Raport oficial: Apă Canal doar i-a inundat „un pic” | Locatarii sunt vinovați pentru crăpăturile de la blocul B8 din Mazepa

In Actual

Primăria Galați a făcut publice, marți, concluziile expertizei tehnice de la blocul B8, din Mazepa, puternic afectat de tasări. Potrivit raportului, de vină pentru degradarea structurii de rezistență a blocului sunt în primul rând constructorii, care au făcut fundația în bătaie de joc, și apoi locatarii, care au stat ani de zile cu subsolul inundat și neventilat corespunzător.

Primăria Galați a plătit 140.000 de lei unor firme din Iași pentru a afla cauzele care au condus la tasarea blocului B8 din Mazepa.

După aproximativ două săptămâni de muncă, experții au concluzionat că neîngrijirea subsolului (lipsa unui sistem de ventilare care să asigure o umiditate scăzută și pierderile de apă din rețeaua interioară a blocului) a fost principala cauză a deteriorării imobilului. Așadar, locatarii de la B8, care au neglijat subsolul ani la rând, au o parte din vină pentru faptul că blocul lor a crăpat ca un pepene copt.

Însă, nici soarta nu a fost darnică cu locatarii de la B8, pentru că, potrivit raportului de expertiză, constructorul și-a bătut joc de lucrare în momentul în care a ridicat blocul, în urmă cu 50 de ani: betonul utilizat la fundație a fost de clasă inferioară, nearmat și cu defecte de turnare.

“Pierderile de apă din aceste rețele, care au fost realizate din beton de slabă calitate și nu au fost etanșe, au stagnat în interior și s-au infiltrat în terenul de fundare”, se arată în raportul experților din Iași.

Blocul B8, pericol de prăbușire la primul cutremur

Apă Canal, care a înregistrat avarii în zona blocului B8, nu are motive de îngrijorare pentru că specialiștii au concluzionat că pierderile de apă cauzate de această societate nu au contribuit decisiv la fenomenul de tasare. Altfel spus, Apă Canal are doar o mică-mică parte din vină, poate chiar sub 1%.

În finalul raportului, experții atrag atenția asupra faptului că blocul B8 din Mazepa are nevoie urgentă de lucrări de consolidare, căci la primul cutremur se poate prăbuși.

“Până la executarea oricăror lucrări de consolidare a terenului de fundare, specialiștii recomandă imperativ stoparea imediată a oricăror pierderi de apă din rețelele de la subsolul blocului și de la cele din zona acestuia”, a precizat Primăria Galați.


Poți ajuta Alternativa – Jurnalism fără mogul să continue! Află cum

 

E suficient un click ca să-i ajuți pe Fărămoguli!
Become a patron at Patreon!

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mobile Sliding Menu