Terenul vânat de Bidigă la viitoarea Centură agită apele. Prima reacție politică și neconcordanțe dubioase în actele Primăriei | FACSIMILE

In Actual, BugeTun, Local

Controversata concesionare de 5.000 mp în giratoriul spre noua centură la solicitarea unui personaj cu aspect interlop și grave probleme penale agită politica gălățeană de la primele ore ale acestei dimineți.

Prima reacție la articolul publicat de noi a și apărut din partea consilierei locale independente Simona Daniela Vreme.

Cunoscută ca fiind una din vocile vehemente împotriva vânzărilor pe mai nimic și din senin ale terenurilor publice deținute de municipalitate, Vreme a luat deja poziție, afirmându-și clar intenția de a nu vota proiectul de hotărâre propus de primarul Ionuț Pucheanu:

”După analiza proiectului propus de primarul Ionuț Pucheanu prin care solicită Consiliului Local aprobarea concesionării prin licitaţie publică a terenului în suprafață de 5.000 mp din str. Smârdan, nr. 3, am constatat unele inadvertențe și unele neregularități cu privire la acesta.

De exemplu, în proiectul de hotărâre se face confuzie între strada Smârdan și Calea Smârdan, ducând consilierii locali și cetățenii Municipiului Galați în eroare, cu scopul de a nu se cunoaște cu exactitate locația acestui teren propus spre concesionare. Dar am analizat cu atenție materialele aferente proiectului și am constatat că prețul de pornire al licitației este unul derizoriu având în vedere faptul că locația terenului se află într-o zonă comercială foarte bună, iar în viitorul cel mai apropiat, dat fiind faptul că pe lângă acest teren se va construi centura ocolitoare, valoarea acestuia va crește exponențial.

Concesionarea acestui teren spre final de mandat la un preț așa de mic pare a avea o conotație politică cu iz electoral, care cred că trebuie analizată cu atenție de către instituțiile abilitate ale statului. Constat că metehnele vechilor lideri de partid au fost preluate în interiorul acestora și de către cei tineri.”

Evaluare devalorizată cu 10% în doar jumătate de an

Într-adevăr, documentele aferente hotărârii de Consiliu Local ce va intra astăzi la vot pentru terenul din Calea Smârdan nr. 3 sunt pline de ciudățenii.

Pe lângă diferența flagrantă dintre adresa Calea Smârdan nr. 3 din actele de fundamentare și str. Smârdan nr. 3 din HCL-ul propriu-zis – prima situată la giratoriul de lângă actualul talcioc, iar a doua la intersecția cu strada Columb, în spatele blocurilor BR de pe Brăilei, unde actualmente se află un loc viran folosit ca parcare – terenul scos la concesionare pare a fi devalorizat cu bună știință. Pentru ca, proporțional, să scadă și valoarea redevenței datorate pentru concesiune.

Str. Smârdan nr. 3, așa cum ne arată harta Google, la intersecția cu strada Columb, vizavi de centrul Laurus Medical

De fapt, propunerea de hotărâre pentru concesionarea terenului de 5.000 mp a fost băgată în mapa consilierilor de luna trecută, pentru ședința din 30 iulie.

Pe 29 iulie, aflând despre documentație, n-am avut ce face și l-am sunat pe d-l Ștefan Lazăr, zis Bidigă, să aflăm ce vrea să construiască sub denumirea de „COMPLES SPORTIV PTR TINERI CU PROBLEME SOCIALE” și, mai ales, cu ai cui bani. Căci asociația sa, denumită în solicitare „ASOCIAȚIA RROMILIOR – AMPREUNA PROGRESĂM”, are zero activitate de la înființare, deci zero lei, zero bani.

Discuția a fost una pe fugă, d-l Lazăr insistând să ne dea detalii – despre firmele care „abia așteaptă” să i se aprobe concesiunea ca să dea drumul la investiție – într-o întâlnire față în față. Lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi fiindcă nu vedem ce date importante ne poate furniza d-l Lazăr prin viu grai in persona și nu o poate face la fel, dar la telefon.

Surprinzătoare coincidență, a doua zi după discuția noastră, în chiar plenul ședinței de Consiliu Local, proiectul este retras fără explicații de pe ordinea de zi.

Nimeni nu știe sau nu spune mare lucru despre acest proiect de hotărâre deși am întrebat, inclusiv cu interpelare, în stânga și în dreapta. Consiliera independentă Vreme este singura care ne-a dat o poziție până acum, una de opoziție la propunerea actualului primar pesedist după cum se vede.

Terenul reieșit din documentele tehnico-economice de susținere a proiectului de HCL – destul de greu de identificat exact la fața locului în lipsa unor poze clare, delimitări cu vecinătăți pe desen, ca pentru niște oameni obișnuiți, cum sunt consilierii, nu doar pentru experți topo – este încadrat ca intravilan, dar în categoria arabil. Adică pentru agricultură.

De fapt, pe acesta, actualmente se află grădinile bine împrejmuite și păzite care se întind pe toată porțiunea Căii Smârdan, de la giratoriul de după talcioc către intersecția cu breteaua în curbă ce coboară direct de lângă blocurile ANL din micro 13 către podul de la Filești.

Doar că, deși este clasificat arabil, se menționează în rapoarte, inclusiv cel de evaluare, că terenul are conectare la limita de proprietate cu toate utilitățile necesare: apă, canalizare, gaz și electricitate. Ca orice teren „arabil” de la oraș, după cum se știe!…

Fragment din raportul de evaluare al experților Primăriei

Într-o evaluare făcută după o inspecție la fața locului la sfârșitul anului trecut, experții Serviciului Public GEOTOPOCAD al Primăriei stabilesc un preț de 76 de euro/mp, respectiv 380.000 de euro valoarea totală a terenului.

Cu acest raport de evaluare s-a mers în Consiliul Local pe 30 iulie, propunându-se o redevență anuală de 14 lei și 53 de bani/mp/an.

După retragerea subită de pe ordinea de zi de luna trecută, experții serviciului de geodezie, topografie și cadastru s-au dus fuguța în 12 august și, în numai două zile, au mai evaluat o dată proprietatea. De data asta, la doar 345.000 de euro, cu peste 10% mai jos față de valoarea inițială care oricum, după spusele cunoscătorilor, ar trebui să plece de la cel puțin un dublu, adică 120 de euro/mp minim-minimorum. Așa se ajunge acum la un preț al redevenței propuse mai scăzut, de numai 13,34 euro.mp/an.

Concesionare cu (sub)închiriere? La Galați, se poate

Este foarte ciudat cum terenului cât un stadion de fotbal i se atribuie o valoare atât de scăzută și, mai nou, diminuată cu o „cădere” de preț ce ar fi catastrofală în piața imobiliară reală, de peste 10%. Fiindcă terenul se află, ce să vezi, chiar în marginea viitorului sens giratoriu, lărgirea celui actual, de la care începe viitoarea centură! De fapt, construcția acolo a și început! Vedeți în dreapta imaginii de mai sus urmele de excavare proaspete.

Acolo, de exemplu, s-ar putea amplasa o stație de combustibili. Ar fi prima pe drumul de la granița Giurgiulești către restul României. Asta în condițiile în care Lukoilul de pe Coșbuc se va desființa pentru reconstruirea unui sens giratoriu de acolo, iar stația cunoscută drept „a lui Durbacă” de pe Calea Prutului nu poate fi accesată dacă este interzisă manevra de întoarcere, cu atât mai puțin de către un TIR care are nevoie de spațiu, nu glumă.

Evident, o stație de combustibili cu tot cu motel, restaurant, bar, terasă, sală de evenimente, spălătorie auto, ba poate și piscină… tot tacâmul ar încăpea bine structurat pe jumătate de hectar.

Bine, veți spune, dar cum este posibil să concesionezi terenul pentru un obiectiv socio-cultural, un complex sportiv pentru tineri defavorizați social, și să se lase cu benzinărie, eventual motel, restaurant, bar, salon de evenimente etc.?

Păi, întâi de toate, nimeni nu spune cât de mare trebuie să fie complexul sportiv. Poate fi și doar un nivel dintr-un grandios P+4, cât se permite construirea în zonă, sau + câte se mai poate…

Te faci că mori de grija rromilor defavorizați și de fapt iese o afacere imobiliară de zici că legătura dintre personajul cu grave probleme penale Lazăr Ștefan, zis Bidigă, și fostul avocat implicat în cele mai mari tunuri imobiliare din istoria Galațiului, Mihail Boldea, cum vă relatam în precedentul articol, nici nu ar fi întâmplătoare.

Citește despre cum Personajul interlop Bidigă din Micro 40 primește un teren de 5.000 mp de la Primăria Galați. Bidigă a fost în campania lipitorilor de afișe a PSD Galați | FACSIMIL

Fiindcă atunci când în caietul de sarcini al concesiunii, anexă la hotărârea de Consiliu Local, la capitolul 3 – Condiții Generale, litera E), se vorbește despre „Condițiile în care concesionarul poate închiria bunul concesionat, pe durata concesiunii”, mai e vreo problemă? Atunci chiar și o asociație ca a lui Ștefan Lazăr, zis Bidigă, cu zero lei și zero bani fiindcă a avut zero activitate, poate construi un „comples” de stă lumea afacerilor în coadă minunându-se! Cu banii firmelor care abia așteaptă concesiunea pentru deziderate sociale, dar în scopuri pur pecuniare…

Problemele poate de-abia acum ar putea începe, iar noi vom reveni.


Dacă vrei să sprijini publicația Alternativa – Jurnalism fără mogul, o poți face AICI. Sau dă click mai jos, spre contul de Patreon, pentru donații. Mulțumim.

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu