Conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați are planuri mari pentru anul 2022 și nu numai. Sunt programați pași importanți pentru dezvoltarea unor proiecte benefice Galațiului. Modernizarea stadionului „Portul Roșu”, situat lângă statuia lui Cuza de la Grădina Publică, investiții consistente la Facultatea de Medicină și Farmacie, construirea de la zero a unui nou cămin + renovarea masivă a 10 cămine existente și finalizarea construirii unei noi cantine – sunt doar câteva dintre obiectivele targetate pe termen mediu și lung.
Pentru început o să amintim programul social derulat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, care vine în sprijinul studenților cu posibilități financiare reduse.
Astfel, 722 de studenți cu situație socială defavorizată vor primi tablete din partea Universității „Dunărea de Jos” în cadrul proiectului „UNITEC – Creșterea accesului studenților universității la educație online – UNITEC.
Sunt tablete de la un producător de top, cu procesoare octa-core, 64 Gb spațiu de stocare, 4Gb RAM și frecvență de lucru rapidă, de până la 2,3 GHz, dar și certificate cu protecție pentru ochi TÜV Rheinland.
,„Reprezintă o oportunitate pentru studenții și cadrele didactice ale universității de a utiliza cele mai noi echipamente din domeniul ITC în procesul educațional“,
a precizat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați (foto deschidere), adăugând că și internetul pentru aceste tablete va fi asigurat gratuit.
Studenții beneficiari sunt tineri care beneficiază de burse sociale.
„Sunt tineri care doresc să învețe, să facă performanță și au nevoie de instrumente de acces la activitățile didactice desfășurate online din cauza pandemiei”,
după cum a detaliat prof. univ. dr. ec. ing. habil. Silvius Stanciu, prorector al UDJG și directorul acestui proiect de dotare, menționând că, din suma totală, universitatea a cofinanțat 2% datorită prezenței de „spirit” în a accesa programul între primele trei instituții din România la momentul demarării înscrierilor.
Doar autoritățile centrale s-au mișcat mai greu, de la remiterea proiectelor și până la achiziția efectivă trecând mai bine de un an de zile…
Tabletele prezentate azi fac însă parte dintr-un program mult mai amplu, de peste 2 milioane de lei, care a vizat 13 facultăți eligibile pentru dotarea studenților și a structurilor educaționale cu echipamente IT mobile și alte dispozitive electronice necesare activităților didactice în mediul on-line.
Tot în acest program este prevăzută și dotarea a 39 de laboratoare moderne de predare cu laptopuri (50 buc. pentru tutorii de an ai studenților din grupul eligibil), sisteme desktop plus monitoare, camere web de conferință, ecran de proiecție, proiectoare, router wireless, tablă interactivă etc.
Stadionul „Portul Roșu” va fi modernizat cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI)
Pe de altă parte, Universitatea „Dunărea de Jos” continuă ambițios investițiile demarate încă de anul trecut într-un program pe 3 ani, ce se va întinde până la finalul lui 2023 (vezi video la finalul articolului).
Sunt vizate construirea de la zero a unui nou cămin și renovarea masivă a 10 cămine existente, finalizarea construirii unei noi cantine și, de asemenea, a centrului de microproducție care a fost demolat și refăcut de la temelie.
Facultatea de Medicină și Farmacie beneficiază de renovarea și dotarea noului său sediu, clădirea achiziționată de Universitate pe strada Portului unde, dincolo de cele două milioane cheltuite până acum pe achiziție, renovare și dotări generale, se va mai adăuga peste jumătate de milion de euro pe dotări specifice în plin proces de achiziționare.
O altă investiție majoră pe care Universitatea a înscris-o în programul Companiei Naționale de Investiții este refacerea de la zero – „de la iarbă” – a stadionului „Portul Roșu”, stadionul universitar aflat chiar în vecinătatea Grădinii Publice. Peste 25 de milioane de euro ar costa unul dintre obiectivele după a cărui reabilitare gălățenii tânjeau de mult pentru imaginea tradițională a orașului.
Până la începutul lui 2023 ar trebui, de asemenea, să mai fie gata și alte două investiții majore și de mare impact ale Universității gălățene, laboratorul-centru de cercetare multidisciplinară pentru zona Dunării și cea mai mare navă de cercetare care va pluti pe apele interioare ale continentului european, navă aflată actualmente în construcție la Șantierul Naval din Giurgiu.