Pe 1 octombrie, la un alt spital de boli infecțioase, cel din Constanța, a izbucnit un incendiu în secția ATI ce a dus la moartea a 8 persoane.

Miercuri, 6 octombrie, șeful ISU Timiș, col. Lucian Mihoc, a fost internat cu COVID-19. Are 43 de ani și este nevaccinat.

În aceeași zi, directorul spitalului Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, a trimis o cerere la ISU Timiș prin care cere o autospecială în curtea spitalului. Măcar pentru o lună. A motivat cu precedentul de la Constanța. Dar n-a suflat o vorbă despre proaspătul său pacient ilustru.

Directorul spitalului a susținut că are autorizație la incendii pentru tot ce reprezintă instalații, dar clădirea este foarte veche. Deci este de presupus că fie autorizațiile pentru clădirea în sine lipsesc, eventual prin protecția dată de lege clădirilor mai vechi de 2015 și care sunt în circuitul public (școli, spitale etc.), fie autorizațiile care există din partea ISU sunt și acelea dateîn condiții îngăduitoare…

Autospeciala cerută chipurile de directorul spitalului s-a prezentat urgent la post. Momentul a fost imortalizat, iar fotografia a fost postată pe pagina de Facebook a ISU Timiș. Dar, ulterior, postarea a fost ștearsă.

Pe 7 octombrie, Raed Arafat, intrigat de solicitarea directorului de spital Oancea, de la Timișoara, a declarat că nu a fost de acord ca o mașină de la ISU să păzească permanent un spital:

„Nu am fost de acord cu acest lucru și nici nu vom fi de acord, pentru că nicăieri în lume nu există să păzești o clădire cu o mașină de pompieri”,

a spus șeful DSU, omițând de asemenea să pomenească ceva despre colonelul-pacient Mihoc.

Autospeciala ISU a fost retrasă pe tăcutelea după 24 de ore, dar în schimb au trimis o altă autospecială, mai mică, de teren. Și pe acesta, după ce s-au găsit bine-voitori de la presă să o pozeze, au retras-o subordonații colonelului nevaccinat Mihoc.

În schimb, din 3 în 3 ore, mașina a continuat să facă ture prin preajma spitalului, ca să se asigure pompierii că totul e în regulă. Deși, în caz de intervenție, de la garajul ISU până la spitalul Victor Babeș ar avea de parcurs doar 2 km.

Revenind la reabilitarea secției ATI a spitalului timișorean, trebuie spus că aceasta, din iulie până acum, nu a putut fi pusă în practică. Din cauza pandemiei.

Dar, coincidență, la zece zile de la incendiul de la Constanța și patru zile de la internarea colonelului-nevaccinat, șef al ISU Timișoara, Lucian Mihoc, s-a putut măcar înlocui panoul electric al spitalului.

Operațiunea a durat 15 ore și a costat 12 mii de euro. Banii au venit de la fundația spitalului – o formă prin care se pot strînge legal donații făcute cu mai multă sau mai puțină dragă inimă de pacienți sau aparținători. Iar generatorul de mare capacitate care a asigurat continuitatea alimentării cu energie electrică a fost pus la dispoziție de către – ați ghicit! – ISU Timiș.

Și totuși li se pare că primesc cam puțin!…

Pe de altă parte, nu mai demult de ieri, 10 octombrie, ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu, susținea că ar mai trebui reduse contribuțiile la Sănătate ale angajaților cu salarii mari. Cum este și colonelul Lucian Mihoc, șeful de la ISU Timiș.

„De exemplu, contribuțiile la Sănătate funcționează ca un RCA. E o asigurare, practic, pentru momentul când ai nevoie de spital, de serviciile de sănătate. Este incorect ca cineva care câștigă un salariu mare să plătească 10% din acel salariu, iar cei care câștigă un salariu mic să plătească o contribuție mult mai mică, ei beneficiind practic de aceleași servicii atunci când ajung la spital. Atunci, a trebui să gândim un plafon până la care să percepem contribuția de sănătate (…)”

Vă lăsăm pe dumneavoastră, din descrierea cronologică a faptelor de mai sus, să trageți concluzia asupra „egalității” între serviciile medicale de care beneficiază diverși pacienți cu sau fără funcții și, evident, cu sau fără salarii grase de bugetari. Și, de asemenea, să trageți și o concluzie vizavi de justețea inițiativei lui Vîlceanu și chiar în ce privește bunul-simț aferent gândirii „vizionare” a finanțistului…


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu