Autorități inconștiente: în plină pandemie, sunt gălățeni la care cisterna cu apă vine doar o dată la două zile | FOTO-VIDEO

In Actual, Blocuitorii, Local, Sanatate, Sistemul

În România, coronavirusul nu va muri de plictiseală, dar are șanse să leșine îngrozit de inconștiența, indolența și lenea autorităților.

Dincolo de glumă, se pare că nici gravitatea pandemiei locale nu a convins Primăria Galațiului și operatorul local de apă și canalizare că lipsa apei curente este un factor major de risc pentru starea de sănătate a gălățenilor.

La 10 zile de la anunțul – făcut de însuși primarul PSD Ionuț Pucheanu – că, în contextul pandemiei, Primăria va disponibiliza fonduri pentru rebranșarea datornicilor la apă curentă, am fost în verificare pe teren.

Mai exact, în cartierul Micro 40, cunoscut drept zona „Beirut” a Galațiului, așa cum cartierul alăturat, Micro 38, este cunoscut drept „Beverly Hills”.

În Micro 40, după propriile reguli, niciodată transparente – bazate pe o prevedere dintr-o hotărâre antică de Consiliu Local unde scrie că operatorul deținut de această instituție „poate” sista apa datornicilor – Apă Canal S.A. Galați a oprit apa curentă din peste 30 de scări de blocuri cu cinci nivele (P+4).

Iată lista:

Tot demersul mult trâmbițat de Primărie – instituție pe care, de altfel, am sesizat-o public tot noi, cei de la Alternativa fără mogul, încă de la începutul crizei în 8 martie – s-a soldat doar cu o țeavă de pexal și un robinet, chiar lângă intrarea în scara 6 a blocului B, cel cu toate opt scările sistate în lista de mai sus.

Citește cum i-am amintit primarului Pucheanu că mulți gălățeni tot nu au apă curentă și pandemia bate la ușă

Doar că locatarii de la acest bloc, conform declarațiilor celor de la alte blocuri, nu-i lasă pe vecinii de cartier să vină să ia apă de la recent instalata cișmea.

„Acolo face panaramă lumea, ne-a gonit. Cică le facem mizerie în fața blocului și plătesc ei apa pe care o consumăm.”

Aceasta deși cișmeaua este trasă direct din magistrală, apa potabilă consumată fiind, cel mult, plătită la comun, de întreaga populație conectată la apa curentă a Galațiului.

Soluția aplicată în Micro 40 este dealtfel identică cu cea din Micro 19 unde se află vestitele blocuri G, deținute de Primărie în marea majoritate a apartamentelor. Și unde a fost de asemenea instalată o cișmea în stradă.

Află de ce este Ciuma roșie mai tare decât coronavirusul! Primarul Pucheanu a rebranșat sute de apartamente doar cu o cișmea în stradă? | VIDEO

De fapt, în cea mai mare parte, problema asociațiilor de bloc cu apa sistată în Galați aparține Primăriei.

Majoritatea apartamentelor cu datorii sunt locuințe închiriate de Primărie, iar chiriașii acesteia au rămas datori cu anii, ulteriori au și plecat din respectivele apartamente, iar Primăria, ca un „bun proprietar” de locuințe ce este, nici n-a plătit pagubele, ba a mai și autorizat operatorul de apă și canalizare al cărui acționar majoritar este să sisteze un serviciu indispensabil oricărei locuințe în condominiu, în colectiv: apa curentă.

O măsură care sfidează siguranța conviețuirii în blocuri de apartamente

De ani de zile, în diferite cartiere ale Galațiului, oamenii au notată între reperele zilei și ora la care vine cisterna să le aducă apă. Ba mai și numără zilele din două-n două, fiindcă cisterna nu vine mai des de o dată la 48 de ore într-un punct de distribuție la bidoane.

Practic, se poate ușor afla când urmează să vină cisterna într-un cartier sau altul fiindcă pe străzi, în apropierea orei de alimentare, apar recipientele din plastic, adunate de vecinul care se află la domiciliu inclusiv pentru alți locatari, aflați serviciu la acea oră.

Când apare cisterna, oamenii dau năvală și doar rușinea de a apărea în cadre i-a făcut ca de data asta să nu se înghesuie cum o fac de obicei.

În schimb, grămezile de bidoane stau mărturie numărului mare de cetățeni aflați la mila autorităților pentru a avea apa cu care să se spele, să-și facă mâncare, să-și spele hainele ori să-și împingă rahatul în rețeaua de canalizare.

Sună dur, știm asta, dar se pare că autorităților gălățene li se pare normală situația de vreme ce, de aproape 10 ani, de când s-a închis apa în primele scări de bloc din oraș, nimeni din Direcția de Sănătate Publică nu pare să aibă vreo problemă cu asta.

În special femeile sătule de atâtea munci gospodărești făcute ca în Evul Mediu, cu apă porționată, cărată cu cârca și-au învins rușinea vizavi de camera video și au acceptat să ne spună prin ce chinuri trec de ani de zile.

Așa am aflat că cetățenii au fost insultați de conducerea Apă Canal, ignorați total de către DSP Galați și toate acestea sub ochii înțelegători și pe mâna lacomă de chirii a Primăriei.

„Avem copii, avem și rufe, câte trebuie spălate! La două zile vine cisterna. Noi la chirii suntem la zi. La întreținere mai am 40 de milioane (lei vechi, n.n.) și pentru 40 de milioane să-mi oprească apa? Am avut 100 de milioane, am plătit din urmă, dar am și copii… ”

„Datoriile cresc fiindcă ne bagă dobânzi și penalități și majorări. dacă noi plătim la chirie, la întreținere ne pun majorări”

„Ne-am dus, când s-a luat apa pe tot blocul H, și le-am spus că noi avem copii la școală. Și ne-au spus că nu-i interesează, fără copii pot să vă umple și păduchii ne-a spus directorul de la Apă Canal. Duceți-vă la gârlă și vă spălați. Au venit cu poliția și ne-au tăiat apa. Am fost la Sanepid și nu ne-au primit, ne-au închis ușile… A durat două luni să-mi trag apă individual, am plătit tot, și proiectul, și distribuitorul, și contorul de apă, tot, tot, am făcut rate la bancă ca să plătesc…”

Iată deci nominalizate aici două dintre instituțiile cu care autoritatea statului acționează pentru siguranța și sănătatea cetățenilor săi, inclusiv acum, în grava criză a pandemiei de COVID-19: Primăria Galați, autoritatea administrativă locală, și DSP Galați, autoritatea sanitară. Plus o companie de utilități publice vitale, în regim monopolist, deținută tot de stat, Apă Canal S.A. Demne de încredere, nu credeți?

Noi am făcut o solicitare instituțiilor statului să ni se spună cum se pupă situația actuală din Galați cu legislația privitoare la securitatea sanitară. Dar, deocamdată nu avem niciun răspuns. Revenim curând cu detaliile solicitării, instituțiile sesizate și precizări vizavi de legislația sanitară ce ar trebui aplicată în astfel de cazuri.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face aici. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim!

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu